A hétvégén mutatta be Budapesten a Cartoon Network az első európai gyártású produkcióját, a Gumball csodálatos világát. A sorozatot Benjamin Bocquelet tervezte és írta, a rendező pedig a BAFTA-díjas Mic Graves. A Gumball sajátos technikával készült – a 2D és 3D animációt ötvözi élő képekkel –, és bár a gyártás európai, maga az animációs komédia nagyon is „cartoonnetworkös”, nagyon is amerikai.

 

Az Elmore-ban élő Watterson család mindennapjairól szóló történet középpontjában egy kis kék macska, Gumball és lábat növesztett aranyhala, Darwin áll. A címszereplő Gumball rendkívül jóindulatú, örök optimista, és ahogyan azt a neve is sejteti, képtelen nyugton maradni – mindemellett nem egy ügyes stratéga. Ötleteiből rendszerint káosz születik, amit kishúga, Anais és barátja, Darwin segítségével tud rendezni. Gumball és Darwin tipikus tizenkét évesek: ugyan sosem vállalnák fel, de azért kezdenek érdeklődni a lányok iránt, nagyon elevenek, kicsit meggondolatlanok és felületesek. Például amikor Gumball és Darwin a vakáció utolsó napján nem tudnak már mit kezdeni magukkal, kétségbeesetten kiáltanak fel, hogy „lehet, meguntuk egymást?!”, elhatározzák, hogy keresnek egy harmadik barátot, aki „sportos, gazdag és színes egyéniségű”. Persze nem marad el a nagy tanulság sem, és a kamaszok nagyon hamar rájönnek, mennyire nem ezek a szempontok számítanak.

Gumball és Darwin

A Gumball csodálatos világában is jól felfedezhetőek az ismerős CN-jegyek: például az elnagyoltan, vastag fekete kontúrral rajzolt figurák, az abszurd kreatúrák (pl. Gumball szerelme, Penny, aki egy agancsos mogyoró), az egyféle szerepre írt karakterek (pl. a depressziós emós szellemlány, Carrie), vagy a végletes tulajdonságokból kevert család. Utóbbi nagyjából így néz ki a Gumballban: az apa, Richard egy hatalmas, kövér rózsaszín nyúl, aki retteg attól, hogy esetleg elhagyja a biztos kanapét valami bizonytalan munkahelyért. A valódi családfő így az anya, Nicole, egy kék macska. Nicole nagyon hasonlít a Dexter laboratóriumából ismert Anyára: tisztaság- és rendmániás, folyton tesz-vesz, nem lehet leállítani, imádja a gyerekeit és férjét – csak azért nem tökéletes, mert a mániái valóban mániák, és mert látványosak a dühkitörései. A család legkisebb tagja Anais, a négyéves rózsaszín nyuszilány, akinek több esze van, mint az összes többi karakternek együttvéve, de kora és mérete miatt a felnőttek nem veszik komolyan – így persze hatalmas félreértések, bonyodalmak születnek. 

A Watterson család

A Gumball tehát egy ismerős forgatókönyv szerint épül fel, és Craig McCracken sorozata, a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak után a Gumballban szereplő furcsa kreatúrák sem hatnak olyannyira különlegesnek. De a Gumballban is megvan az a Cartoon Networkön futó sorozatokra jellemző sajátos humor, ami mind az abszurd, elnagyolt képi világban, mind a trendi kifejezésekből építkező szövegben megjelenik. A Gyerekszemle általában szereti, ahogyan a CN szórakoztat (az őrült CN-hősöket és eltúlzott reakcióikat különösen). A bemutatott részek alapján a Gumball is nagyon pörgős, vicces, kaotikus animációs sorozat lesz, melyet inkább 8-9 éves kortól lehet élvezni. A témája miatt (egy kisváros és az iskolások hétköznapjai) a Gumball ugyan jóval barátságosabb, mint a CN akciósorozatai, de néha az agresszió itt is megjelenik. Igaz, a Genndy Tartakovsky-tól megszokott nagy leszámolások vagy látványos csaták itt hiányoznak, azért sérülésekből, törés-zúzásból ez a sorozat is gazdag képanyagot szolgáltat. (De egyes vélekedések szerint, ha valami feloldja az agressziót, akkor annak ábrázolásával nincs gond.)

Az elmore-i iskolások

Wattersonék mindig házsártos szomszédai 

A Gumball csodálatos világa rövid idő alatt nagy sikert aratott az Egyesült Államokban a gyerekeknek szánt idősávban vetített sorozatok között, és elnyerte a legjobb televíziós produkciónak járó Cristal-díjat a londoni Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Az eddig elért sikereknek köszönhetően a Turner Broadcasting már berendelte a második évadot is. A sorozat novembertől 166 országban látható a Cartoon Network műsorán, Magyarországon november 8-től minden kedden 17.15 órakor. A Gumballban a szereplők hangjait gyerekszínészek adják.

 

Kövess minket Facebookon is!