2012 első felében főleg könyvadaptációkat feldolgozó animációs filmeket mutatnak be. Ahol lehet tudni a magyar bemutató időpontját, feltüntettük.

Ma mutatják be az amerikai mozikban a Disney 1991-es klasszikusát, a Szépség és a Szörnyeteget, de ezúttal 3D-ben. Gary Trousdale és Kirk Wise rendezők filmjének magyar bemutatója február 16-án lesz.


Január 26-án érkezik a magyar mozikba egy 2011-es francia animációs film, az Un monstre à Paris (A párizsi mumus). Bibo Bergeron (Cápamese) filmjében egy hatalmas, remek hangú bolha és egy sztárénekesnő esik szerelembe. A helyszín az 1910-es Párizs, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a félelmetes szörny után. A legjobb búvóhelynek pedig a Montmartre-i kabaré, a The Rare Bird reflektorfénye bizonyul. A film az EuropaCorp produkciója.

Februárban kerül először az amerikai mozikba a Ghibli stúdió filmje, amely Mary Norton népszerű ifjúsági sorozata alapján készült. A japán animációs film címe a The Secret World of Arrietty (Arrietty - Elvitte a manó). A sztori szerint Arrietty egy kicsi, de szívós 14 éves csenőlány, aki a szüleivel él egy külvárosi kertes ház gödrében. A családról a házban lakók azonban nem tudnak. Arrietty és népe rejtve maradnak az emberek szeme elől. Egy napon azonban a házigazdáék 12 éves fia, Shawn felfedezi Arrietty-t, titkos barátságuk történetéről szól a Hiromasa Yonebayashi által rendezett, 2010-ben az év japán animációs filmjének választott mozi.

Egy másik gyerekkönyv-adaptáció is érkezik márciusban: Dr. Seuss-tól az 1971-es történet, a The Lorax (Lorax). A könyvet nem először dolgozzák fel, korábban televíziós változatok készültek belőle. Egy 12 éves fiú szeretné megnyerni egy lány szívét, ezért mindenféle izgalmas kalandba keveredik, hogy megtalálja azt az egyetlen dolgot, amivel a célját elérheti. Hogy ezt megtalálja, meg kell ismernie Lorax, egy mogorva, de mégis kedves lény történetét (akinek Danny DeVito kölcsönzi a hangját). A 3D-s mozifilmet a Universal Studios és Illumination Entertainment készítik, a rendezője Chris Renaud. Magyar bemutató: március 17.

Egy kalózos animáció is lesz nyárig: The Pirates! Band of Misfits-et március 28-án mutatják be Nagy-Britanniában. A film érdekessége, hogy Hugh Grant ebben debütál először animációs szerepben: ő lesz a hangja az egyik főhősnek, a kalózkapitánynak, aki elképesztően lelkes, hogy megnyerje az év kalóza díjat. Ehhez azonban le kell győznie riválisait egy küldetésben. A kalandok során egy egzotikus szigetre és a viktoriánus Londonba is eljutnak. A Sony Pictures Animation és Aardman Animations produkciója Gideon Defoe könyvei alapján készült, a rendezője a Csibefutamot is jegyző Peter Lord.

Június elején jön Eric Darnell filmje, a Madagaszkár 3 - ezúttal európai színhelyekkel és egy vándorcirkusszal. A Europe's Most Wanted című részben Alex, Marty, Gloria és Melman még mindig haza akarnak jutni a New York-i állatkertbe, a makik és a pingvinek pedig továbbra is kísérgetik őket. A DreamWorks Animation sorozatában ez az első 3D-s Madagaszkár. Magyar bemutató: június 14.

Június második felében mutatják be a Brave (Merida, a bátor) című 3D-s animációs filmet Mark Andrews rendezésében. A főhős egy indulatos királylány, Merida. Az önfejűsége miatt véletlenül hatalmas káoszt és haragot szabadít a királyságra. Merida segítséget kér egy öreg boszorkánytól, aki cserében megátkozza őt, ezzel pedig elkezdődik a verseny az idővel. A film a Pixar és a Walt Disney Pictures produkciója. Magyar bemutató: augusztus 2.


Kövess minket Facebookon is!