Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Adventi és hanukai programajánló

A következő hét gazdag lesz színvonalas programokban: advent első hete van, most kezdődik a nyolc napos hanuka, és persze az ünnepi rendezvényen kívül is akad bőven izgalmas kulturális esemény. Szinte nincs is nap érdekességek nélkül - a gazdag kínálatból válogattunk néhányat.

A Vörösmarty téren minden nap kézműves programokkal várják a gyerekeket, szombattól hétfőig délelőtt és délután is, keddtől péntekig pedig fél 3-tól. Hétfő délutánként elsősorban a sérült és a fogyatékkal élő gyerekeknek tartják a foglalkozásokat. A részletes programról itt lehet olvasni. A szentendrei adventi vásár is számos gyerek- és családi programot kínál az érdeklődőknek, ezekből itt szemezgethetünk.

December 2-án, szerdán délután 5 órakor nyílik Faltisz Alexandra kiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol a grafikusművész új könyvét, a Téli mesét is bemutatják. A tárlatot a Téli mese írója, Lázár Zsófia nyitja meg, Huzella Péter zenész közreműködésével. A kiállítás anyagát Faltisz Alexandra eddig megjelent gyerekkönyveinek, és a Téli mesének illusztrációból, egyéb grafikáiból válogatták.

2010-ben december 2-10. között ünneplik a hanukát. December 1-jén, szerdán délután 4 órakor a Pagony Könyvesbolt Hanukai Zsidongóra hívja a gyerekeket. Verő Bán Linda író, szerkesztő vezeti a foglalkozásokat, melyeken kiderül az is, hogyan kell meggyújtani a hanukai gyertyákat és a trendelivel még nem játszott gyerekek is megismerkedhetnek a klasszikus zsidó játékkal.

A hanukai rendezvények idején tartják a Merlin Színházban a Zsidó Gyerekszínházi Napokat, péntektől vasárnapig. A Judafest programsorozat keretében adott előadásokon két izraeli és két magyar zsidó színház műsorai várják az érdeklődőket. Az előadások célközönsége a 3-12 éves korú gyerekek és családjaik.

December 4-én, szombaton 15 órakor pedig az elmúlt időszak egyik legérdekesebbnek ígérkező könyvbemutatóját rendezi meg a Csodaceruza az Írók Boltjában, abból az apropóból, hogy a kiadó három új, kisgyerekeknek szóló mesekönyvsorozatot indít.
Menyhért Anna író, irodalomtörténész meseszerzőként is bemutatkozik A kis ló kalandjairól szóló sorozattal, melyet Balogh Andrea illusztrált. Rofusz Kinga idén debütált még csak gyerekkönyv-illusztrátorként, de máris rangos díjat tudhat magáénak: 2010-ben megválasztották az Év Illusztrátorának Schein Gábor Irijám és Jonibe című könyvéhez készített munkáiért. Rofusz Kinga most a legkisebbeket szólítja meg Samu-könyveivel. A harmadik párhuzamosan indított Csodaceruza-sorozatban pedig Paulovkin Boglárka Gurigájával ismerkedhetünk meg.

A rendhagyó hármas könyvbemutató további érdekessége, hogy a sorozatokat Kulcsár Szabó Ernő akadémikus, irodalomtörténész és Tamás Zsuzsa kritikus mutatják be. A bemutató után pedig a szerzőkkel beszélgetnek arról, milyen helyet foglal el a gyerekirodalom a kortárs magyar irodalomban, és hogy milyen képet alakít ki róla az irodalomtörténet-írás. A beszélgetést Sándor Csilla, a kiadó vezetője moderálja.

December 5-én, vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeum várja a családokat: immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Irodalmi gyerekkarácsony és könyvvásár gyerekeknek című rendezvényt. Kézműves foglalkozások, meseolvasás, betlehemes játék és tombola színesíti a programot, a gyerekkönyvkiadók pedig kedvezményes könyvvásárt tartanak.

A rendezvények mellett egy jótékonysági akcióra is felhívnánk a figyelmet: a Millenárison adventi játékgyűjtési akciót szerveznek. A felajánlásokból olyan gyerekek kapnak karácsonyi csomagot, akik megyei gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek. Bár a kiírásban azt olvashatjuk, „hogyha sok felesleges játékod van otthon, és akad olyan is, amelyiknek semmi hasznát sem veszed, hozd el a Millenárisra!”, azért arra mindenképpen figyeljünk, hogy használható, jó állapotú játékokat adományozzunk. A gyűjtést és a felajánlások célba juttatását a Millenáris szervezi. A játékokat hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között veszik át a C épületben.

0 Tovább

Mit nézzünk az első adventi hétvégén?

Végre leesett az első hó, és ráadásként még az advent is elkezdődik. Az első adventi vasárnap műsorkínálata pedig egészen izgalmas: az animáció újabb klasszikusai közül is válogathatunk.

A szombat nem igazán erős gyerekműsorokban, a szokásos rajzfilmsorozatokon kívül talán a Filmmúzeumon fél 1-kor kezdődő Az őrülten szomorú hercegnő című, 1968-as csehszlovák mesefilmet ajánlanánk. A sztori kedves és humoros: a herceg lázad az apja házassági tervei ellen, és úgy dönt, álruhában megnézi magának a kiszemelt hercegnőt. A forgatókönyvet innen már talán mindenki sejtheti, de a film igazi békebeli hangulata jól passzol a hóhoz.

A vasárnap már ígéretesebb. Reggel 7.55-kor érdemes a Duna Televízióra kapcsolni, ahol a népszerű belga Tintin-képregényből készült animációs sorozat első részét, a Tintin és a cápató rejtéyét sugározzák. (A második részt két hét múlva adja a csatorna.) az RTL Klubon fél 9-kor kezdődik Stevenson A kincses sziget című regényének Disney-változata, a A kincses bolygó, melyben Jim Hawkins űrvitorláson keresi az űrkalózok kincsét.

Részlet a Kincses bolgyóból

11.15-kor egy érdekes magyar ismeretterjesztő sorozatba kapcsolódhatunk be a Dunán: a Kalando-ZOO a Kifutók mögött a budapesti állatkert dolgos hétköznapjait mutatja meg a nézőknek. Nagyobbaknak, kamaszoknak ajánljuk inkább, de korhatárra tekintet nélkül is nézhető a Film+-on délben kezdődő Csodaországban című filmdráma. A főszereplő kislány nehezen találja a helyét otthon és az iskolában, egyedül a drámaórákon szabadul fel és érzi jól magát. Az életének meghatározó állomása lesz az, amikor megkapja a Lewis Caroll-klasszikusban Alice szerepét. Ugyancsak itt kezdődik 13.55-kor a híres japán rendező, Hayao Miyazaki 1986-os animációs filmje, a Laputa – Az égi palota. A film az egész családnak izgalmas lehet, és azoknak is érdemes megnézniük, akik annyira nem rajonganak a japán animációkért. Bár a Laputa sem korhatárhoz kötött, 12 év alatt azért érdemes együtt nézni a gyerekekkel, mert sok fontos, nehezen megérthető probléma vetődik fel benne. A Viasat3 pedig 15.25-kor vetíti a könnyed szórakozást biztosító Stuart Little kisegér vígjátékot.

Részlet a Laputa - Az égi palota filmből

0 Tovább

Mit nézzünk a hétvégén?

Úgy látszik, vége lett a kirándulóidőnek, és visszatért a ködös, nyálkás hétvége. Családi punnyadásra ajánljuk a következő tévéműsorokat.

Szombaton délben érdemes lehet bekapcsolni a Film+ csatornát, ahol a Fedőneve: Pipő című amerikai-német animációs film kezdődik. A Fedőneve: Pipő Meseországban játszódik, ahol a nagy varázsló szabadságot vesz ki, és két segédjére bízza a Jó és a Rossz egyensúlyának megtartását. Természetesen a segédek elkövetnek egy hatalmas hibát, és felborul az egyensúly. Hamupipőke – az ő fedőneve Pipő – és barátai pedig megpróbálják visszaállítani Meseország békéjét. Bár a sztori talán suta, az animációs film alapvetően egészen szórakoztató, aki nem látta, érdemes belenéznie. Este 6 órakor pedig a Film+2 egy újabb Lucky Luke-ot vetít. A laza cowboy ezúttal a telepesek egyik nagyvárosában veszi fel a harcot a Dalton-fivérekkel. Este pedig elsősorban a tizenéves lányok örülhetnek: a Dunán 19.25-kor Jane Austen regényének, a Mansfield Parknak a 2007-es brit feldolgozását nézhetik.

Vasárnap 9 órakor a Fimmúzeumon Andersen híres meséjének, A kis hableánynak adják egyik mesefimváltozatát. A csehszlovák feldolgozás 1976-os, érdemes megnézni, mert sajátos és érdekes megoldásokkal eleveníti meg az ismert történetet. 10.25-kor egy német családi film, a Koala a konyhában kezdődik az m2 csatornán. A német séf életében feltűnik egy ausztrál kisfiú, aki azt állítja, az ő fia, és magával hozta koaláját is. Ha valaki szereti a német rendezéseket (és azok humorát), akkor szórakoztató másfél órája lesz. 5 órakor pedig az m2 újra elkezdi az Abigélt - ha valakinek esetleg még kimaradt volna, és éppen tévét nézne, feltétlenül kapcsoljon! Este hatkor a műsorkínálata alapján a belga-francia animációkért különösen rajongó fim+2 Az Asterix, a gallt vetíti. Az RTL Klub 7 órakor kezdi a Harry Potter és a Főnix rendje című ötödik Potter-filmet. Ha valaki úgy indulna neki, hogy nem olvasta a könyvet vagy még nem látta a filmet, és csak szórakoztató mozit vár: a feldolgozás 12-es karikát kapott, de vannak részei, amik akár 16-osak is lehetnének.

0 Tovább

Hogyan, mivel vegyük rá a fiúkat az olvasásra?

A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a kislányok gyorsan rácuppannak a mondókákra, mesékre, addig a fiúkat csak furmányos módon lehet elcsalni a különböző járművektől a könyvek mellé. Összeállításunkban a fiús szülőknek szeretnénk segíteni: olyan kiadványokat ajánlunk, amelyek a legmozgékonyabb imposztort is mesehallgatásra bírják. Mivel nemrég megjelent köteteket szemléztünk, a listánkon szereplő öt könyv ajándékötletnek sem utolsó.


Autósmesék - mai mesemondóktól
(4-10 éveseknek)

Hogy ez a kötet a fiúkat célozza meg, kétségtelen. (Ennél direktebb borítót talán csak Boldizsár Ildikó összeállítása, az Esti mesék fiúknakc. kötet tudhat magáénak.) A színek, a rajzok mind-mind "fiúsak", és a mesék témaválasztása is elsősorban a fiúk ízlésének igyekeznek megfelelni. Nem meglepő módon a történetek szereplői is többségében kisfiúk, akiknek csodálatos játékautóik vannak, közösen mosnak és javítanak autót, vagy éppen a dombtetőről együtt nézegetik és sorolják az elhaladó autómárkákat. Ami miatt ez a könyv kötelező darab lehet egy (fiús) családi könyvespolcon, az a benne felvonultatott "sztárgárda": a kortárs magyar gyerekkönyvszerzők szinte minden jeles képviselője gazdagította egy-egy történettel az Autósmesék-et: Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Finy Petra, Lackfi János, Nádori Lídia, Mosonyi Aliz, hogy csak némelyiküket említsük.

1 Tovább

Űrkutatásról gyerekeknek

Egy nagyon izgalmasnak ígérkező családi programot ajánlunk szombatra. A kispesti Wekerlei Gyermekház a magyar űrrepülés 30. évfordulójára és a világűr tiszteletére sci-fi programokkal várja az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket.

A programok között lesz filmvetítés, kiállítás régi csillagászati térképekből, előadások az űrkutatásról, és bolygókészítés is. Az este főpontja pedig, hogy szakemberek segítségével távcsővel pásztázhatjuk az égboltot.

0 Tovább

Bölcsészmesehősök Budapesten

Bátky András, Pipogya kitalálója bölcsész. Ezt a tényt az egész mesekötet folyamatosan érezteti velünk. Itt vannak rögtön a helyszínek: mesés cukrászda a várban, Szabadság tér, Lánchíd, Margit híd, Balzac utca, Újlipótváros. Nem Békés Pál lakótelepe, nem Nádori Lídia romos Bakáts tere, nem Czigány Zoltán gödöllői gazdasága, hanem tipikusan polgári, értelmiségi városrészek jól meghatározható környékén kibontakozó sztorit olvashatunk. A helyszínválasztás előnye, hogy a hétköznapokból ismert tereket, utcákat meselényekkel népesíti be - hátránya, mint minden konkretizáló helyszínválasztás esetén, hogy csak az adott kerületrészek környékén élő gyerekek számára nyújtja a felismerés teljes örömét. Azonban a tömény bölcsészkedés miatt valószínűsíthető, hogy ők (és szüleik) jelentik elsősorban a megcélzott olvasóréteget.

A könyv borítója

0 Tovább

Boldog születésnapot, Csodaceruza!

Októberben jelent meg a Csodaceruza 45. száma. A most kilencedik születésnapját ünneplő periodika az egyetlen magyar gyerekirodalmi szakfolyóirat. Az évente hat számmal jelentkező Csodaceruza elsősorban pedagógusoknak, könyvtárosoknak, és persze szülőknek szól. A lapszámokban illusztrátorokat és szerzőket ismerhetünk meg, kritikákat, ajánlókat olvashatunk fontos gyerekkönyvekről, eseményekről. Természetesen a lap nem csak a felnőtteknek kínál tartalmat, a gyerekek számára játékos rejtvényeket és rövid meséket, valamint gyerekverseket kínál. A folyóirat továbbá hírt ad az aktuális felhívásokról is, és maga a Csodaceruza is számos pályázatot ír ki gyerekeknek, felnőtteknek.

0 Tovább
123
»

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek