A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a kislányok gyorsan rácuppannak a mondókákra, mesékre, addig a fiúkat csak furmányos módon lehet elcsalni a különböző járművektől a könyvek mellé. Összeállításunkban a fiús szülőknek szeretnénk segíteni: olyan kiadványokat ajánlunk, amelyek a legmozgékonyabb imposztort is mesehallgatásra bírják. Mivel nemrég megjelent köteteket szemléztünk, a listánkon szereplő öt könyv ajándékötletnek sem utolsó.


Autósmesék - mai mesemondóktól
(4-10 éveseknek)

Hogy ez a kötet a fiúkat célozza meg, kétségtelen. (Ennél direktebb borítót talán csak Boldizsár Ildikó összeállítása, az Esti mesék fiúknakc. kötet tudhat magáénak.) A színek, a rajzok mind-mind "fiúsak", és a mesék témaválasztása is elsősorban a fiúk ízlésének igyekeznek megfelelni. Nem meglepő módon a történetek szereplői is többségében kisfiúk, akiknek csodálatos játékautóik vannak, közösen mosnak és javítanak autót, vagy éppen a dombtetőről együtt nézegetik és sorolják az elhaladó autómárkákat. Ami miatt ez a könyv kötelező darab lehet egy (fiús) családi könyvespolcon, az a benne felvonultatott "sztárgárda": a kortárs magyar gyerekkönyvszerzők szinte minden jeles képviselője gazdagította egy-egy történettel az Autósmesék-et: Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Finy Petra, Lackfi János, Nádori Lídia, Mosonyi Aliz, hogy csak némelyiküket említsük.

 

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza körül a Föld (6-14 éveseknek)

A nagysikerű, IBBY-díjas első kötet után Czigány Zoltán két lova, Csoda és Kósza egzotikus és kevésbé egzotikus helyekre utaznak, majdnem bejárják széltében és hosszában a Földet. Utazgatásaik során kiderül, hogy Mogyoród is van olyan izgalmas hely, mint például az Északi-sarkkör. Kósza örök bajkeverő, Csoda viszont mindig barátja segítségére siet. A burleszkszerű történetek és Baranyai András humoros illusztrációi együtt egy rendkívül szórakoztató világot teremtenek, tele izgalmakkal, kalandokkal, expedíciókkal - egyszóval mindennel, ami a fiúk többsége számára vonzó lehet.

 
Bátky András: Pipogya, a budapesti medve (8-12 éveseknek)

Sok ellentmondó véleményt hallottam már arról, hogy szerencsés-e az, ha egy mesének realisztikus, könnyen beazonosítható a helyszíne. A döntés nyilván egyéni ízlés kérdése, de akik szeretik a valóságos környezetben játszódó meséket, azok biztosan imádni fogják Bátky András könyvét, melyben a jól ismert Budapest különös, és a legtöbb ember számára láthatatlan lényeknek ad otthont. A mindig durcás, tudálékos medve, Pipogya ember- és állatbarátai (például a vega-alter-bölcsész Oroszlán Géza) segítségével legyőzi a mesebeli helyett nagyon is hétköznapi attribútumokkal felruházott gonoszt. A történet főbb szereplői - Medve Józseftől Tigris Oszkárig - akik már nevükben is egyesítik az emberek hétköznapi világát az állatok mesevilágával, talán mondani sem kell, hogy mind-mind fiúk. A kötet ráadásul nagyon szépen illusztrált: a képek élénk, vidám színei vonzzák a tekintetet, sokáig el lehet időzni egy-egy megrajzolt jeleneten.
(Pipogyáról bővebben itt.)

Michael Bond: Paddington-könyvek (6-12 éveseknek)

Az embergyerekek és az állatok barátságáról szólnak Bond düftinkabátos mackójának történetei is. Ötven évvel az első könyv megjelenése után, végre magyarul is elkezdtek megjelenni a Paddington-kötetek, Tandori Dezső kiváló fordításában. Míg Pipogya Budapestet járja, addig Paddington Londonnal ismerkedik. Paddington nagyon hasonlít Jonathanhoz, az őt befogadó család fiához: minden csínytevésből kiveszi a részét, kifürdi a fürdővizet a kádból, és nagyon szereti magát összemaszatolni. A Peruból "illegálánsan emirgált" mackó folyton kínos szituációkba keveredik tudatlansága, naivitása miatt. Barátai, a Brown-család és a magyar származású Mr. Gruber azonban segítenek abban, hogy Paddington otthonra találjon a nagyvárosban. A Paddington-köteteket két különböző alkotó rajzai díszítik, a különbségek azonban remekül kiegészítik, értelmezik a kötetről kötetre fejlődő medve karakterét. Az első kötetben például Paddingtonnak még nagyon idegen a szigetország, az illusztrátor, Peggy Fortnum Paddingtonja tehát nem véletlenül emlékeztet egy kócos vadmedvére. A későbbi kötetek Paddingtonja pedig nemcsak a történetek során, hanem R. W. Alley rajzain is városiasodik: ezek az illusztrációk már a civilizációhoz szokott jólfésült, ápolt úrimedvére emlékeztetnek. Eddig hét kötet jelent meg, ezek közül kettőt (Paddington és Paddington a kertben) kisebbeknek (3 éves kortól) ajánl a kiadó, ezek kinézetükben is eltérnek némileg a nagyobbaknak szánt verziótól.

 

Zdenek Sverak: Apukám, ez jól sikerült (5-10 éveseknek)

"Az esti mesénél monotonabb és nagyobb kihívás aligha van" - szoktam hallani a kisgyerekes apáktól. Talán ezt a könyvet nem is a fiúknak, sokkal inkább az apáknak kellene ajándékozni. A könyv szerzője neves cseh humorista, színész, forgatókönyvíró; az illusztrátor pedig Adolf Born karikaturista. A képek láttán elfogja az embert a csehszlovák mesék iránti nosztalgia, a szöveg azonban inkább a jelennek szól: hogy milyen nehéz a dolgozni visszatérő anya helyét átvenni az esti mesénél, és milyen embert próbáló feladat újabb és újabb, ráadásul jó történeteket kitalálni estéről estére.

 

 

 

 


Akinek van még jól bevált "fiús" könyve, kommentben írja meg tippjeit!

Az írás eredeti megjelenése: www. origo.hu/kotvefuzve