Az Európai Bizottság nemrég elindított egy új, gyerekeknek szóló honlapot. A Gyereksarok (Kid’s Corner) honlapon egyszerűen, érthetően írnak a gyerekek jogairól, információkat közölnek az Unióról és a tagállamokról, és ezekhez különböző játékok, kvízek kapcsolódnak. A Gyereksarok 22 nyelven érhető el.

Az, hogy mit is jelent az Európai Unió, hová tart, mindennapos téma a médiában. Az Európai Bizottság a gyerekek jogairól szóló ütemtervében rögzítette, hogy az Európa honlapon készítenek egy gyerekeknek szóló oldalt. A most januárban indult Gyereksarok két nagy témát érint: a játékok és a kvízek mellett tények és számok találhatóak az EU-ról, valamint információk, videók, játékok szólnak a gyerekjogokról.

Az európai szinten hozott döntések közvetlenül befolyásolják minden európai felnőtt és gyerek életét. A Gyereksarok célja, hogy a fentiek miatt legyen egy hely, ahol összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy egy gyerek vagy egy tinédzser könnyebben átlássa, milyen elképzelések, irányok húzódnak meg a döntések mögött.

A gazdagon illusztrált, animált honlapon két út választható: a 12 éves kor alattiaknak és a 13-18 éveseknek különböző módszerekkel és eszközökkel ad útmutatást. A kisebbek olyan alapfogalmakkal ismerkedhetnek, mint például, mit jelent gyereknek lenni vagy egy családban élni. Az egyik játékban állatokat szabadíthatnak ki azzal, ha helyes válaszokat adnak az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján készült kérdésekre – többek között arra, hogy miért olyan fontos, hogy a születésekor mindenkit bejegyezzenek vagy, hogy milyen jogok illetik meg azt a gyereket, akit külföldi szülők fogadnak örökbe. De külön rész foglalkozik a veszélyeztetett gyerekekkel és a különleges jogokkal is, rövid rajzfilmek segítik például a gyerekmunka fogalmának megértését.

A 13-18 éveseknek szóló részben a témák hasonlóak, de a feldolgozásuk már mélyebb. Kapcsolódó dokumentumokról olvashatnak a gyerekek (például az EU gyerekjogi ütemtervéről, az Alapjogi Chartáról, különböző paktumokról). A honlapon számos kiegészítő játék található a pénznemektől az ökológiai gazdálkodásig. Az egyik kedvencünk a 12 éves kortól ajánlott Inflation Island, amelyben az infláció hatásait ismerhetik meg a gyerekek az élet különböző területein, remek kisfilmeken keresztül.

A Gyereksarkon multikulturális naptár foglalja össze az EU-országok, a különböző vallások, kultúrák fontos ünnepeit. Hasznos linkek segítenek eligazodni, ha egy témáról máshol is olvasnánk. A Gyereksarkon link vezet a már korábban is létező Tanár-segéd oldalhoz, amelyen pedagógusoknak készült segédanyagok találhatóak arról, hogyan magyarázhatják el diákjaiknak az EU megalakulását és működését.

A gondosan felépített honlap hátránya, hogy a sok animáció és flash miatt sokat kell várni egy-egy rész betöltésére, a menühöz való visszalépés is időigényes. A kérdéseket és a lehetséges válaszokat alapvetően gördülékenyen és érthetően fogalmazták meg, bár a hivatali kommunikációra jellemző bikkfanyelvből nyomokban azért maradt valami (például a körülményes, „bejegyzésre került” típusú szerkezetek).

Az Európai Bizottság gyerekjogi honlapja: http://europa.eu/kids-corner

Kövess minket Facebookon is!