A válságot saját bőrükön érezhetik a magyar gyerekek is. Sorra kapcsolják ki a fűtést, szüntetik meg az ételkiszállítást a fizetésképtelen önkormányzatok iskoláiban. A héten például adósság miatt kellett rendkívüli szünetet elrendelni egy inkei általános iskolában és óvodában, a szolgáltató ugyanis lekapcsolta a gázt. A Kapos Televízió információja szerint hárommillió forinttal tartozik az önkormányzat a gázszolgáltatónak. A rendkívüli szünet több mint 30 óvodást és 120 általános iskolást érint. Az önkormányzat nem tud gondoskodni a gyerekekről, elhelyezésüket a szülőknek kell megoldani.

Esztergomban határozatképtelen volt kedden este az esztergomi városi közgyűlés. A válságköltségvetés módosítása ügyében rendkívüli ülésként meghirdetett tanácskozáson ugyanis a tizenöt tagú testületből a független polgármesteren kívül három Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselő jelent csak meg. A döntés hiányában nem tudták kifizetni a településen közétkeztetési feladatokat ellátó Hungastot, valamint a közvilágítást végző Tivi Kft.-t. Emiatt a Hungast a kórházon kívül sehova nem vitt élelmet, a Tivi vezetője pedig azt mondta, ha kell, "csontsötétre lekapcsolja a várost". A két cégnek összesen több mint 250 millió forinttal tartozik Esztergom. Az esztergomi képviselő-testület pénteken végre döntésképes volt, így megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy 14 óráig utalja át a pénzt. A polgármester a döntés után berekesztette az ülést, majd távozva MTI-nek elmondta, hogy az utalást végrehajtja.

Az előző hét gyerekeket érintő fontos hírei:

Ombudsman

  • Egységes szakmai irányelvek kidolgozását javasolja a gyermekek bántalmazásának, azon belül szexuális bántalmazásának a felismerésére és a probléma kezelésére Szabó Máté ombudsman – tájékoztatott az országgyűlési biztos hivatala.
  • A magyar gyerekek egészségi állapotát tekintve tapasztalható a legnagyobb esélyegyenlőtlenség az OECD tagállamai közül - derült ki az ombudsmani hivatal éves gyermekjogi zárókonferenciáján.


Köznevelési törvény

  • Nem gondolja, hogy ne lenne sikertörténet a köznevelési törvény – jelentette ki Hoffmann Rózsa államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Mint mondta: a törvénytervezetet minden bizottságban megszavazta a nagy többség, és az általános vitában két felszólalót kivéve mindenki támogatóan nyilatkozott.
  • A fogyatékos gyerekek iskolarendszerből való kiszorulásához vezethet, és súlyosan veszélyezteti az érintett gyerekek alapfokú oktatáshoz való jogainak érvényesülését Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a köznevelési törvényhez benyújtott módosító javaslata a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint.


Külföld

  • A Cambridge-i Egyetem kutatói vizsgálatsort terveznek annak megállapítására, hogy lehet-e kapcsolat a szülők intelligenciája és a gyereküknél jelentkező autisztikus tünetek között. Az egyévesre tervezett vizsgálatsorban külön csoportba kerülnek majd azok a családok, ahol mindkét szülőnek erős a rendszerezési képessége, ahol csak az egyiknek, illetve egy harmadik csoportba azok a családok, ahol a szülők más jellegű tevékenységet végeznek és képesítésük sem rendszerező típusú.
  • Becslések szerint hétezer külföldit, nőket és gyerekeket tartanak fogva Líbiában, a börtönöket a korábbi lázadók csoportjának katonái irányítják - olvasható az ENSZ legfrissebb jelentésében. A világszervezet diplomatái szerint vannak olyanok, akiket a bőrük színe miatt kínoztak meg, de olyanok is, akiket bosszúból hurcoltak el és vetettek börtönbe.

Kövess minket Facebookon is!