Finy Petra legújabb könyvében, A csodálatos szemüvegben, ha valaki felteszi a címben szereplő varázserejű tárgyat – legyen akár egy kisfiú, akár egy idős nagynéni – az a megszokott környezet helyett egy mesés lényekkel benépesített világban találja magát. A kócos hajból madárfészek, a Duna fekete uszályaiból óriási fókák lesznek. A legtöbbször statikus épületekből, tárgyakból olyan lények születnek, melyekre talán a legszínesebb gyermeki képzelet sem gondolna. Finy Petra kreatív ötletei mégis valahol maguktól értetődőnek tűnnek – hiszen, ha belegondolunk, a budapesti Erzsébet híd tényleg olyan, mint egy hatalmas dinoszaurusz csontváza... Legalábbis hamar rá tudunk állni a csodálatos átváltozások logikájára. 

Ha már említettük a könyvben szereplő egyik hidat, nem hallgathatjuk el, hogy kínos helyesírási hibát vét a szöveg az Erzsébet és a Margit híd esetében is: mindkét híd kötőjelesen szerepel A csodálatos szemüvegben.

Közhely, hogy egy jól választott illusztrátor a leglaposabb történetet is megmentheti – ahogyan erre számos példát találni a kortárs magyar gyerekkönyvek között. Finy Petra A csodálatos szemüvegén keresztül megmutatott mesevilágot ugyan nem feltétlenül kell megmenteni az unalomtól, hiszen az önmagában is érdekes – bár nyelvileg nem különösebben nyújt maradandó élményt – de a történetet kísérő Herbszt László-munkák egyszerűen lenyűgözőek. (Legszívesebben az egész könyvet beszkennelnénk, hogy megmutassuk.)

 

A szöveg tartózkodik a részletezéstől: elmondja, mi minden elevenedik meg a kis Kovács Áron előtt, de hogy milyen is pontosan például az alagútból átalakult óriás, azt az olvasó vagy a mesehallgató képzeletére bízza. És persze Herbszt Lászlóéra, aki továbbgondolja Finy Petra ötleteit. Így az alagút-óriásnak piercingje lesz, az uszály-fókáknak pedig robotteste. Az elismert reklámgrafikusnak igazán jól áll a gyerekkönyv-illusztrálás. A furcsasággal vagy az elvontsággal gyakran találkozni a gyerekkönyvekben, de Herbszt László egy bátor lépéssel tovább merészkedik, és egy kis bizarr beütést is ad a formáinak. A könyv szereplőjének, a felnőtt Kovács Áronnak, a szökőkút alatt lakó bálnának, de még a zabpelyhes doboznak is egy különlegesen kevert hangulata van: egyszerre félelmetesek és barátságosak, torzak és szépek. A retró színek pedig csak felerősítik ezt a sajátosságot.

 

A csodálatos szemüveg az egyik legérdekesebb friss gyerekkönyv, és bár a szöveg nem tartozik Finy Petra legkiemelkedőbb munkái közé, Herbszt László lenyűgöző illusztrációi miatt a gyerekek és a szülők egyik nagy kedvence lehet. 

Finy Petra–Herbszt László: A csodálatos szemüveg
Naphegy Könyvkiadó, Budapest, 2011, 58 oldal, 2850 Ft
Ajánljuk elsősorban 6-9 éves fiúknak.  

Kövess minket Facebookon is!