A színes építőkockákhoz, a legóemberekhez számos komoly, játékos vagy éppen vicces hír kötődött az elmúlt évben. A LEGO játékgyártó részt vett az űrkutatásban, megnyitotta újabb tematikus szórakoztató parkját, művészeket ihletett meg, de egy új terméke miatt megkapta a szexista jelzőt is.

Az 1934-ben alapított dán játékgyártónak, a LEGO-nak kétségkívül izgalmas és sikeres év volt 2011. A 2010. évi gazdasági adatok alapján Európa vezető játékgyártója a világranglistán is feljebb lépett: 2011-ben már a világ negyedik legnagyobb játékgyártójának számított (a Mattel, a Namco-Bandai és a Hasbro előzik meg).

Május elején utoljára lőtték fel az Endeavour űrhajót. A szokásos rakományon kívül akkor először gyerekjátékot is szállított: a LEGO űrhajós szettjét. A kockákkal Cady Coleman asztronauta egy átlátszó dobozban legózott, hogy az apró elemek ne szóródjanak szét az állomáson. Az űrbéli legózással Coleman célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, mi történik a tárgyakkal a lebegés közben.


Megihletett művészek

Októberben a LEGO megnyitotta ötödik szórakoztató parkját, a Legoland Floridát. Október végén a floridai Siesta Key Beach-en egy két és fél méter magas, közel ötven kilót nyomó LEGO-embert sodort partra a víz. Először azt hitték, a szobor egy Legolandhez kapcsolódó marketingkampány része. De nem: a LEGO-ember feltételezhetően egy holland művész munkája. Ha 90 napig nem jelentkezik senki a szoborért, az a megtalálóhoz kerül, aki azt ígérte, rögtön fel is teszi az eBay-re. Addig is a műalkotás a Sarrasota megyei sheriff hivatalában állomásozik. Az akciónak és a művésznek sincs köze a játékgyártóhoz.

Claire Healy és Sean Cordeiro ausztrál művészek LEGO-elemekből alkották meg gyerekkoruk meghatározó emlékét, a Challenger űrsikló 1986-os robbanását. A művészházaspár építőkockákból álló fali szobrai a robbanás tévében látott képei alapján készültek. Az űrtémájú munkákat decemberben állították ki a washingtoni Corcoran Galériában.

A kép a Challenger robbanása után néhánymásodperccel készült (NASA/Reuters)

Claire Healy és Sean Cordeiro kockaképe a robbanásról


Szexista LEGO-szett

Karácsony előtt a LEGO megkapta a szexista jelzőt. A friss, lányoknak készült szett, a LEGO Friends rózsaszín és levendula színű elemeket tartalmaz, amelyet azzal hirdettek, hogy „a világ gyerekeinek másik 50%-ának” készült. A vékonyra tervezett figurákhoz szépségszalon, állatkórház és kávéház munkahelyek kaphatóak. Borítékolható volt, hogy felháborodást fog kiváltani: egy a Huffington Post-on megjelent publicisztika szerint a LEGO-nak már eddig is volt egy lányok számára tökéletes terméke, maga a LEGO.


2011 LEGO-építményeken

A Foglaljuk el a Wall Streetet! mozgalom keretében az amerikaiak a nagyvállalatok hatalma és kapzsisága ellen tiltakoztak New York szívében, a Zuccotti parkban. A megmozdulásról paródia is született LEGO-kockákból. Az Occupy Lego Land az eredeti mozgalom üzeneteit a kizsákmányolt LEGO-emberek mindennapi problémáira fordította le.

A The Guardian 2011 végén az évösszegzéshez egy közösségi játékot hirdetett, amelynek keretében LEGO-életképekkel adják vissza az év fontos eseményeit, például Oszama bin Laden halálát, a brit hercegi esküvőt, Moammer Kadhafi bukását.

Katalin és Vilmos első csókja a Buckingham palota erkélyén

Kövess minket Facebookon is!