Az Aki búj, aki nem Jézus születésének történetét meséli el, a gyerekek ablakokat, ajtókat, felhőket hajthatnak fel, hogy megleshessék, mit rejtenek.

Vicki Howie nem túl erős rímelő sorait Kállai Nagy Krisztina barátságos, élénk színű illusztrációi kísérik, melyeken a tevétől a fogadósig mindenki kötelezően mosolyog. Ez alapvetően nem volna gond, hiszen mégiscsak a nyugati kultúra egyik legszebb, reményteljes történetét meséli el a könyv, de azért a folyamatosan szelíden mosolygó figurák elég hiteltelenek például akkor, amikor a katona bejelenti Máriának és Józsefnek, hogy azonnal indulniuk kell Betlehembe. 

Az Aki bújt, aki nem jó választás azoknak, akik szeretnék a legkisebbeknek elmesélni, mit is ünneplünk karácsonykor. Howie ugyanis korrekten, szikáran elmeséli, mi történt azon a bizonyos éjszakán Betlehemben. Ennél több viszont nem igazán történik – talán csak annyi, hogy minden oldalpáron van valami, amit ki lehet nyitni. Nyilván egy adott bibliai történet elmesélésekor olyan nagy alkotói szabadság nem áll rendelkezésre, mint egy teljesen saját sztori esetében, de ez nem lehet mentség arra, hogy mindenféle egyéni hangot és megoldást nélkülöz a szöveg. Lehet, az eredeti szövegben még volt nyelvi lelemény, a magyar kiadásban ennek azonban már nyoma sincs. A rímek iskolásak, a ritmus suta – éppen ezért a versesnek szánt sorok mindössze éneklő prózának hatnak.

Vicki Howie: Aki bújt, aki nem. Karácsonyi nyitogató könyv
illusztrálta Kállai Nagy Krisztina, fordította Szőczi János
Harmat Kiadó, Budapest, 2011, 2500 Ft
Ajánljuk 0-3 éves korig.

Kövess minket Facebookon is!