Lassan ugyan, de itthon is egyre elterjedtebbek lesznek a picture bookok. Ezek lényege, hogy az illusztrációé a domináns szerep, és szöveg sokszor egyáltalán nem is kíséri a képeket. Magyarországon a szülők és a pedagógusok még bizalmatlanok a szinte csak illusztrációból álló könyvekkel: a beszélgetésekből, személyes tapasztalatokból úgy tűnik, a magyar piac egyelőre nem igazán tud mit kezdeni a picture bookkal. A Magyarországon megszokott klasszikus, passzív esti meséhez, vagyis amikor a szülők olvasnak fel egy történetet a gyereknek, valóban kevésbé használhatóak az ilyen típusú gyerekkönyvek. A picture book azonban nem is ezt a célt szolgálja, hanem az interaktív, kreatív együttmesélés eszköze kíván lenni. A felolvasás során a gyerekek képi képzelőereje dolgozik, a picture book pedig a szóbeli kreativitást fejleszti az illusztrációk alapján kitalált mesével. Vitathatatlan, hogy egyik terület sem fontosabb a másiknál, mindkettővel érdemes tudatosan is foglalkozni.

Részlet Renata Liwska Red Wagon c. könyvéből

Az információ jelentős részét képekben kapjuk, ezért a passzív befogadást ellensúlyozandó talán még fontosabb megtanítani a gyerekeket arra, hogy maguktól is szavakba tudják önteni azt, hogy mit látnak a képeken, milyen érzelmeket váltanak ki belőlük ezek a képek, és hogyan élik meg a hatásukat.

A magyar picture bookok sorát gazdagítják a Csodaceruza Kiadónál 2010 végén megjelent Rofusz Kinga Samu-könyvei és Paulovkin Boglárka Elbújtam! c. kötete. Ezen kiadványok alapján adunk most néhány tippet ahhoz, hogyan használhatjuk ezt az angolszász gyökerű műfajt otthon, illetve az óvodában, iskolában. (Nyugaton például még a középiskolákban is gyakran alkalmazzák kiegészítő taneszközként a picture bookokat, nemcsak a humán-, hanem a természettudományi tárgyaknál is!)

Néhány javasolt kiindulópont:

Mi van a képen?

A képleírás fejleszti a koncentrációt és a szóbeli kifejezést. A gyerekek aktív szókincse bővül, és ezzel párhuzamosan gyakorolják a hosszabb mondatokban való mesélést. Kérdésekkel irányíthatjuk, segíthetjük őket a történetszövésben. Gyakran a személyes tapasztalatok felé mozdul el a beszélgetés. Sokszor így derül ki az is, mi történt például aznap az óvodában.

Elvont fogalmak

Az összetett, nehezen leírható fogalmak (pl. a szeretet, az elválás, a halál vagy a gondoskodás) könnyebben értethetőek meg képekkel. A testvérféltékenységgel valószínűleg mindenki találkozott már, a képek segítségével – ha megoldani nem is lehet a problémát – át lehet beszélni a gyerekekkel, milyennek láthatja egy külső szemlélő a civakodást.

Nézőpontváltások

Hogy ugyanazt a szituációt hányféleképpen lehet értelmezni, arra szemléletes példa lehet, hogy egy képet ki hogyan mesél el. Az alábbi képen a szöveg szerint egy a mamájától figyelmet követelő kisnyuszit látunk. De például egy négyéves kislány, aki nem ismerte a történetet, a képen egy titokban a mamája háta mögé lopózkodó nyuszigyereket fedezett fel: a nyuszigyerek éppen meg akarja ijeszteni a mamát, aki aztán emiatt magára önti a keverőtál tartalmát.

Paulovkin Boglárka alábbi rajzáról a múltkor egy tíz éves vendégünk jegyezte meg, hogy szerinte a nyuszi a képen inkább rémültnek látszik, és talán mérges apja elöl bújhatott el. (A történet szerint viszont csak egy jókedvű bújócskáról van szó.) A képmeséléskor érdemes azt is megkérdezni a gyerektől, miért éppen azt gondolják a képről, amit. Így a felnőtt is hasznos információt szűrhet le akár a saját gyereke kedélyállapotáról, gondolkodásmódjáról, logikájáról.

A mese variációi

Népszerű játék a véletlenül szerveződő mese. Ahol éppen kinyílik a könyv, azzal az illusztrációval kell elkezdeni egy történetet. Az első kép után újra véletlenszerűen kell kiválasztani a következő epizód alapjául szolgáló oldalt, és így tovább, amíg el nem fogy a könyv vagy a gyerekek kedve.

Felhasznált könyvek:

Paulovkin Boglárka: Elbújtam!, Csodaceruza Kiadó, 2010, 1490 Ft

Rofusz Kinga: Samu és egy esős nap, Csodaceruza Kiadó, 2010, 1990 Ft

Rofusz Kinga: Samu és az ajándék, Csodaceruza Kiadó, 2010, 1990 Ft

Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!