A Gyerekszemle első vendégszerzője Antal Nikolett, akinek irodalom- és színházkritikáit több művészeti és kulturális internetes portálon, lapban is lehet olvasni. Nikolett a 2010. december 11-én a Pesti Színház rendezésében bemutatott mesemusicalról, a Túl a Maszat-hegyenről írt a Gyerekszemlének.

A Pesti Színházban a Maszat-hegy váltja fel az Óperencián-túli kurta farkú malac vidékét. Előbbi alapvető békéjét és rendjét éppen a rendetlenség és tisztaságutálat adja. Ugyanis az egész világ kifordulna önmagából Maszat Janka piszkosan is színes képe vagy Szösz néne „szösz van a szöszön is” típusú enteriőrje nélkül, éppen ezért nem arathat végső győzelmet sem a Paca cár, sem pedig Szeplőtlen Szilvia. A szerző, Varró Dániel és a Teslár Ákos által toldozott-foltozott meseregény így elevenedik meg újra, és nem átverés, inkább igazi szenzáció, hogy a darab a család minden tagjának, felnőttnek-gyereknek egyaránt igazi szórakozást garantál.

A mesemusical vagy zenés kalandjáték a Varrótól megszokott nyelvi humoron túl alakítja a karaktereket, erősíti a mellékszálakat – a pikareszkjelleg mozaikjai azonban végül egy nagy egészben összpontosulnak. A maszatos királylány megmentésére induló harmadik á-s Muhi Andris igazi csapatot verbuvál, ellenáll a szemmel delejező démon csábításának, kiszabadul a fogságból, beveti Lecsöppenő Kecsöp Benőt a tisztaságmániás díszes társaság ellen. Badarország határán „hülye képet” vágva jut át, megismerkedik a zápor-zivatar mániás, nátha által gyötört ismeretlen angol költővel. A legfontosabb, döntő pillanatban pedig a barátságot kötött, majd focicsapattá összeállt szereplők közös erővel felitatják a Paca cár tintaerejét.

Színészi teljesítményben Hegyi Barbara, Józan László, Halász Judit és Borbiczki Ferenc kiemelkedők. Hegyi Barbara Babaarcú Démonja úgy válik igazi csábítóvá, hogy közben komikus és bájosan sajnálatra méltó tud maradni: hiszen nem lehet egyszerű éjfélkor minden éjszaka velőtrázóan kacagni, pláne ha ez az ember egyetlen elfoglaltsága. Hegyi Szeplőtlen Szilviaként kemény asszony, Fölöltözött Ödön úrnője és parancsolója, ám lánya szívét nem tudja visszaszerezni. Józan László náthás angol költője ízig-vérig az angol humor megtestesítője: abszurd, de mindig a jó időben. Halász Judit Szösz nénéje igazi mesei figura, kedvességével, rózsaszín és lila jelmezeihez igazodva kicsit-nagyot meggyőz, nincs a kosztól és piszoktól jobb dolog a világon. Borbiczki Ferenc alakításában a népies Makula bácsi sírva vigadó, nótázó kedvű figurája pedig olyan, mintha csak valamelyik Mikszáth filmadaptációból lépett volna elő.

Presser Gábor több helyütt megváltoztatott zenéje hatalmas lendülettel viszi előre a cselekményt azzal, hogy a sokszínűség jegyében keletkezett dallamok fülbemászó, olykor popos csengését emeli ki, erősíti fel.

Az előadás minden érzékszervünket rabul ejti. A fülünket a zene, a csengő rímek vagy éppen a rímtörések, az Ady, József Attila vagy a kissé erőltetett Shakespeare utalások, a szemünket pedig az élvezetes színészi játékon túl Balog Zsófi emlékezetes jelmezei is elvarázsolják. Maszat Janka ezerszínű öltözéke és vadóc kinézete; a költő angolos eleganciája; a Babaarcú Démon ördög-angyal estélyije; Szeplőtlen Szilvia lakkozott, műbőr, tejcsarnokos hókirálynő jelmeze (melyhez tényleg csak a fehér gumicsizma hiányzik); a Paca cár karatekölykös outfitje; a Büdös Pizsamázó ősember képe vagy Szösz néne kislányos, szöszgombócos ruházata egytől egyig bravúrosak.

Néder Panni – aki egyébként diplomarendezését ünnepelheti ezzel a darabbal – színpadra álmodott és megvalósított Maszat-hegye telitalálat mindenkinek: „korhatáron innen és túl”.

Presser Gábor – Varró Dániel – Teslár Ákos: Túl a Maszat-hegyen, Pesti Színház

Muhi Andris: Molnár Áron

Maszat Janka: Kovács Patrícia

Náthás angol költő: Józan László

Makula bácsi: Borbiczki Ferenc

Babaarcú Démon, Szeplőtlen Szilvia: Hegyi Barbara/Pápai Erika

Szösz néne: Halász Judit/Kútvölgyi Erzsébet

Büdös Pizsamázó: Gyuriska János

Pali kalóz; Turgenyev, a burgonya: Csőre Gábor

Bűs, piros vödör; Paca cár: Juhász István

Pacafogdmeg, Hoppmester: Tarr Judit

Partvis Attila: Tasnádi Bence e.h.

Morzsányi Géza, Pacaporkoláb: Rétfalvi Tamás e.h.

Táncosok: Jakus Szilvia, Schmidt Eszter, Tőkés Nikoletta, Bernáth Dénes, Kovács Tamás, Lőrincz Sándor, Latabár Kálmán, Noé Viktor

Zenészek: Árkosi Péter, Furák Péter, Nagy Szabolcs

Díszlet: Árvai György

Jelmez: Balog Zsófi

Dramaturg: Garai Judit, Marsalkó Eszter e.h

Karmester: Szabó Mónika

Koreográfus: Fejes Kitty

A rendező munkatársa: D. Mucsi Zoltán, Rujsz Edit

Zene: Presser Gábor

Rendező: Néder Panni e.h

Művészeti vezető: Eszenyi Enikő

 

A képek forrása: vigszinhaz.hu, port.hu