Pokorni Zoltán szerint a jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent a gyerekekkel való gondoskodás miatt. Ez az időszak ugyanis nagyon hosszú, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot csinálni – írja az [origo]

Ennek kapcsán megnéztünk néhány országot, hogy milyen hosszú a nyári vakáció. 

Kép: madisonavemusings.blogspot.com

 

Ausztriában Bécsben, Burgenlandban és Alsó-Ausztriában június utolsó péntekén, a többi tartományban július első péntekén kezdődik a nyári szünet. Az iskolakezdés időpontja így szeptember 1-jére vagy 8-ára esik. (Összesen tehát 9 hetet pihennek az osztrák diákok.) 

Szlovákiában július 1-jétől augusztus végéig tart a vakáció (kb. 9 hétig). Hasonlóan alakul a lengyel diákok szünidője is, míg Romániában idén június 23-tól szeptember 12-ig (vagyis 11 hétig) vannak otthon a gyerekek. Oroszországban szintén hosszú a nyári szünet: június 1-jétől augusztus 28-ig tart. 

Németországban mindössze 6 hetük van nyáron a gyerekeknek feltöltődni. Hogy az egyes tartományok mikorra teszik a vakáció kezdetét, nagyon különböző: van, ahol június első felére, van, ahol csak július végére. 

Franciaországban július elejétől idén szeptember 5-ig maradhatnak otthon az iskolások. Ez összesen 9 hét. Az olasz diákok pedig június 17-től augusztus 28-ig élvezhetik a nyarat, vagyis 10 héten keresztül. Pont, mint a görögök. 

Svédországban június elejétől augusztus közepéig, végéig – de legalább 10 hétig – tart a nyári szünet. A finn iskolások pedig május végétől vagy június elejétől vannak otthon szintén két és fél hónapon keresztül. 

Az Egyesült Államokban – hasonlóan Németországhoz – szintén változatos a vakáció kiosztása. Általában azonban júniustól szeptember 1-jéig vagy késő májustól augusztus közepéig tart, bizonyos államokban akár 10 héten keresztül is. (Azonban több helyen is tervezik a két és fél hónapig tartó vakációk kurtítását, és inkább év közben adnának több szünetet a diákoknak.) A déli államokban akár már július vége, augusztus eleje előtt is elkezdődhet a tanítás. 

Nagy-Britanniát a végére hagytuk, mert az oktatási miniszter, Michael Gove a közoktatási reformok kapcsán 4 hétre rövidítené a nyári szünidőt. (Emellett pedig tervezik a hatnapos tanítási hét bevezetését is.) Most még 6 hétig pihenhetnek otthon a brit tanulók, július második felétől szeptember elejéig. 

Végezetül fontos megjegyezni, hogy az egyes országok vakációinak összehasonlítása csupán érdekesség, önmagában a nyári szünet hosszúsága nem mond el sokat arról, milyen hosszú az egyes országokban a tanév vagy mennyi évközi szünetet osztanak ki. Magyarországon például 37 hét az iskolaév, ez viszonylag rövidnek számít Európában. Nagy-Britanniában azonban most, még a reformok előtt is 39 hétből áll a tanév. A két ország vakációjának hosszúsága között azonban mégis 4 hét különbség van. 

 

Több európai ország 2011/2012-es közoktatási tanévének menete egy PDF-ben letölthető innen. Az összes Európai ország iskolai szüneteit a www.schoolholidayseurope.eu oldalon lehet böngészni.


Kövess minket Facebookon is!