Vészesen kevés a magyar gyerekorvos. Budapest jelentősen csökkenti a sajátos nevelésű igényű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskolák támogatását. Jól jártak a nagycsaládok a családi adókedvezményekkel és a 16%-os személyi jövedelemadóval.

Az elmúlt hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Egészségügy

  • Az itthon tevékenykedő 1572 gyermekorvos átlagéletkora 56 év — erre a körülményre és az utánpótlás hiányára hivatkozva a gyermekorvosok egyesülete arra figyelmeztet, 10 év múlva nem lesz, aki idehaza a gyermekeket gyógyítsa.
  • Szabó Máté ombudsman az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar középiskolás korú fiatalok legalább negyede már fogyasztott drogot, és az adatok emelkedő tendenciát, a kábítószerek valamelyik fajtájával először próbálkozók életkorának csökkenését mutatják. A kutatások szerint több mint negyedével növekedett a gyógyszerekkel visszaélők száma is. A biztos felkérte a kormányt, hogy tegyen sürgős és hathatós lépéseket a gyermek-addiktológiai ellátás megteremtésére és a kapcsolódó gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátás problémáinak haladéktalan megoldására.
  • Autista gyerekek agyának szkenneléses vizsgálata során azt tapasztalták izraeli kutatók, hogy már igen fiatalon, totyogó korban megfigyelhető náluk, hogy kevésbé összehangolt bizonyos agyterületek aktivitása. A megfigyelés segítheti az autizmus korai diagnózisát.

 

Iskola

  • A Fővárosi Közgyűlés szerdán lényegében elfogadta az alapítványi iskolák támogatásának csökkentéséről szóló határozatot. Így az eddigi 46 millió helyett összesen 28 millióval – a betegségtípusokhoz differenciáltan rendelt összegekkel – támogatják ezeket a szervezeteket. A döntés lehetséges következményeiről itt lehet olvasni
  • A közoktatási törvény alapján az iskoláknak először a saját körzetükbe tartozó diákokat kell felvenniük, a megmaradó helyekről pedig sorsolással döntenek. Sok szülő ezért még a beiratkozási időszak előtt átjelenti gyerekei lakcímét egy, az adott iskolai körzetben élő rokonhoz vagy ismerőshöz. A módszer nem új és nem törvényes – riport a lakcímkártyás trükkökről.

 

Gazdaság

  • A családi adókedvezmények és a 16%-os személyi jövedelemadó együttes hatására 2011 első negyedévében nemzetgazdasági átlagban a nettó kereset 5,6%-kal, a reálkereset 1,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés a többgyermekes családoknál a legnagyobb. A három vagy annál több gyermekesek nettó keresete 17%-kal, reálkeresete 12,3%-kal nőtt. A gyermektelen családok esetében viszont a nettó kereset csak 2,9%-kal nőtt, a reálkereset 1,2%-kal csökkent.

 

Színes

  • Bebizonyították, hogy a legidegesítőbb hang a világon a gyereknyafogás. A kutatók önkénteseket kértek meg, hogy egyszerű matematikai számításokat végezzenek el különböző zajok (például gyereksírás, gyereknyafogás, emberi beszéd, vagy éppen gépi zajok) mellett. Az önkéntesek sokkal több hibát vétettek, miközben a gyerekek nyafogását hallgatták.
  • Tony Blair, volt brit miniszterelnök és felesége beleegyezett, hogy legkisebb fiuk, Leo a Blair-házban tartsa a tanév végét ünneplő bulit. Biztonsági okokra hivatkozva azt ajánlották, hogy az összes gyerek egy London belvárosából induló busszal érkezzen hozzájuk, ezért viszont (a szülők nagy felháborodására) fejenként 10 fontot kértek a meghívott osztálytarsaktól.
  • A Microsoft és a TouchyBooks közös akciójának következtében hamarosan 300 e-bookkal lehetnek gazdagabbak a Windows Phone 7 tulajdonosok. 
  • Hangoskönyvként és e-könyv változatban is meg lehet majd venni a Harry Potter-sorozatot, mondta el a könyvet itthon forgalmazó Animus Kiadó vezetője. A digitális verziót a Pottermore honlapon lehet ősztől megvásárolni, több nyelven. Mint Balázs István elmondta, J. K. Rowling az összes digitális kiadás jogát is magánál tartotta, ezért csak erről a site-ról lehet megvásárolni a digitális kiadványokat.

 Kép: multicare.org

Kövess minket Facebookon is!