Végre van valami információ a közoktatási törvényről! Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott interjújában a finisbe érkezett koncepcióról beszélt. A nyári szünet egyelőre marad, ahogy van, viszont ha van rá fogadókészség, 45 perc helyett akár 30 percesek is lehetnek a tanórák az alsó tagozaton. Az új közoktatási törvény tervezett változásairól (például a nagyobb állami szerepvállalásról, a szakmai ellenőrzési rendszerről, a pedagógusok munkaidejéről és fizetéséről) itt lehet olvasni részletesebben. 

Kép: origo.hu

A hét további fontos, érdekes hírei: 

  • „Az átlagjövedelemig (sőt, kicsit még felette is) valójában az 'adócsökkentés és gyermekvállalásra ösztönzés' programja 2010 és 2012 között azt jelenti, hogy aki vállal két gyereket, annak nem romlik a jövedelmi pozíciója” - a Portfolio.hu azt illusztrálja, az adómódosítások hatására hogyan járhatnak a háztartások. 

Oktatás

  • Oktatási segédanyagnak szánják az Időutazás az osztályteremben c. filmsorozatot, amelyben 3D-s animációk és élőszereplős jelenetek próbálják izgalmassá tenni a magyar történelmet iskolások számára. A tematikus epizódok 15 percesek, és állandó panelekből állnak, ilyen például a történészi bevezető, a korszakhoz kötődő tárgyak bemutatása, rávezető kérdések és kvíz. Sok videó és részletek itt.
  • „Marad minden ugyanígy, ahogy eddig volt” - mondta Dankó István, Jászladány polgármestere, miután a Legfelsőbb Bíróság múlt heti ítéletében kimondta, jogszerűtlenül különítik el egymástól az iskolás gyerekeket a településen. A jászladányi iskolabotrány kapcsán az [origo] készített riportot

 

Gyerekbántalmazás

  • A 25 éves amerikai Casey Anthonyt kétéves lánya meggyilkolásával vádolták. A közvélemény halálbüntetést várt, ám az esküdtszéket nem győzték meg egyértelműen a bizonyítékok. Casey így napokon belül szabadulhat, az ítélet ellen azonban országszerte tiltakoznak.
  • Harminc gyereket és nevelőt tartott fogva több órán keresztül egy bozótvágó késsel fenyegetőző férfi egy Malajzia déli részén található óvodában. A rendőrség könnygázt is bevetett a szabadító akció során, a jelentések szerint mindenki épségben kijutott az óvodából.
  • Kormányzati becslések szerint Nagy-Britanniában 500 ezer 15 év alatti gyerek szenved „nem alkoholos májbetegségben”, amelyet a májsejteken belüli zsírfelhalmozódás okoz, és ami a későbbiekben a szerv csökkent működéséhez vezet. 

 

Színes

  • Vasárnap jelenik meg utoljára a súlyos etikai botrányba keveredett legnagyobb hétvégi brit bulvárlap, a News of the World. A döntés előzménye, hogy a héten kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt 13 éves lány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.
  • Ha későn kezd el beszélni a gyerek, nem kell aggódni. Ausztrál kutatók tizenéves korukig követték figyelemmel a későn beszélni kezdő gyerekeket, és úgy találták, hogy kortársaikhoz képest nem volt gyakoribb náluk a félénkség, a depresszió vagy az agresszivitás.
  • Az egyik szerencsejátékokkal foglalkozó brit cég úgy döntött, nem pénzzel díjazza a telitalálatos lottószelvények tulajdonosait, hanem egy 7,4 millió forint értékű mesterséges megtermékenyítési programmal, amelyet az ország egyik legnevesebb klinikáján végeznek el.

Kövess minket Facebookon is!