Az előző hét híreiből válogattunk.

Országgyűlés

  • Kötelező szülői felügyeletet írna elő az este nyolc óra után az utcán tartózkodó 14 éven aluli gyerekek mellé egy fideszes képviselő a családok védelméről szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatában. A politikus szerint „a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti” és „a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé”.
  • A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy a bölcsődékben személyi térítési díjat kelljen fizetni a gyerekek után. Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, egy ilyen intézkedés tovább rontaná az országban az amúgy is rossz demográfiai helyzetet és mivel jelenleg rengeteg a devizahiteles, így a magyar családok döntő többsége egyszerűen nem hajlandó újabb kiadásokra.

Kína

  • A kínai közbiztonsági tárca szerint két gyerekkereskedő hálózatot sikerült leleplezni a májusban kezdődött nyomozás végére. Májusban a szecsuáni rendőrök arról kaptak információkat, hogy a Caj Liencsao vezette bűnszövetkezet 26 gyereket adott el más régiókba. Augusztusban egy másik bandáról érkeztek információk Fucsien tartományból, azt egy nő - Csen Hszumej - irányította. A hónapokon át tartó nyomozás végén a tíz tartományra kiterjedő razziákban ötezer rendőr vett részt. Összesen 608 gyanúsítottat vettek őrizetbe, és 178 gyereket szabadítottak ki a bűnözők kezéből.
  • A gyerekeknek készült termékek közel 10%-a rendkívül nagy mértékben tartalmaz az egészségre veszélyes ólmot Kínában, 30%-ukban pedig további ötféle, ugyancsak veszélyes nehézfém-maradványt mértek egy ötszázas mintában a Greenpeace környezetvédő szervezet szakemberei.


Kutatás

  • A családon belüli erőszakos viselkedések és állandó veszekedések ugyanolyan káros hatással vannak a gyerekekre, mint amilyet a háború fejt ki az abban harcoló katonákra - állapították meg a University College London és az Anna Freud Központ kutatói friss tanulmányukban.
  • A Norton Online Family tanulmány szerint a szülők 77%-a állít fel internetezésre vonatkozó házirendet. Ahol bevezették ezeket a szabályokat és a gyerekek követik is őket, alig több mint felüket érte negatív tapasztalat az interneten - szemben a szabályszegő gyerekekkel, akik körében ez az arány 82% volt.


Gyógyítás

  • A gyerekek körülbelül 2%-a szenved az úgynevezett obszesszív-kompulzív megbetegedésben (OCD), amit főként a kényszeres, megszállott, rögeszmés gondolatok jellemeznek. Manapság a legmegbízhatóbb gyógymód a kognitív viselkedésterápia, gyógyszeres kezeléssel kombinálva. A sikeresebb terápia érdekében a Zürichi Egyetem Gyermek-és Serdülő Pszichiátriai Központja kifejlesztett egy számítógépes játékot, mely tartalmazza a legfontosabb kognitív viselkedésterápia eszközeit, a játékos forma pedig megkönnyíti a gyerekeknek, hogy megértsék és kezeljék a betegségüket.

 

Kövess minket Facebookon is!