A világ legnépszerűbb közösségi oldalának működtetői hamarosan pedofil képek és elveszett gyermekek után is kutatni fognak a feltöltött fotók elemzésével. Ezt a Facebook technológiai vezetője, Bret Taylor jelentette be csütörtökön a cég adatkezelését firtató amerikai szenátusi meghallgatás során - számolt be az AFP hírügynökség. Taylor nyilatkozata szerint vállalata a Microsofttal és az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központjával együttműködve végzi majd a fotók vizsgálatát.

A Facebookra feltöltött fotók elemzéséhez a Microsoft PhotoDNA nevű technológiáját fogják használni, amellyel a szoftveróriás saját szolgáltatásai, például a Bing kereső és a SkyDrive online tárhely esetében is kiszűrik a bűncselekményekhez kapcsolódó felvételeket. A gyermekvédő központ adatbázisával eltűnt kiskorúak után kutakodnak majd a közösségi oldalon.

A Microsoft PhotoDNA fejelsztését 2009 decemberében jelentették be, a technológia segítségével még azokat a képeket is meg lehet találni, amelyeket digitálisan manipuláltak (átszíneztek, módosítottak vagy átméreteztek). Tulajdonképpen digitális ujjlenyomatokat készít a pedofiloktól lefoglalt képekről, melyeket elraktároznak egy adatbázisban, és ezek alapján lehet megtalálni az egyes fényképek további példányait (és így az illegális tartalom gazdáit is).

A Microsoft elemzései szerint a Facebook havonta több mint 30 milliárd tartalommal frissül: képekkel, bejegyzésekkel, kommentekkel, linkekekkel. A Microsoft digitális bűnözéssel foglalkozó részlegének közlése szerint a technológiával több ezer olyan gyerekbántalmazásos felvételre bukkantak saját rendszereikben, amelyet hagyományos úton sosem lehetett volna megtalálni. Azzal, hogy a technológia elérését a Facebookra is kiterjesztik, jelentősen megnő majd hatékonysága, mivel a feltöltött fotók száma alapján a szájt a világ egyik legnépszerűbb fotótárhelyének is számít.

A Facebook segítségével már korábban is buktattak le pedofilokat. A 2010 augusztusában elítélt Ian Green tizenegy álprofilt regisztrált a Facebookon, így alakított ki egy nemzetközi pedofil-hálózatot, és osztotta meg a képeket és a videókat. A bíróság négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

 

A Facebook és a gyermekvédelem

Azzal, hogy a Facebook csatlakozik a fényképelemzési akcióhoz, egy régi adósságát is törleszti.

A gyerekvédelem és a közösségi oldalak együttműködése azután vált igazán sürgetővé, miuátan egy 17 éves brit fiatalt elraboltak, megerőszakoltak és meggyilkoltak. A tettes a Facebookon ismerkedett meg áldozatával, magát 19 éves fiúnak adta ki, így tudta elcsábítani az áldozatát. A gyerekek internetes védelmével foglalkozó brit szervezet, a CEOP azt kérte a Facebooktól, hogy hozzon létre egy ún. pánikgombot, hogy a tinédzserek egyetlen kattintással jelezhessék a rendőrségnek, ha fenyegetve érzik magukat. A Facebook ennek nem tett eleget, mondván, hogy ez nem jelentene megoldást a problémát.

„A szembetűnő nagy gombok nem váltanák be a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis ezektől csak megijednének és összezavarodnának a felhasználók – érvelt 2010. áprilisban a pánikgomb ellen Richard Allan, a Facebook európai irányelveiért felelős igazgatója. A CEOP szerint azonban a Microsoft MSN-en található, illetve az iskolai honlapokon használt pánikgombokra havonta átlagosan tízezer kattintás érkezik, ezek alapján pedig több mint ötezer esetben bűnügyi nyomozást is indítanak.

Ha Facebook a pánikgombot nem is, a CEOP nyomására azért a korábban is meglévő „személy jelentése” funkció mellett létrehozta a CEOP-alkalmazást, ezzel segítve a gyorsabb kapcsolatfelvételt a gyerekvédelmi szervezettel.

via [origo]

Kövess minket Facebookon is!