A Médiahatóság egy külön piktogrammal jelölné a gyerekeknek ajánlott televíziós műsorokat, ennek a kiválasztását pedig az internetezőkre bízza

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szavazást írt ki arról, hogy az új korhatár-besorolásnál milyen piktogram jelölje a gyermekbarát tévéműsorokat. 

Az új médiatörvény hatályba lépésével változtak a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések is, a korábbi klasszifikációs rendszerhez képest megjelent egy új korhatári kategória is, a "hat éven aluli nézők számára nem ajánlott" besorolás. Az NMHH Médiatanácsa - klasszifikációs ajánlás-tervezete szerint - az új kategória mellett egy teljesen új jelölést is bevezetne, amely idővel a gyermekbarát tartalmak védjegyévé válhatna. 

Arról a nézők dönthetnek, hogy a tévé képernyőjén a szokásos, korhatárt jelző karika helyett milyen piktogram - kisfiú, kutya vagy maci - jelölje a gyermekeknek ajánlott programokat. A szavazatokat a Médiatanács blogjának oldalán lehet leadni július 18-ig. 

A kezdeményezés mindenképpen szimpatikus és ötletes is. A megvalósítás azonban hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis a választható piktogramok közül kettő is problémákat vet fel.

 

A szavazást jelenleg a maci-piktogram vezeti, ám a különféle hozzászólásokat olvasva nagyon sokan egyáltalán nem azért voksolnak rá, ami a szavazás célja lenne. Hanem mert a kikerekedett szemű, kicsit kajánul vigyorgó maci sokakat egy népszerű interentes mémre, "pedomacira" emlékeztet - és mivel a maci-piktogram gyerekbarát műsorokat lenne hivatott jelölni, az áthallás még erősebb. (A pedomaci-karakter a magyar interneten is igen elterjedt, korábban a pedomaci.hu címen egy hiányos öltözetű kiskorúak képeit közlő oldal is működött.) 

Kifogásolható az is, hogy a három választható lehetőség között szerepel a kisfiú-piktogram, valamiért azonban hiányzik ennek kislány párja, ami nem tűnik túl elegáns megoldásnak. Mivel még csak választási lehetőségként sincs felkínálva egy kislány-karakter, ez azt sugallja, mintha az "alapértelmezett" gyerek a kisfiú lenne.

Te mit gondolsz a szavazásról? Tényleg hasonlít ez a maci pedomacira? Te melyik piktogramot választanád?

Kövess minket Facebookon is!