Összegyűjtöttük az elmúlt napok legfontosabb, legérdekesebb híreit. Ez alapján nem könnyű ma gyereknek lenni sem Magyarországon, sem máshol. 

Kövér gyerekek 

  • Elvennék szüleiktől a túlsúlyos gyerekeket. Bizonyos esetekben etikusabb átmenetileg nevelőszülőknél elhelyezni a túlságosan elhízott gyermekeket, mint gyomorszűkítő műtéteket végezni rajtuk – vélekedik egy gyermekelhízás-specialista az amerikai orvos társaság szaklapjában (JAMA) írt cikkében. Mintegy kétmillió gyermek túlzottan elhízott az Egyesült Államokban.
  • A legnagyobb amerikai élelmiszergyártó vállalatok bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják az egészségtelen termékek gyerekeknek szóló marketingjét, és saját irányelveket fogadnak el a reklámokra. Az új kívánalom csak akkor engedné meg a cégeknek, hogy gyerekeknek reklámozzanak egy terméket, ha az megfelel bizonyos táplálkozási előírásoknak.
  • Az elhízás elleni küzdelem jegyében indult új kampányában a brit kormány irányelveket bocsátott ki hétfőn, amelyekben az öt év alatti gyerekek, még a járni sem tudó babák ajánlott napi fizikai aktivitására is kitérnek.

 

Kép: health.ninemsn.com.au

És ahol nincs mitől hízni: 

  • Szomália egyes vidékein minden tizedik gyereket az éhhalál veszélye fenyegeti - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Az ENSZ kedden riasztotta a világot, hogy az Afrika szarvának nevezett övezetben 11 millió ember szorul élelmiszersegélyre az évtizedek óta nem látott aszály miatt. A térségben található Kenya és Etiópia felé tömegesen menekülnek az éhezők, csont és bőr gyerekek holttestét hagyva az utak mentén.

 

Nem mindenhol jó gyereknek lenni 

  • Egy a kínai emberjogi cselekvési terv teljesüléséről készített jelentést tett közzé a kínai államtanács információs irodája. A jelentés hosszan értekezik az erőszakos kilakoltatásokról, a törvényellenes fogvatartásról, valamint a nők és a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. 2010 végéig több mint 3500 nő- és gyermekrablással foglalkozó bűnbandát fogtak el, több mint 22 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe, és összesen közel 9400 gyereket, valamint 18 ezer nőt szabadítottak ki a kereskedők fogságából.
  • A távoli országokban, háborús körülmények között katonai szolgálatot teljesítő szülők gyerekei között lényegesen gyakoribb a pszichés zavar, mint a békés családban élő gyerekek körében. 17%-uknál találtak az adatok között valamilyen pszichés zavart. Depresszió 5,6%-ukban fordult elő, viselkedési zavarokat csaknem 5%-nál találtak, és ugyanilyen gyakran észleltek nyugtalanságot és alvászavart.

 

Magyarország 

  • Egy éve indított közegészségügyi felmérést az általános iskolák állapotáról az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Országos eredmények csak nyár végén lesznek, a nyolc érdi iskola közül azonban öt kapott értesítést arról, hogy az épületekben talált problémák „súlyosan veszélyeztetik a gyerekek egészségét és testi épségét”.
  • Lendvai Ildikó felsorolta, az MSZP szerint kik lehetnek a vesztesei az egyházi törvénynek. Ide sorolta a nem vallásos szülőket és gyerekeiket, mert előfordulhat, hogy a település egyetlen iskolájába emiatt megtagadják a felvételüket, és már önkormányzati iskolában sem lehetnek biztosak a világnézetileg semleges oktatás felől  Az új törvénnyel nincs akadálya annak, hogy az iskolában a hitoktatást az egyszerűség kedvéért az órarendbe illesztve kötelezővé tegyék a nem hívő vagy más vallású gyerekek számára is.
  • Mostantól minden édesanya kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket hétfőn, a népesedési világnapon Soltész Miklós családügyi államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.

 

Harry Potter 

  • A sorozat magyar fordítójával, Tóth Tamás Boldizsárral Dömötör Ági beszélget munkáról, varázslóvilágról. Az interjúból kiderül, a fordító szerint miért csak kamasz-szappanopera a Harry Potter.

 

Kövess minket Facebookon is!