Pokorni Zoltán javaslata szerint rövidíteni kellene a vakáció hosszát. A felvetést több oldalról is kritizálják: nemcsak a pedagógusok, hanem a nyári gyerekfelügyelet megszervezésével küszködő szülők sem értenek egyet vele. A héten egyébként nem sok jó hír érkezett, ezek közül válogattuk ki a legfontosabbakat vagy a legérdekesebbeket. 

Legyen rövidebb a vakáció?

  • Magyarországon szinte népszokás, hogy mindenki úgy gondolja, nyáron kizárólag a családnak (szülőnek, nagymamának) kell gondoskodnia a gyerekről. Az önkormányzatok feladata viszont az lenne, hogy lehetővé tegyék az önkormányzati napközik működését – fogalmaz Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. Riport arról, ki hogyan szervezi meg a gyerekfelügyeletet nyáron.
  • A nyári vakáció alatt a szülőknek kell gondoskodniuk gyermekeikről, ehhez pedig az önkormányzatoknak kell megfelelő segítséget nyújtani. A Pedagógusok Szakszervezete nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az azokban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét. 

Itthon népszokás, hogy a nagyszülők vigyáznak nyáron a gyerekekre (Kép: manna.ro) 

 

Átalakuló iskolák

  • A meghirdetett 152 ezer férőhelyből 56 ezer üresen maradt a középfokú beiskolázás általános felvételi eljárása során. A rendkívüli felvételi eljárásra tizenhatszor annyi hely maradt, mint ahány gyerek. A diákhiány mára akkora, hogy az iskolák egy részének működését veszélyezteti, így az intézmények egy részének bezárása szükségszerű lehet. A legaggasztóbb a helyzet a szakiskolákban, míg a legjobb a nyolc osztályos gimnáziumokban.
  • Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait - állapította meg szerdai jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A felülvizsgálati eljárásban született részítélet felszólítja az iskola üzemeltetőjét, hogy hagyjon fel a jogsértéssel.
  • Kecel egyetlen iskoláját átvette a katolikus egyház. A gyerekeknek vagy hittan, vagy erkölcstan órákon kell részt venniük. A változásokról és a reakciókról itt lehet olvasni.

 

A tévé sötét oldala

  • A Pediatrics című folyóirat internetes oldalán megjelent tanulmány szerint az alvászavarok - köztük a gyakori éjszakai felébredés, a nehéz elalvás, a rémálmok és a napközbeni fáradtság - jóval gyakoribbak azoknál a 3 és 5 éves kor közötti gyerekeknél, akik este hét óra után is tévéznek, és jobbára erőszakos tartalmú műsorokat néznek. Az eredmények nem mutattak azonban összefüggést a napközben nézett erőszakmentes műsorok és az alvászavarok között.
  • A Médiatanács elkészítette ajánlását a kiskorúakra káros médiatartalmak elérhetőségét korlátozó hatékony műszaki megoldásokról. Az ajánlás minden megjelenési platformra tartalmaz megoldást a szűrésre. A hatóság hangsúlyozza: a hatékony megoldások biztosítására felkészülési időt kell adni a szolgáltatóknak, hogy az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiknek az előírásoknak megfelelően tudjanak eleget tenni. Elengedhetetlen a kiskorúak médiatudatosságának fejlesztése, illetve a szülők, gondviselők aktív szerepvállalása.
  • Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elvetette Kalifornia államnak azt a törvényét, amely megakadályozta volna, hogy 18 év alattiak a boltokban erőszakos játékokat kölcsönözzenek vagy vásároljanak. A bíróság szerint egy ilyen rendelkezés a szólásszabadságot korlátozná.

 

Színes

  • Magyarország a harmadik helyen áll a válságot legsúlyosabban megszenvedett átalakuló országok között. Itt a legelégedetlenebbek az élettel: mindössze 18 százalék érzi jól magát a bőrében. Nagyon gyenge a jövőbe vetett hit: az emberek attól tartanak, hogy még a gyerekeiknek sem megy majd jobban. Az optimizmus különösen a középkorúak körében omlott össze.
  • Megszűnik a közel negyvenéves múltra visszatekintő cseh Bambini di Praga gyerekkórus, amelynek karvezetője két éve kiskorú lányok molesztálása miatt került börtönbe. Kulinsky a kórus turnéi és felkészülése során 19 lányt molesztált, és közülük hattal létesített szexuális kapcsolatot. 

 

Végül egy üdítő interjút ajánlunk Berg Judittal, aki még csak hat éve kezdett írni, de ma már tizenkilenc könyvvel Magyarország egyik legnépszerűbb meseírójának számít.  

Kövess minket Facebookon is!