Súlyosan alultáplált kisgyerek az UNICEF
egyik egészségügyi központjában, Csádban. (Kép: Facebook)

Az UNICEF fogyasztásra kész, magas tápanyagtartalmú speciális élelmet, ún. plumpy’nut-ot osztott szét öt éven aluli gyermekek számára a Száhel-övezetben a súlyos, akut alultápláltság kezelésére. Ez 2012. június végéig biztosítja az ellátást számukra – írja közleményében az UNICEF Magyarország.

Afrika északi részén helyezkedik el a Száhel-övezet, amely Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger teljes területét, valamint Kamerun, Nigéria és Szenegál északi területeit foglalja magában. A régiót súlyos élelmezési válság sújtja. 2012-ben várhatóan több mint 10 millió embert, köztük több mint egymillió gyereket fenyeget akut alultápláltság, a helyzetet tovább nehezítik a közegészségügyi, higiéniai problémák és a tiszta ivóvíz hiánya. A válság az oktatási infrastruktúra működését is veszélyezteti.

A Száhel-övezetben a magas gyermekhalandóság oka főként az élelmiszerelosztást, az egészségügyi ellátást, a vízelosztást és a szennyvízkezelést biztosító rendszerek elégtelensége. Az alultápláltság a fő rizikófaktora a gyerekek megbetegedésének és halálozásának, az éves gyermekhalandóság legalább 35 százalékáért felelős a régióban. A legrosszabb forgatókönyv szerint hamarosan majdnem másfélmillió gyerek fog súlyos alultápláltságtól szenvedni. Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger válsághelyzetet jelentett be, és nemzetközi segítséget kért.

A Száhel-övezet (Kép: Wikipédia)

Az UNICEF kilencven sürgős segítséget nyújtó csapatot kíván a régióba küldeni, ezek közül 33 már összeállt, 35 éppen alakulóban van. A fennmaradó 22 csoport minél gyorsabb összeállításához a szervezetnek anyagi támogatásra van szüksége – közölte az UNICEF.

A súlyos alultápláltság kezelése mellett az élelmiszerhiányt okozó strukturális problémák megoldása is azonnali cselekvést kíván. Épp ezért a helyi kormányokkal együttműködve az UNICEF átfogó készenléti akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére. Az intézkedések az élelmezést, az egészségügyet, az oktatást, a gyermekvédelmet, a vízellátást és a szennyvízkezelést érintik. Az UNICEF az év elején 120 millió dollárt kért a kormányoktól és adományozóitól a 2012-es Humanitárius Akciótervre, ebből eddig 37,6 millió dollár folyt be. Az UNICEF hálás az adományozóknak, és továbbra is szüksége van az erőforrásokra, hogy folytathassa tevékenysége kiterjesztését az érintett nyolc ország területén.

Kövess minket Facebookon is!