Bár még mindig izgatottan várjuk a közoktatatási és a felsőoktatási törvénytervezet, az iskolareformokról így is hallani néhány dolgot. 

A hét legfontosabb és legérdekesebb hírei a Gyerekszemlén.

 

Kevesebb gimnazista 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési koncepciója alapján megszűnnének az önálló szakiskolák, az intézményeket központi intézményekbe olvasztanák be. A nyolcadikosokat pedig egy kompetenciamérésén elért eredményük alapján szintekbe sorolnák és meghatároznák, hogy melyik szinthez milyen iskolatípus tartozzon. Vagyis a középiskolai felvételt is ehhez a vizsgaeredményhez kötnék. Ezzel akár 40%-kal csökkenthető volna a gimnazisták száma 2016-ra. 

Az önkormányzati reform tervei szerint pedig az óvodák fenntartása továbbra is maradna az önkormányzatoknál, azonban az alapfokú oktatási intézmények fenntartása az államhoz (a megyei, illetve járási kormányhivatalokhoz) kerülne – úgy, mint például a gyámügyek. 

Kevesebb angol 

Háttérbe szorítaná az angol nyelv oktatását az oktatási államtitkárság, amit az [origo] birtokába került stratégiatervezet részben azzal indokol, hogy az angolt túl könnyű megtanulni, és így félrevezetheti a diákokat. Állítólag van, aki olyan naivan vélekedik az államtitkárságon, hogy az angolt egyébként is minden gyerek könnyen megtanulhatja a videoklipekből és az internetről. Az angol tehát az elképzelés szerint második nyelv volna, és inkább neolatin, germán nyelveket tanítanának a gyerekeknek. Apró logikátlanságnak tetszhet, hogy ezzel párhuzamosan mégis alapkövetelmény volna az angol ismerete. A nyelvórák számát viszont legalább emelnék. 

 

Gyerekkereskedelem

  • Az örökbefogadási szabályok szigorításával próbálja felvenni a harcot Kína a burjánzó gyermekkereskedelem ellen – közölte a kínai állami sajtó azután, hogy nyolc embert börtönbüntetésre, illetve halálra ítéltek, amiért gyereket raboltak el vagy öltek meg. Az új törvény életbelépését követően csak árvaházakból lehet majd adoptálni, a hivatalos regisztráció nélkül örökbefogadók pedig nem lehetnek a gyermekek törvényes gyámjai. Attól, hogy az embereket az örökbefogadás hivatalos útjaira kényszerítik, azt remélik, csökkenthetik az elrabolt gyermekek iránti keresletet.

 

Adatvédelem

  • A gyerekeknek szánt játékokat fejlesztő Broken Thumbs Apps nevű cég ötvenezer dollár büntetést fizetett az amerikai internetes gyermekvédelmi törvények megszegése miatt. A Broken Thumbs Apps játékait több mint ötvenezerszer töltötték le, az alkalmazások arra buzdították a gyerekeket, hogy írjanak emailt a játék hősének, a vállalat pedig gyűjtötte a beérkező leveleket. A törvény értelmében azonban 13 évnél fiatalabb gyermekektől semmilyen személyes információ nem gyűjthető a szülők beleegyezése nélkül, az oldal ráadásul egy nyilvános blogot is fenntartott, és arra próbálta rávenni (nem kötelezően) a felhasználókat, hogy saját nevük alatt osszák meg gondolataikat.

 

Érdekességek

  • A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium megbízásából készült jelentés szerint a ma születő gyerekek várható élettartama minden korábbi generációénál hosszabb lehet. Az előrejelzés szerint a ma születő lánygyermekek egy a háromhoz eséllyel élhetnek 100 éves korukig, míg a fiúk esetében ez az arány egy a négyhez.
  • A német általános iskolások havonta átlagosan mintegy 25 euró zsebpénzt kapnak szüleiktől. Ez tavaly óta csaknem 5%-os emelkedést jelent. A felmérést végző közvéleménykutató-intézet első alkalommal kérdezett meg 4 és 5 éves, tehát még óvodás korú gyerekeket is. A válaszokból kiderült, hogy már ők is kapnak zsebpénzt, holott eddig az volt az általános nézet, hogy gyerekek csak iskolás korukban kezdjék meg az ismerkedést a pénz fogalmával.
  • A gyermekkori elhízás okainak vizsgálatakor egyre gyakrabban vetődik fel a gyerekeket egészségtelen termékek fogyasztására buzdító reklámok felelőssége. Egy most közzétett amerikai kutatás szerint a reklámokban látott logók és mókás figurák hatására egyre több gyerek követeli ki hisztivel a többnyire alacsony tápértékű, hízlaló ételek és italok megvásárlását.

 

Kövess minket Facebookon is!