A nyáron már olvashattunk arról, hogy mennyire bizonytalan a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekkel foglalkozó intézmények helyzete Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés június végén hagyta jóvá az SNI-gyerekek támogatásának megfelezését.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti intézmények, amelyek többek között autista, magatartási zavaros, hiperaktív, vagy testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek felzárkóztatásával, integrálásával foglalkoznak, innentől jelentősen kevesebb anyagi segítségre számíthatnak. A főváros eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá a gyerekek taníttatásához, a jóváhagyott intézkedés viszont átlagban mindössze 25 ezer forinttal támogatja őket. (A támogatás és a módosítás részletei itt érhetőek el.) 

Tovább mélyíti az anyagi gondokat az is, hogy augusztus 31-én a közoktatási kiegészítő normatíva is megszűnt, és bár az intézmények kaptak ígéretet a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a hosszabbításra, szerződések egyelőre nincsenek. 

Hogy ez milyen nehézségeket okozhat az intézmények működésében, milyen következményekkel számolnak az igazgatók, arról itt lehet részletesen olvasni

Amíg Budapesten egyelőre egy nagy kérdőjel, hogy pontosan milyen hatással is lesz a szigorítás 1200 SNI-gyerek sorsára, addig a csődközeli Pest megyében a pénzhiány miatt egyáltalán nem tudnak már szerződést kötni a terapeutákkal, gyógypedagógusokkal, konduktorokkal. A szerződéses fejlesztőpedagógusok ráadásul egy éve nem kapnak fizetést, így ha újra szerződni akarna velük az önkormányzat, akkor sem vennék fel a munkát addig, amíg nem kapják meg az elmaradt kifizetéseket. A hvg.hu információi szerint Pest megyében 62 gyógypedagógusnak, konduktornak, korai fejlesztőnek összesen 23 millió forinttal tartoznak. 

Az önkormányzatnál tudnak ugyan a problémáról, de nem tudnak mit tenni, mivel csak a közoktatásban, a szociális feladatok ellátásában és a területi gyermekvédelem terén 6,5 milliárd forint hiányzik.

 

A hét további hírei a Gyerekszemlén: 

Merénylet

  • Fegyveresek tüzet nyitottak egy iskolabuszra a Pakisztán északnyugati részén fekvő Pesavarban, legalább négy gyerek és a sofőr meghalt – közölte a rendőrség. A támadók előbb egy rakétával vették célba a buszt, de elvétették azt. Ezután kézifegyverekből nyitottak tüzet a járműre. A lövöldözés annak az angol nyelvű magániskolának a közelében történt, amely bérelte a buszt. Egyelőre nem tudni, kik állnak a merénylet hátterében.

 

Sms

  • Rendhagyó osztályfőnöki órát tartott a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban Schmitt Pál. A tetőpont talán az lehetett, amikor Schmitt Pál a zongorához ült. A köztársasági elnök szerint elég nagy baj, hogy napi 20 sms-t küldözgetnek az emberek, és ezek nemhogy helyesírásilag nem tökéletesek, de ráadásul még túl sok rövidítést is tartalmaznak.
  • Eközben egy tasmaniai nyelvész megállapította, hogy az sms-ekben használt rövidítések nemhogy károsítanák, hanem fejlesztik az iskolás gyerekek nyelvi képességeit. Ahhoz ugyanis, hogy valaki rövidítéseket hozzon létre vagy fejtsen meg, ismernie kell a nyelv összetett hang-betű megfeleléseit. Dr. Nenagh Kemp maga is meglepődött az eredményen, de ennek ellenére sem biztatná arra a gyerekeket, hogy sokat sms-ezzenek, mert fontos, hogy tudatosuljon bennük a különbség az sms-ek és a hivatalos kommunikáció között. 

 

Egészség

  • A kilenc óránál kevesebb alvás, a késői lefekvés és az elalvást megelőző rituálék hiánya jelentősen befolyásolja a kisdiákok tudományos készségeinek fejlődését és ezzel együtt az iskolai teljesítményüket is - figyelmeztetnek a barcelonai Autonomous Egyetem (UAB) és a Ramón Llull Egyetem kutatói. A gyerekek többsége az intellektuális fejlődéséhez szükségesnél kevesebbet alszik, ez pedig nagy hátrány, mivel az alváshiány nem pótolható.
  • Egyre több amerikai kisgyerek kerül sürgősségi osztályra véletlen gyógyszermérgezés következtében – írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban. Az esetszám növekedését elsősorban erős fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók és izomlazítók okozták. A mérgezéseknél általában a gyerekek veszik be véletlenül a szert, nem pedig a szülők cserélik össze és adják be tévedésből azokat.

 

Kövess minket Facebookon is!