Vasárnap tartották a British Academy Children’s Awards (a BAFTA gyerekprodukcióknak alapított díjainak) 2011-es gáláját Londonban, melyen a gyerekeknek készült televíziós és filmes produkciókat, videójátékokat, illetve az őket megcélzó online médiát ismerték el.

A gálán három műsor is duplán tarolt. A Turner Broadcasting System első európai gyártású sorozata, a Gumball csodálatos világa elnyerte a legjobb animációnak és a legjobb forgatókönyvnek járó díjakat. A sorozat az első Turner–műsor, amely díjat nyert a British Academy Children’s Awards-on. (A formabontó animációs sorozatról a Gyerekszemle is írt a magyarországi premier után.)

A másik nagy nyertes a David Attenborough-filmek stílusát megújító Deadly 60 című sorozat lett, amely nemcsak a legjobb dokumentumfilmnek bizonyult, hanem műsorvezetője, Steve Backshall is hazavihette a legjobbnak járó BAFTA-maszkot. A Peppa malac rajzfilmsorozat 2005 után most másodszor is a legjobb óvodásoknak szóló produkció lett, a Peppa hangját kölcsönző gyerekszínész, a kilenc éves Harley Bird pedig a legjobb előadónak járó szobrot szerezte meg.

Steve Backshall a Deadly 60-ban

A világ első gyerekhíradója, a Newsround kerek 40 éve fut a BBC-n, a BAFTA ez alkalomból ítélte oda a műsornak a Special Awardot. A legjobb videójátéknak járó szobrot pedig a LEGO Karib-tenger kalózai kapta.

A 7-14 éves brit gyerekek közel 400 ezer voksot adtak le a BAFTA-t kísérő közönségszavazáson. A legjobb filmnek (nem különösebb meglepetésre) a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részét, a legjobb televíziós produkciónak a Sok sikert, Charlie!-t, a videójátékok győztesének a Just Dance 2-t, a legjobb honlapnak pedig a Bin Weevils-t választották.

A BAFTA huszonkét gyerekkategóriájának valamennyi jelöltje és a nyertese megtalálható a szervezet honlapján.

A Brit Filmakadémia díját 1947. április 16-án alapították a brit filmgyártás kimagasló személyiségei, a szervezet első elnöke a Híd a Kwai folyón rendezője, David Lean lett. A British Academy of Film and Television Arts díjkiosztójának célja, hogy elismerjék mindazokat, akik a szigetország filmterméséhez legjobb tudásukkal, tehetségükkel járultak hozzá.  Eleinte csak pár kategóriában osztottak díjat, később egyre több szempont szerint rangsorolták a produkciókat. A BAFTA-szobrot Mitzi Cunliffe tervezte 1955-ben.

Kövess minket Facebookon is!