Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekkönyvek a Könyvfesztiválra

Összeválogattuk, mi az, amibe biztosan bele kell lapozni a ma nyíló Könyvfesztiválon - kis ízelítő az alkalomra megjelent rengeteg gyerekkönyvből.

6 éves korig

2 Tovább

Bélyegen a Karcsi és a csokoládégyár

A brit királyi posta gyűjthető Roald Dahl-bélyegsorozatot adott ki. Az író hat legnépszerűbb gyerekkönyvének kulcsjelenetei köszönnek vissza a bélyegeken. A Karcsi és a csokoládégyár, A fantasztikus Róka úr, a James és az óriásbarack, a Matilda, a Boszorkányok és a The Twits természetesen Quentin Blake az idők során a művektől elválaszthatatlanná vált illusztrációin elevenednek meg a bélyegeken is.

0 Tovább

Elmesélni az elmondhatatlant: könyv az elmúlásról

Bátky András a Pipogya-könyvekben egy párhuzamos világ Budapestjéről mesélt, amelyben beszélő állatok és gyerekek fognak össze, hogy látványos akciók kíséretében megmentsék a várost. Legújabb kötete, a 2011 végén megjelent Morci mellőzi a kalandot: a lírai hangvételű könyv a szükségszerű változások megéléséről, egy édesanya hiányáról szól.

0 Tovább

Ez volna a top száz amerikai gyerekkönyv?

Szakértők és bloggerek javaslata alapján összeállt egy százas lista a legjobb amerikai gyerek- és ifjúsági könyvekből. A Parent&Child Magazine kezdeményezésére ötszáz címet küldtek be, a nevezésekből pedig egy minden szempontból eklektikus lista állt össze.

0 Tovább

Tiltólistán a hátborzongató klasszikus mesék

A tündérmesék túl rémisztőek, morálisan kifogásolhatóak, ezért a szülők tiltólistára tették őket - derül ki egy friss felmérésből. A 2000 szülővel készült felmérés szerint minden ötödik családban leselejtezték a régi klasszikusokat, például a Hófehérke és a hét törpe vagy az Aranyhaj meséket.

2 Tovább

Drága és talán illegális James Joyce először kiadott meséje

A nagyhatású Ulysses szerzője, James Joyce két gyerekeknek szóló történetet írt. Egy kis írországi kiadó most megjelentette Joyce korábban kiadatlan meséjét, a The Cats of Copenhagent ('Koppenhága macskái'). A történetből 200 illusztrált példány készült az Ithys Pressnél, a különleges kiadványokért 300-1200 eurót kérnek.

0 Tovább

Könyvművészeti remek Japánról

Japánban évszázadok óta faragják a sematikus formájú, egyszerű mintákkal festett kokeshi babákat. A második világháború után azonban egyre népszerűbbek lettek a különböző, kreatív díszítésű kokeshik, amelyek ma világszerte számos ipar- és képzőművészt is megihletnek - ahogyan a francia grafikust, illusztrátort, Annelore Parot-t is. A Scolar Kiadó Nevenincs és sosemvolt hercegnőkje után most a Móránál megjelent Kokeshi könyvek jóvoltából kaphatunk kis ízelítőt abból, hogy hol tart a francia gyerekkönyv-illusztráció.

0 Tovább

A mutatványosok és a mozi kereszteződése: a papírszínház

A látványos mesélés egyik legismertebb módja a diafilmezés - de ha őszinték akarunk lenni, az elsötétített szobák falaira így leginkább a szocializmus giccsét lehet kivetíteni, a tekercsválaszték csak lassan újul, a kortárs vagy izgalmasabb illusztrációkat biztosan nem a diafilmek között kell keresni. Ami hiányzik a diafilmből, azt pótolja a kamishibai, azaz a papírszínház.

2 Tovább

Egekig tupírozott hajkoronák, szőrös lábú férfiak

Alex T. Smith egy kövérkés kiskutyáról szóló könyvei, a Claude a városban és a Claude nyaral az óvodásoknak és a kezdő olvasóknak szólnak - de sokrétű nyelvi és képi humoruk miatt igazából korosztálytól függetlenül bárkit szórakoztatnak. A Yorkban élő 27 éves, de már több díjjal is elismert szerző-illusztrátornak és feleségének három kutyájuk van, így valószínűleg bőséges saját tapasztalat állt rendelkezésre a Claude-könyvek főhősének megrajzolásához.

0 Tovább

Gyászjelentéseket író fiúról és ingerlékeny kutyáról szólnak az év legkiválóbb gyerekkönyvei

Egy tegnapi ünnepségen hirdették ki az American Library Association éves díjazottjait, többek között a Newbery- és a Caldecott-éremmel kitüntetett gyerekkönyveket is. A gyerekkönyvtárosokból álló zsűri döntése alapján Jack Gantos regénye és Chris Raschka képeskönyve bizonyult a legjobbnak.

0 Tovább
«
12345

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek