Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Feketelistán a melegházasságról szóló gyerekkönyv

Közoktatási viták

Elkészült a közoktatási törvény végleges koncepciója: 3 éves kortól kötelező óvoda, 7 éves kortól minden gyereknek iskolába kell járnia, és 16 évig tankötelesek.
A gazdasági tárca a gyerekek óraszámát hárommal-néggyel emelné. A Nefmi szerint a tanulók óraszámának emelkedése a kormányprogramnak megfelelően bevezetendő többlet-testnevelésórákból származik.
Az MSZP szerint rontja a hátrányos helyzetű fiatalok majdani elhelyezkedésének esélyeit, és az olcsó, szakképzetlen munkaerő növekedéséhez vezet, ha megvalósulnak a kormány oktatáspolitikai elképzelései.

  • A kapitalimust tanulni kell: gyerekkortól tanítani kellene, hogyan bánjunk a pénzzel, így talán kevesebb lenne a nehezen élő család - állítják a szakemberek.

0 Tovább

Skype-pal, Elmóval küzdenek az iskolázatlanság ellen - a hét hírei

A Kötve-fűzve összeszedte a legfontosabb újdonságokat az április 14-17. között megrendezett 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő gyerekkönyvekből. Válogatás a mesekönyvekből és a gyerekprogramokból itt.

Segítség a felzárkózásban

  • A helyi viszonyokra szabott Szezám utcával próbál változtatni a pakisztáni gyerekek iskolázatlanságán az Egyesült Államok. Elmót és barátai New York helyett egy kis faluban élnek majd, és főleg urdu nyelven beszélnek. A sorozattól társadalmi változást remélnek, a sugárzás ősszel indul.
  • Hetente egyszer a Skype internetes videotelefon segítségével tart matematika órákat egy mérnök a gyerekeknek India egy eldugott falujában. Az iskola tavaly nyílt meg 500 tanulóval. A Skype-órák kötelezőek, hétvégén és esténként a hagyományos tanórák után tartják.
  • Az autista gyermekek fejlsztésében nyújthat segítséget egy hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenő robot. A Keepon névre hallgató robot többféle mozgásra képes, érzelmeket is ki tud fejezni a mozgásával, az a gyerek pedig, akinek gondok vannak a szociális interakciójával - mint például az autisták -, vissza tudja nézni a saját viselkedését a robot szemszögéből. Ezáltal képet kaphat arról, mások hogyan látják őt.

0 Tovább

Szájer szerint jogfosztottak a magyar gyerekek

Magyarország: viták újra és újra

  • Hoffmann Rózsa szerint vége van annak a világnak, hogy egy rendbontó gyerek terrorizálhasson másokat egy tanórán. A büntetés csak a legvégső eszköz lehet, viszont a gyermeket az óráról ki lehet kísértetni.
  • "Elfogytak a gyerekek, miközben mostanra a felsőoktatás feldolgozta a korábbi, szűk elitképzés felduzzasztotta tartalékot" - adott helyzetképet Pokorni Zoltán, hozzátéve, "nem tudom elképzelni demográfiai csökkenés közepette, hogy kapacitásokat finanszírozzunk, változatlan formában". A kormányzatnak választ kell találnia arra, hogyan tarthatóak a hazai munkaerőpiacon az itt végzettséget szerzett fiatalok.
  • Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő botránynak tartja, hogy jelen pillanatban nem egyenlő a választójog, és így a gyermekek, a magyar 20%-a "jogfosztott".
  • Egyes közgazdászok szerint a bölcsődéért, függetlenül attól, hogy önkormányzati, magánbölcsődéről vagy családi napköziről van-e szó, mindenkinek fizetnie kellene. Az államnak pedig gyermekellátási utalványok formájában hozzá kellene járulnia a költségekhez.

0 Tovább

A hét hírei gyerekszegénységről, oktatásról, fogyasztói szokásokról

Gyerekszegénység

0 Tovább

A hét hírei: tankötelezettség, díjak, bemutatók

Oktatás/nevelés

0 Tovább

A hét hírei: válságok a közoktatásban, még több tévé gyerekeknek

Testi-lelki egészség

Kultúra

0 Tovább

Véget ért a Montreuil-i vásár

Ma ér véget a párizsi külvárosban, Montreuil-ben a 26. alkalommal megrendezett  gyerekkönyv- és folyóiratvásár. A hatalmas népszerűségnek örvendő vásáron a magyar gyerekkönyvkiadást Csányi Dóra, a Csimota Kiadó egyik alapítója, az illusztrációt pedig Baranyai András és Kárpáti Tibor képviselték.

A vásáron idén a hercegnőké és a hercegeké volt a főszerep, ennek megfelelően a kísérő kiállítás témáját a (félelmetes) kastélyok adták. Ízelítő a kiállított képekből.

Azok közé tartozom, akik kételkednek abban, hogy a félelmetes illusztrációk szerencsések lennének egy gyerekkönyvben, és hogy ezeket tényleg szeretik a gyerekek. Ez a kép viszont majdnem meggyőzött az ellenkezőjéről:

A kiállítás anyagából több kép, a vásárról több információ, videó  itt található.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek