Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Több tesi, nagyobb állami szerep az iskolákban

Itt a nyári szünet, és vele a gyerekek napközbeni elhelyezésével járó gondok. Az önkormányzatoknak nem kötelező gondoskodniuk nyári felügyeletről, de általában nem ezért, hanem a pénzhiány miatt nem kezelik a problémát. Szeptembertől pedig több testnevelés lesz az iskolákban, és növelni akarják az állam szerepét is az oktatásban.

Az elmúlt hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Június 14-én egész napon át Kovács Illés, a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola tizennégy éves tanulójának alkotása, egy Rubik-kockát és matyóhímzést ötvöző Google-logó volt látható a webes kereső magyar nyitólapján.

0 Tovább

Verik a gyerekeket a magyar iskolákban?

A Gyerekszemlén újra összefoglaltuk a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Iskola

 • Még mindig vannak gyerekverő tanárok. Az oktatási ombudsman a tavalyi év panaszai alapján azt mondta, a testi fenyítés és a fizikai agresszió továbbra is jellemzi a közoktatást.
 • Jelentős eltérések mutathatók ki a roma és nem roma fiatalok között az iskolai teljesítményben. A roma fiatalok lemaradása szinte teljes mértékben a szegénységre, a szülők iskolázatlanságára és a munkapiacról történt kiszorulására, valamint az ebből fakadó hátrányokra vezethető vissza.
 • Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik. A válóper lezajlását követően teljesítményük azonban újra megközelíti utóbbiakét. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.

7 Tovább

Változik a családtámogatási rendszer

A Gyerekszemle ismét összeszedte a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Változik a családtámogatási rendszer

 • Magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok, mint a csecsemők után a KDNP, amely kidolgozta és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét. A párt a nyugdíjjogosultság eléréséhez szükséges rövidebb szolgálati idővel vagy magasabb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelőket.
 • Többek között az apa és az anya közötti különbségek kiegyenlítését is hangsúlyozza majd a KDNP által előkészített, a családra vonatkozó jogszabályokat összefoglaló sarkalatos törvény. A terv szerint az apa szerepének fontosságát is kiemeli majd a törvény a gyerek életében, és egy eszközt is rendel hozzá: várhatóan megnövelik, és az apák számára kötelezően felhasználandóvá teszik a gyerekek után járó pótszabadnapokat.

0 Tovább

Elhibázott a Fidesz-kormány családpolitikája?

Szabadidő

 • Tízből tíz gyerekbringa veszélyes - derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság mintáinak vizsgálata során. A majdnem 400 vizsgált típus közül többet is betiltottak, a gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak. A hibás biciklik egyes alkatrészei olyan élesek, hogy megvághatják a gyerekeket, és olyan játék is volt, amelyikbe a kezük vagy a lábuk is beszorulhat.
 • A táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi - civil szervezetek javaslata alapján - az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. Mihalovics Péter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei.
 • Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója állítólag idővel a 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára is lehetővé tenné a közösségi oldal használatát.

0 Tovább

Bezárták a Janikovszky iskolát

Itthon

 • Eldőlt: bezárják a Janikovszky iskolát. Több tíz kiló almát öntöttek az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal elé a Janikovszky iskola bezárása ellen tüntető szülők és támogatóik, hogy így tiltakozzanak az intézmény bezárása ellen. "Ne vágjátok ki a tudás fáját!" - Varga Márta iskolaigazgató szerint ezt üzenték az erzsébetvárosi polgármesternek és képviselőknek, akik nem szóltak hozzájuk, amikor az ülésre érkeztek.
 • Több ezer általános iskolás diák utazott vidéki településekről Budapestre, hogy részese legyen annak a rekordkísérletnek, amely során óriás gyermekláncot alkottak a Parlament körül. Az eseményre 115 oktatási intézmény jelentkezett. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök volt. Képgaléria itt.

0 Tovább

Több gyereknek van játékkonzolja, mint biciklije

Az 1500 fős, hat és tizenöt év közötti brit gyerek részvételével készült kutatás szerint a többség alig sportol, nagyobb részük videojátékokkal foglalja el magát tanítási időn kívül. A gyerekek 15 százaléka például nem tud úszni, 10 százaléka nem tud biciklizni, 22 százaléka sohasem futott egyhuzamban 400 méternél többet. Az adatok szerint a brit gyerekek harmadának nincs is biciklije, ugyanakkor 68 százalékuknak van mobiltelefonja, 77 százalékának játékkonzolja.

Az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb híreiből válogattunk.

0 Tovább

Abortusztilalom: nem állnak még készen a magyarok

Kampányok a családokért

 • "Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek..." - ezt írták az abortuszellenes kampány plakátjára. A kormány célja az, hogy minél több gyerek szülessen meg - még ha az édesanya nem is akarja megtartani a gyereket.
 • A magyar társadalom nem kész arra, amire például a lengyel, hogy Magyarországon be legyen tiltva az abortusz. Ezt nem is szeretnénk, de az élet fontosságára felhívjuk a figyelmet - jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár.
 • A gyereknevelés jó munkavállalóvá tesz: tudatformáló kampányt indít a NEFMI. Soltész Miklós szociális államtitkár szerint az egész Európát érintő demográfiai válság megoldására a családok megbecsülése, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége lehet az egyik legfontosabb válasz.
 • A munkavállalás ösztönzését már a gyerekkorban el kell kezdeni. Réthelyi Miklós miniszter kifejtette, a nagy munkanélküliséggel küzdő országokban a munkalehetőségek biztosításával kell a még munkaképes korban lévő emberek számára ösztönözni az életstratégia-váltást azért, hogy a gyerekek azt lássák reggel, hogy a szüleik felkelnek és munkába mennek. A többgenerációs munkanélküliségben élő családok tagjainak kiemelésében már az oktatásnak is részt kell vennie.


Az MTV Az Este c. műsorában is foglalkoztak az abortuszellenes kampánnyal. A videó automatikusan elindul a hajtás után.

0 Tovább

Oszama bin Laden haláláról - gyerekeknek

Bin Laden halála szimbolikus jelentőségű az Egyesült Államoknak, éppen ezért nem lehet, hogy a gyerekek ne tudják, mit ünnepelnek az utcákon, és miért mutogatják a tévében ugyanazt az embert és házát folyamatosan.

A Washington Post "legfiatalabb olvasóinak" írt cikket, azoknak, akik esetleg nem értenék, miért ünneplik Oszama bin Laden halálát. A KidsPost a terrorizmus elleni harcot és bin Laden szerepét az al-Kaidán belül hat kérdésben, tankönyvszerűen mutatja be azoknak a gyerekeknek, akik vagy nagyon kicsik voltak 2001. szeptember 11-én, vagy még nem is éltek akkor. Vagyis a cikk alig 10 éves gyerekeknek is készült.

1 Tovább

Iskolabezárások országszerte

A hét egyik legfontosabb híre, hogy a VII. kerületi önkormányzat az érintettek szerint korrekt indoklás nélkül akarja bezáratni a Janikovszky iskolát.

0 Tovább

Olcsó energiaitallal tennék éberré a diákokat - a hét hírei

Mire van szüksége a gyerekeknek?

 • Csukás István most volt 75 éves - születésnapi interjújában a gyerekirodalommal való kapcsolatáról is mesél.
 • Egy töttösi kamasz fiú 11 éve gyűjtögetett plüssmacijait ajánlotta fel a pécsi Dóri Ház beteg gyerekeinek.
 • Egy ausztrál szövetségi állam kormánya különleges, a "mentális éberséget elősegítő" italt fejlesztene középiskolásoknak. A kiírásban az szerepel, hogy kellemes ízű, a figyelmet fenntartó, olcsó italt szeretnének, amely alkalmas arra, hogy egész nap éberré tegye a középiskolásokat.
 • Robot házibarátot tervezett gyermekek számára egy dél-koreai cég. A játékot kedd óta lehet megvásárolni. Kibot, a majomarcú robot tud énekelni, olvasni, online játékokat játszani, pislogni és mozogni is. A húsz centiméteres robot beépített kamerát tartalmaz, lehet videóbeszélgetésre is használni, így a szülőknek is hasznos lehet. Egy ilyen barát ára 447 dollár (82 ezer forint).

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek