A hét egyik legfontosabb híre, hogy a VII. kerületi önkormányzat az érintettek szerint korrekt indoklás nélkül akarja bezáratni a Janikovszky iskolát.

OECD-felmérés a családok helyzetéről

  • A Fidesz-kormány által bevezetett családi adókedvezménnyel kapcsolatban az OECD megjegyzi: pozitív hatással lehet a gyermekvállalásra, de a tapasztalatok szerint az anyagi támogatásnál hatékonyabb eszköz a gyermekfelügyelet biztosítása, amennyiben a több gyermek születése a cél. A gyermekvállalás ösztönzésében, a családok elszegényedésének megállításában azok a rendszerek lehetnek sikeresek, amelyek egyszerre támogatják a szülővé válást és a gyermek melletti munkavégzést is.
  • Minden negyedik gyereket egyedülálló szülő nevel az Egyesült Államokban, az arány emelkedőben van és magasabb, mint más fejlett országokban. Az OECD által vizsgált 27 ország közül az Egyesült Államok áll az élen 25,8 százalékkal, míg a többi ország átlaga 14,9 százalék. Magyarország a középmezőnyben van 15,4 százalékkal. Görögországban (5,3) a legalacsonyabb az egyedülálló szülők által nevelt gyerekek aránya.

 

Egészségnevelés

  • Elhivatottak és felelősségteljesek a hazai pedagógusok, ha az egészségnevelésről van szó. A tanárok lelkesedése azonban az egészségnevelésnél jóval komplexebb egészségfejlesztéshez már kevés. Hiányosak az erőforrások, nincsenek jól működő hálózatok. A tanárokat az segítené, ha programmenedzseri képességeiket és ismereteiket továbbfejlesztenék - derült ki egy friss kutatásából.
  • Egészségesebb ételek fogyasztására akarja nevelni egy chicagói iskola a gyerekeket, ezért kitiltotta az otthonról hozott tízóraikat. Az iskola büféjében a kínálat sokkal egészségesebb lett és jobban odafigyelnek arra, hogy a gyerekek megfelelően érkezzenek. Ez a törekvés csak akkor járhat sikerrel, ha a szülők nem pakolnak a gyerekeknek csipszet, cukros üdítőt.
  • Az alacsony zsírtartalmú tejkészítményekkel nem fogynak a gyerekek. Nem csökkent a testsúlya azoknak az elhízott gyerekeknek, akiknek étrendjében a nagyobb zsírtartalmú tejtermékeket kicserélték alacsonyabb zsírtartalmúra - állapították meg ausztrál kutatók.
  • Az Egyesült Államok kormánya szerint a gyermekkori kóros elhízás immár járványos méreteket öltött, ezért rá kívánják venni az élelmiszeripart arra, hogy vagy tegye egészségesebbé gabonapehely, üdítőital, harapnivaló és éttermi termékeit, vagy egyáltalán ne reklámozza ezeket gyerekeknek szóló csatornákon, idősávban és eszközökkel.

 

Mi van a gyerekek fejében?

  • Egy ötperces szűrővizsgálat segíthet megállapítani az autizmus kockázatát 12 hónapos csecsemőknél - állapították meg amerikai kutatók. A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, amely ilyen korai életkorban javasol hatékony szűrést a zavarra.
  • Az Emory University akadémiai kutatóintézetében végzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy tapasztalható-e igazán hosszú távú előny a gyerekkori zenetanulásból adódóan. A zenetanulás nagyobb idegrendszeri rugalmasságot eredményez, hosszabb távon lehetőséget ad előnyös változások kialakulására – akár egész életünkre nézve is.. Nemcsak a zenéléssel eltöltött évek mennyisége számít, hanem az is, melyik életkorban volt a legaktívabb a gyakorlás.

 

Gyerekintézmények

  • Az elmúlt harminc évben nálunk is sokat fejlődött a gyermekvédelem, kiderült, hogy a szakmai ágak együttműködése az igazán hatékony. Vannak korai fejlesztő központok, amelyekben párhuzamosan foglalkoznak a gyerekekkel és a szülőkkel. Zászkaliczky Péter tanszékvezető tanár szerint még nincsenek nagyon tudatosan összerendezve a különböző segítségnyújtási formák.
  • A társas intelligencia a vizsgálatok szerint fontosabb az emberek számára, mint az értelmi tájékozódást segítő IQ - mondja Kopp Mária, a Magatartástudományi Intézet igazgató-helyettese. Angliában az első elemitől, Hollandiában pedig már óvodás kortól tanítanak kommunikációs készségeket a gyerekeknek. Ezt szeretnék Magyarországon is megvalósítani. Erre azonban a pedagógusokat fel kellene készíteni.
  • 20 év után megnyílt az első mogadishui állami általános iskola, ahol a gyerekek szomáliai nyelven kapnak alapképzést, ideértve a matematikát, a természet- és társadalomtudományos tárgyakat is. Az iskolába, amelyet részben nemzetközi nem kormányzati szervezetek (NGO) és az ENSZ pénzéből újítottak fel, hétszáz tanuló jár reggeli és délutáni váltásban, s húsz tanár tanítja őket.

 

Végül egy kis színes: Másfél éves gyereket szerződtetett egy holland labdarúgóklub: tíz évre szóló „profi” szerződést írt alá a gyerekkel. Múlt heti „góljait” kamerára vette apja, és feltette a világhálóra, melyen a gyereknek elsöprő sikere van.