Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Több ezer gyerek maradhat tankönyv nélkül

Már egy ideje egy helyben toporognak a tankönyvkiadóknak tartozó önkormányzatok: a kiadók bojkottot hirdettek meg, így veszélybe került több ezer rászoruló gyerek ingyenes tankönyvcsomagja. Hoffmann Rózsa korábban a Kossuth Rádióban azt mondta, meg fogják kapni a gyerekek a tankönyveket. Egy keddi konferencián az államtitkár viszont már arról beszélt, a kormány nem fogja még egyszer kifizetni a könyvek árát azok helyett az önkormányzatok helyett, amelyek tartoznak a tankönyvkiadóknak. A kormány pedig jövőre kötelezi az önkormányzatokat, hogy a tankönyvre szánt pénzt valóban a tankönyvekre fordítsák.

(Kép: redics.hu)

Hogy így hogyan lesz minden gyereknek tankönyve, jó kérdés néhány nappal a tanévkezdés előtt. Ugyanis például a legnagyobb tartozást felhalmozó Pest megyei önkormányzat nem fog tudni fizetni a tankönyvterjesztőknek, ezért ha nem kap tőlük fizetési haladékot, akkor az iskolás gyerekek egy részének a tavaly használt tankönyvekből kell tanulnia. Sok önkormányzat tavaly óta nem fizetett, van, amelyik azóta csődbe is ment. Miközben az [origo] által megkérdezett terjesztők tisztában vannak vele, hogy az önkormányzatoknak üres a zsebük, egyikük azt mondta, tarthatatlan, hogy a kisebb-nagyobb tankönyvterjesztő cégek az állam közvetlen hitelezői lettek.

A Gyerekszemle válogatása a hét híreiből.

0 Tovább

Az állam eldöntheti, melyik nyolcadikosból lehet értelmiségi

Bár még mindig izgatottan várjuk a közoktatatási és a felsőoktatási törvénytervezet, az iskolareformokról így is hallani néhány dolgot.

A hét legfontosabb és legérdekesebb hírei a Gyerekszemlén.

Kevesebb gimnazista

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési koncepciója alapján megszűnnének az önálló szakiskolák, az intézményeket központi intézményekbe olvasztanák be. A nyolcadikosokat pedig egy kompetenciamérésén elért eredményük alapján szintekbe sorolnák és meghatároznák, hogy melyik szinthez milyen iskolatípus tartozzon. Vagyis a középiskolai felvételt is ehhez a vizsgaeredményhez kötnék. Ezzel akár 40%-kal csökkenthető volna a gimnazisták száma 2016-ra.

0 Tovább

Szomália: az öt év alattiak tíz százaléka meghalt

A NASA egy Atlas V rakétát indított útjára a Juno nevű űrszondával, a cél a Jupiter, a naptól számított ötödik bolygó. Az NASA és a LEGO együttműködésének eredményeként három alumínium LEGO-figura is részt vesz az expedícióban.

Az Atlas V-n felküldött LEGO-figurák: Jupiter isten, felesége Juno, és Galilei.

Taroltak a magyarok a moszkvai Győztesek Versenyén, ahol kilenc országból mérettették meg magukat a daganatos betegségekből felépült gyerekek. Minden versenyszámban született magyar érem.

Döcögős iskolakezdés: lehet, nem lesz ingyentankönyv a kiadóknak tartozó önkormányzatoknál; a tavalyihoz képest 24 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg az iskolát.

A hét hírei a Gyerekszemlén.

0 Tovább

Pedofilbotrányok: magyarok is lehetnek a gyanúsítottak között

A héten lezárult a Delego-hadművelet, melynek során elképesztő mennyiségű gyerekpornográfiát találtak és több, mint félszáz embert őrizetbe vettek. Az ORFK egyelőre nem erősítette meg azt a CNN-információt, hogy magyarok is lehetnek a gyanúsítottak között, de nem is cáfolta a hírt. Máltán pedig katolikus papokat ítéltek el kiskorúak molesztálása miatt.


Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter és Janet Napolitano belbiztonsági miniszter ismeretik a Delego-akció eredményeit (Kép: huffingtonpost.com)

Ha ez nem volna elég, nőtt az öngyilkosságot megkísérelt és elkövetett magyar gyerekek száma. Vidámabb hír, hogy Schmitt Pál japán diákokat szórakoztatott.

A hét hírei a Gyerekszemlén.

0 Tovább

Felvételi: kötelező a nyelvvizsga?

95 éves korában szívroham következtében elhunyt Elliot Handler, a Mattel egyik alapítója, a népszerű Hot Wheels tervezője. Halálát a család egyetlen élő ragja, Handler lánya, Barbara Segal jelentette be, akiről a Barbie baba kapta a nevét. A Mattel történetéről itt lehet olvasni.

Elliot Handler és felesége, Ruth (Kép: EDDIE SANDERSON/SCOPEFEATURES.COM)

Ismét összegyűjtöttük a gyerekekkel kapcsolatos fontos híreket a héten. A tervek szerint a jövőben kizárólag nyelvvizsgával lehet majd felvételizni főiskolára, egyetemre. A középiskolai nyelvoktatást éppen ezért megizmosítanák.

0 Tovább

Kisgyereked van? Hamarosan könnyebben kirúghatnak!

Nem nyert a maci a Médiatanács szavazásán. Az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat a kisfiú piktogram fogja jelölni a jövőben. A pedomacira emlékeztető ábra a szavazás zárása előtt 54%-kal vezetett, az utolsó napon azonban a kisfiúra több ezer szavazat érkezett, így magas fölénnyel, 64%-kal nyert.

Ezek voltak a hét legfontosabb gyerekekkel foglalkozó hírei:

Magyarország

  • Amennyiben az országgyűlés elfogadja, a jövőben a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állókat. Ez derül ki a Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezetből. Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat többek közt azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt változtatnák most meg.
  • Meghiúsult a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kecskeosztása a mezőkovácsházai kistérségben. Valaki vagy valakik felvásárolták ugyanis a tenyésztőnél lefoglaltak állatokat, kétezer forintos felárral - közölte az alapítvány pénteken.

0 Tovább

Etikusabb elvenni a szülőtől az elhízott gyereket, mint megműteni?

Összegyűjtöttük az elmúlt napok legfontosabb, legérdekesebb híreit. Ez alapján nem könnyű ma gyereknek lenni sem Magyarországon, sem máshol.

Kövér gyerekek

  • Elvennék szüleiktől a túlsúlyos gyerekeket. Bizonyos esetekben etikusabb átmenetileg nevelőszülőknél elhelyezni a túlságosan elhízott gyermekeket, mint gyomorszűkítő műtéteket végezni rajtuk - vélekedik egy gyermekelhízás-specialista az amerikai orvos társaság szaklapjában (JAMA) írt cikkében. Mintegy kétmillió gyermek túlzottan elhízott az Egyesült Államokban.
  • A legnagyobb amerikai élelmiszergyártó vállalatok bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják az egészségtelen termékek gyerekeknek szóló marketingjét, és saját irányelveket fogadnak el a reklámokra. Az új kívánalom csak akkor engedné meg a cégeknek, hogy gyerekeknek reklámozzanak egy terméket, ha az megfelel bizonyos táplálkozási előírásoknak.
  • Az elhízás elleni küzdelem jegyében indult új kampányában a brit kormány irányelveket bocsátott ki hétfőn, amelyekben az öt év alatti gyerekek, még a járni sem tudó babák ajánlott napi fizikai aktivitására is kitérnek.

Kép: health.ninemsn.com.au

1 Tovább

45 helyett 30 perc lesz egy tanóra?

Végre van valami információ a közoktatási törvényről! Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott interjújában a finisbe érkezett koncepcióról beszélt. A nyári szünet egyelőre marad, ahogy van, viszont ha van rá fogadókészség, 45 perc helyett akár 30 percesek is lehetnek a tanórák az alsó tagozaton. Az új közoktatási törvény tervezett változásairól (például a nagyobb állami szerepvállalásról, a szakmai ellenőrzési rendszerről, a pedagógusok munkaidejéről és fizetéséről) itt lehet olvasni részletesebben.

Kép: origo.hu

A hét további fontos, érdekes hírei:

  • "Az átlagjövedelemig (sőt, kicsit még felette is) valójában az 'adócsökkentés és gyermekvállalásra ösztönzés' programja 2010 és 2012 között azt jelenti, hogy aki vállal két gyereket, annak nem romlik a jövedelmi pozíciója" - a Portfolio.hu azt illusztrálja, az adómódosítások hatására hogyan járhatnak a háztartások.

1 Tovább

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

Pokorni Zoltán javaslata szerint rövidíteni kellene a vakáció hosszát. A felvetést több oldalról is kritizálják: nemcsak a pedagógusok, hanem a nyári gyerekfelügyelet megszervezésével küszködő szülők sem értenek egyet vele. A héten egyébként nem sok jó hír érkezett, ezek közül válogattuk ki a legfontosabbakat vagy a legérdekesebbeket.

Legyen rövidebb a vakáció?

  • Magyarországon szinte népszokás, hogy mindenki úgy gondolja, nyáron kizárólag a családnak (szülőnek, nagymamának) kell gondoskodnia a gyerekről. Az önkormányzatok feladata viszont az lenne, hogy lehetővé tegyék az önkormányzati napközik működését - fogalmaz Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. Riport arról, ki hogyan szervezi meg a gyerekfelügyeletet nyáron.
  • A nyári vakáció alatt a szülőknek kell gondoskodniuk gyermekeikről, ehhez pedig az önkormányzatoknak kell megfelelő segítséget nyújtani. A Pedagógusok Szakszervezete nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az azokban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét.

Itthon népszokás, hogy a nagyszülők vigyáznak nyáron a gyerekekre (Kép: manna.ro)

0 Tovább

10 év múlva nem lesz, aki gyógyítsa a magyar gyereket

Vészesen kevés a magyar gyerekorvos. Budapest jelentősen csökkenti a sajátos nevelésű igényű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskolák támogatását. Jól jártak a nagycsaládok a családi adókedvezményekkel és a 16%-os személyi jövedelemadóval.

Az elmúlt hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Egészségügy

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek