A NASA egy Atlas V rakétát indított útjára a Juno nevű űrszondával, a cél a Jupiter, a naptól számított ötödik bolygó. Az NASA és a LEGO együttműködésének eredményeként három alumínium LEGO-figura is részt vesz az expedícióban.

Az Atlas V-n felküldött LEGO-figurák: Jupiter isten, felesége Juno, és Galilei.

 

Taroltak a magyarok a moszkvai Győztesek Versenyén, ahol kilenc országból mérettették meg magukat a daganatos betegségekből felépült gyerekek. Minden versenyszámban született magyar érem. 

Döcögős iskolakezdés: lehet, nem lesz ingyentankönyv a kiadóknak tartozó önkormányzatoknál; a tavalyihoz képest 24 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg az iskolát. 

A hét hírei a Gyerekszemlén. 

Iskolakezdés 

  • Százmillió forinttal tartoznak az önkormányzatok a tankönyvszállítóknak az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek tavalyi tanévre leszállított tankönyvei után. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete azt javasolja tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki.
  • Közel 2200 pedagógussal és 24 ezer gyerekkel kevesebb kezdik meg az iskolák szeptemberi tanévet, mint a tavalyit. A hétfői Magyar Nemzet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium statisztikai osztályának adataira hivatkozva azt írja, kétezerrel több gyerek lesz az óvodákban, mint egy éve.

 

II. Győztesek Versenye

  • A Moszkvában megrendezett II. Győztesek Versenyéről a magyar gyerekek hozták el a legtöbb érmet, a megmérettetésen összesen kilenc ország daganatos betegségekből felgyógyult gyerekei vettek részt. A magyar válogatott 18 arany, hat ezüst és kilenc bronzéremmel gazdagodott. A résztvevő országok 30 - az oroszok még ennél is több - gyereket nevezhettek a versenyre. Ennek ellenére nem volt olyan eredményhirdetés, amelyen a dobogón ne állt volna magyar gyerek. A győztesek névsora itt olvasható.
  • Magyarország szívesen megrendezné jövőre a daganatos betegségekből felgyógyult gyerekeknek szervezett Győztesek Versenyét, de nem biztos, hogy az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány elő tudja teremteni a szükséges legkevesebb 100 millió forintot - mondta az MTI-nek a szervezet munkatársa.

 

Gyerekek a világban

  • A britek értetlenül állnak az előtt, hogy az elmúlt napok zavargásai miatt őrizetbe vettek között vízi mentő, postás, fodrász, tanár, szakács és 11 éves gyerekek is vannak, vagyis nem feltétlenül csak állástalan, szegény, külvárosi fiatalok fosztogattak több brit város utcáin. A legfiatalabb fosztogató egy 11 éves fiú volt, aki egy 50 fontos szemetest vitt el egy boltból. Ugyancsak 11 éves az a lány, akit Nottinghamben vettek őrizetbe csütörtökön.
  • Az északkelet-japáni fukusimai atomerőmű közelében élő szülők rémálomszerű dilemma előtt állnak: költöztessék el a gyermekeiket, vagy éljenek együtt azzal a félelemmel, hogy előbb-utóbb megbetegednek a sugárzás miatt.
  • Minden tízedik öt éves kor alatti gyermek éhen halt az utóbbi tizenegy hétben Szomáliában az egyre növekvő éhínség miatt - mondták szerdán az ENSZ illetékesei. „Tízezer öt éves kor alatti gyermekből mintegy tizenhárom hal éhen naponta. Ez azt jelenti, hogy az öt év alatti gyermekek tíz százaléka halt meg az utóbbi tizenegy hétben. Ezek az adatok megdöbbentőek!” - mondta Augustine Mahiga, az ENSZ szomáliai különmegbízottja.

 

Egészség

  • A nyolchónapos csecsemők hetven százaléka több sót fogyaszt naponta a korosztályának előírt maximális beviteli mennyiségnél, mivel a gyerekeket többek között olyan sóban gazdag bébiételekkel etetik, amelyek élesztőkivonatot és húslevet tartalmaznak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.