Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kövérek az európai gyerekek

Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a kutatás, mely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A kutatók megállapították, hogy az Európai Unióban élő gyerekek mintegy 20%-a kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az ízületek fejlődésének zavarait. És persze további problémákat is okoz, mivel az elhízott gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek kövér felnőttek.

Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak 5%. A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót. A kulturális különbségek miatt az északi gyerekek jóval egészségesebben étkeznek (több friss zöldség, gyümölcs, kevesebb édesség), mint a déli országokban élők. A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segítsen az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

Ezekről adtak hírt az elmúlt héten:

0 Tovább

Ajándék helyett együtt töltött időt kérnek a gyerekek

Egy ezer 6 és 16 év közötti ír gyerekekkel készült vizsgálat szerint a gyerekek 40%-a ajándéközön helyett jobban örülne annak, ha a Jézuska a családjukkal békésen tölthető szabadidőt hozna számukra. Ennek oka, hogy a fiatal válaszadók közel fele úgy véli, a szülők munkahelyi elfoglaltságai miatt a család év közben nem tölt elég időt együtt. A fiatalok negyede a kutatók kérdésére válaszul azt is jelezte, aggódik amiatt, hogy a családi költségvetésbe hogyan fognak beleférni az ünnepekkor jelentkező extra kiadások.

Az elmúlt hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

0 Tovább

Obamáék lányai nem facebookozhatnak

A karácsonyi finisben a hírek leginkább az adományozásról szólnak, ennek megfelelően sok szép és örömteli pillanatról lehetett olvasni előző héten a hírekben. Összeszedtük, mi minden történt az adakozáson kívül.

0 Tovább

A családi veszekedés olyan sebet ejt, mint a háború

Az előző hét híreiből válogattunk.

Országgyűlés

  • Kötelező szülői felügyeletet írna elő az este nyolc óra után az utcán tartózkodó 14 éven aluli gyerekek mellé egy fideszes képviselő a családok védelméről szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatában. A politikus szerint "a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti" és "a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé".
  • A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy a bölcsődékben személyi térítési díjat kelljen fizetni a gyerekek után. Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, egy ilyen intézkedés tovább rontaná az országban az amúgy is rossz demográfiai helyzetet és mivel jelenleg rengeteg a devizahiteles, így a magyar családok döntő többsége egyszerűen nem hajlandó újabb kiadásokra.

0 Tovább

Megérkezett a lappföldi Mikulás!

Joulopukki repülőgépe december 2-án szállt le, a reptéren kisebb gyereksereg fogadta. A Mikulás meglátogatja a gyerekeket a vörösiszap sújtotta településeken és a fóti gyermekotthonban is. Joulopukki egy hetet tölt Magyarországon. Képgaléria itt.

(Kép: MTI/Földi Imre)

A hét gyerekekekkel kapcsolatos hírei:

0 Tovább

Éhesek és fáznak a gyerekek több iskolában, óvodában

A válságot saját bőrükön érezhetik a magyar gyerekek is. Sorra kapcsolják ki a fűtést, szüntetik meg az ételkiszállítást a fizetésképtelen önkormányzatok iskoláiban. A héten például adósság miatt kellett rendkívüli szünetet elrendelni egy inkei általános iskolában és óvodában, a szolgáltató ugyanis lekapcsolta a gázt. A Kapos Televízió információja szerint hárommillió forinttal tartozik az önkormányzat a gázszolgáltatónak. A rendkívüli szünet több mint 30 óvodást és 120 általános iskolást érint. Az önkormányzat nem tud gondoskodni a gyerekekről, elhelyezésüket a szülőknek kell megoldani.

0 Tovább

Gyerekbarát igazságszolgáltatás: tízes skálán egyest ér

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az első meghallgató szobát Budapesten, az V.kerületben alakították ki.


szólj hozzá: Gyerekbarát meghallgatószobák

A videóinterjúban Budapest rendőrfőkapitánya, Tóth Tamás azzal indokolja a plüssmackókkal, játékautókkal felszerelt szobák szükségszerűségét, hogy azok barátságosabb légkört teremtenek egy kisgyerek kihallgatásához, ami különösen akkor fontos, ha a gyerekeket például az egyik legsúlyosabb sérelem, a szexuális bántalmazás ügyében kell kihallgatni.

0 Tovább

Népszerű rajzfilmekkel spórol az RTL Klub

A hétvégi Kölyökklub mellett februártól hétköznap reggelenként is lesz gyerekeknek szóló műsor az RTL Klubon. A napokban elbúcsúzó Reggeli helyét 2012 februárjától - a Csak Csajok és a Reflektor mellett - egy egyórás rajzfilmblokk veszi át - írja sajtóközleményében a csatorna. A Kölyökklubban a Hupikék törpikék, a Tom & Jerry, a Frédi és Béni, a Garfield, a Hello Kitty és a Kisvakond mellett a Star Wars - A klónok háborúja, a Tini Nindzsa Teknőcök, a Pindur Pandúrok és a Boci és Pipi epizódjait sugározzák majd.

0 Tovább

Jön a családjogi törvény, itt van az új alaptanterv

Régóta létező, de a gyakorlatban csak ritkán alkalmazott szabályokat iktatna sarkalatos (kétharmados többséget igénylő) törvénybe a KDNP családjogi javaslata, amelyről első olvasatban már tárgyalt a kormány. A KDNP tervezete szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és törvényben rögzített kötelességük lesz szót fogadni a szüleiknek, a szülőknek pedig akár azon az áron is segíteniük kell a gyerekeiket, ha ezzel magukat fosztják meg valamitől - egyebek mellett ezek a javaslatok vannak a családjogi törvény [origo] birtokába került tervezetében. A kormány több eszközzel is segíteni akarja a gyereket nevelők boldogulását, a gyermektelen élettársak viszont hátrányba kerülhetnek.

Egy regionális gyámhivatal vezetője az [origo]-nak azt mondta: "helyénvalónak" tartja, hogy az új törvényben kötelezettségek is szerepelnének, a jelenlegi, 1952 óta létező szabályozás ugyanis szerinte inkább csak jogokat fogalmaz meg, az együttműködés előírása pedig "elvi keretet adhat" a később kidolgozandó végrehajtási részletszabályokhoz. Egy másik gyámhivatal vezetője szerint nem is teremtene új helyzetet a KDNP tervezete, csak ha részletesen meghatároznák, ki számít engedetlennek, és milyen szankciókkal kell sújtani azokat, akik nem szófogadóak, ilyenek azonban nem szerepelnek a javaslatban.

Az elmúlt hét híreiből válogattunk.

0 Tovább

Nem csak börtön várhat a gyerekpornón nyerészkedőkre

Európában minden ötödik gyerek szexuális zaklatás áldozatává válik, ezért október 27-én elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament a gyerekek szexuális zaklatása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelvtervezetet. Az [origo]-nak nyilatkozó kriminológus szerint a magyar szabályok eddig is szigorúak voltak, de most további lépések is várhatóak.

Az eddigi magyar szabályokhoz képest újdonság, hogy az ajánlás szerint gyermekbántalmazási ügyben a nyomozás megindításának az áldozat bejelentésétől függetlennek kell lennie. A magyar Btk. szerint csak akkor lehet szemérem elleni erőszak és megrontás miatt eljárást indítani, ha azt a sértett kéri. Az EP indoklása szerint azonban "a gyermek áldozatok nehezen tesznek feljelentést a zaklatás miatt, az elkövetők pedig megőrzik névtelenségüket a virtuális térben, ezért meg kell könnyíteni a bűncselekmények kivizsgálását és a büntetőeljárás során a vádemelést".

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek