Európában minden ötödik gyerek szexuális zaklatás áldozatává válik, ezért október 27-én elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament a gyerekek szexuális zaklatása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelvtervezetet. Az [origo]-nak nyilatkozó kriminológus szerint a magyar szabályok eddig is szigorúak voltak, de most további lépések is várhatóak.

Az eddigi magyar szabályokhoz képest újdonság, hogy az ajánlás szerint gyermekbántalmazási ügyben a nyomozás megindításának az áldozat bejelentésétől függetlennek kell lennie. A magyar Btk. szerint csak akkor lehet szemérem elleni erőszak és megrontás miatt eljárást indítani, ha azt a sértett kéri. Az EP indoklása szerint azonban "a gyermek áldozatok nehezen tesznek feljelentést a zaklatás miatt, az elkövetők pedig megőrzik névtelenségüket a virtuális térben, ezért meg kell könnyíteni a bűncselekmények kivizsgálását és a büntetőeljárás során a vádemelést".

Szintén új elem, hogy már a zaklatás megkísérlését, a gyerekekkel való szexuális célú internetes kapcsolatfelvételt, chatszobában vagy más kommunikációs eszközön való zaklató kommunikációt is börtönnel sújtanák, és hogy keményebben lecsapnának a gyermekpornón és a gyermekek szexuális kizsákmányolásán nyerészkedőkre. Az ajánlás utóbbiaknak nem csak börtönbüntetést tenne lehetővé, de a bűncselekményből befolyt bevételüket is elvenné tőlük pénzbüntetés formájában. Az ajánlás emellett azt is javasolja, hogy jogi személyek, cégek ellen is lehessen eljárást indítani, ha gyermekpornóüzletben érintettek, az elítélt pedofilok múltját minden olyan munkaadó ellenőrizhesse, akinél az illető gyerekekkel dolgozna együtt.

Az ajánlás arra biztatja a tagállamokat, hogy igyekezzenek akkor is fellépni a pedofilok ellen, ha a szexuális bűncselekményt állampolgáruk más országban követte el. Az EP azt szeretné, hogy a tagállamok az unión kívüli országokkal is kössenek olyan egyezményeket, amelyek segítik a nemzetközi fellépést az erőszaktevőkkel és a gyermekpornó terjesztőivel szemben is. Utóbbihoz az ajánlás előírja, hogy a pedofil tartalmakat közlő internetes oldalakat töröljék, vagy ha azt külső országban található szerverek nem teszik lehetővé, akkor blokkolják az egész EU területén.

Az elmúlt hét gyerekekkel kapcsolatos fontos hírei:

Iskola

  • Hoffmann Rózsa nem számít arra, hogy a parlamenti vitában koncepcionális változtatások történnének az új köznevelési törvényben. Az oktatási államtitkár többek között kitért arra is, hogy épp a gyerekek szülői felügyeletének nehézségei miatt javasolták például többen a rövidebb nyári szünetet, ami érzékelhetővé teszi a társadalom növekvő elvárását az iskolarendszer nevelő-gondoskodó feladatainak erősítésére. Az iskolák délutánig történő nyitva tartása erre az igényre ad megfelelő választ.
  • Durván fegyelmezik a gyerekeket, az emiatt indított vizsgálatot pedig hátráltatták a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonban - ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban már elmarasztalta az intézményt, ahol tavaly egy szekrény ölt meg egy kisfiút, utána egy 13 éves gyereket találtak holtan, majd kiderült, hogy az egyik nevelő rendszeresen hazavitt két kislányt, akikkel egy ágyban aludt.

 

Olvasás és számítógépes játék

  • Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét, hosszú távon profitálnak ebből, méghozzá annál nagyobb mértékben, minél többet olvastak nekik - derül ki egy német felmérésből, amely szerint nemcsak a szociális készségek és az iskolai eredmények fejlődnek, hanem a kreativitás és a mozgás is. Anyanyelv és matematika tantárgyakban azok a gyerekek, akiknek olvastak, akár 0,4 jeggyel magasabb eredményt érnek el. Ez különösen az alacsonyabban képzett családoknál mutatkozott meg.
  • A Michigan State University kutatói 12 éveseket vizsgálva arra jutottak, hogy élénkíti a képzelőerőt a számítógépes játék. A Computers in Human Behavior nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a játékokkal töltött idővel egyenesen arányosan nő a gyermekek kreativitása. Ugyanez a vizsgálat mutatta ki azt is, hogy a mobiltelefonok használata, az internetezés és nem játékos számítógépezés semmilyen befolyással nincs a kreativitásra.

Kövess minket Facebookon is!