Joulopukki repülőgépe december 2-án szállt le, a reptéren kisebb gyereksereg fogadta. A Mikulás meglátogatja a gyerekeket a vörösiszap sújtotta településeken és a fóti gyermekotthonban is. Joulopukki egy hetet tölt Magyarországon. Képgaléria itt.

(Kép: MTI/Földi Imre)

A hét gyerekekekkel kapcsolatos hírei:

Gyerekvállalás

  • Nemzetközi szinten a magyarok sok gyermeket akarnak vállalni, azonban a legtöbb esetben az élet úgy hozza, hogy a tervezett gyermekek fele sem születik meg. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fő kihívás a magasabb iskolai végzettségűeknél van, tehát itt kellene javulást elérni. A legfontosabb az lenne, hogy a család és a munka jobban összeegyeztethető legyen - mondta el Dr. Kopp Mária egyetemi tanár a Gutmann Fórumon.
  • Elvonná a jövő évi költségvetésben terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot két KDNP-s képviselő. Ők ezt az összeget az örökbefogadások ösztönzésére és gyerekek üdültetésére fordítanák. A költségvetésről szóló törvényjavaslatban szereplő 400 millió forintból egyébként azokat az abortuszokat finanszírozzák, amelyekre nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt került sor. A módosítóról december közepén dönt a parlament.

 

Bántalmazás

  • A gyerekprostitúció leginkább a 14-17 év körüli, rossz családi és anyagi körülmények között élő lányokat veszélyezteti, többeket pedig már gyerekkorukban ért szexuális zaklatás - közölte Szabó Máté ombudsman a kérdéssel foglalkozó vizsgálatának megállapításait. A speciális ismeretek hiánya miatt a gyermekvédelem szakemberei nem tudnak időben fellépni a gyerekprostitúció megelőzése érdekében, a rendőrök pedig elkövetőként, és nem áldozatként kezelik a prostitúción ért gyerekeket. Az ombudsman szerint az iskolapszichológus sokat segítene, de nincs.
  • Egyhangúlag elfogadta Romániában a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a visszaeső gyerekmolesztálókat vegyi úton kasztrálják. A törvény értelmében ezután kettőtől hét évig terjedő büntetést szabnak ki azokra, akik 15 évnél fiatalabb partnerrel lépnek szexuális kapcsolatra, súlyosbító körülmények esetén pedig a büntetési tétel háromtól tíz évig terjed, a kiegészítő büntetés pedig vegyi úton történő kényszersterilizálás. A büntetésüket letöltött elkövetőket GPS-helymeghatározóval látnák el, hogy követhetőek legyenek.
  • Az ENSZ egyik legfrissebb jelentése szerint az elmúlt hónapokban gyerekeket kínoztak halálba és erőszakoltak meg a szíriai biztonsági erők. A katonák sok esetben azt sem engedték meg, hogy a megsérült gyerekeket kórházba szállítsák, sokszor orvosnak kiadva magukat kínozták az egészségügyi intézményekben fekvő tüntetőket.

 

Káros tartalmak

  • A társadalom jelentős többsége egyetért a kiskorúak védelmét szolgáló médiaszabályozással - derül ki a Századvég Médiaműhely kutatásából. A választásra jogosultak 98%-a gondolta fontosnak a kiskorúak védelmét a káros médiatartalmaktól. A 18-29 évesek 81%-a mondta rendkívül fontosnak a médiatörvény által előírt feladatot, míg a 30-39 évesek körében 91%-os volt ez az arány.
  • A pedofil tartalmak internetes terjedése ellen fogott össze a Telenor, a rendőrség és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - hangzott el a három szervezet közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten. Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója közölte, hogy január 1-jétől blokkolják a káros tartalmakat. Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója elmondta: jelenleg 36 internetes gyerekpornográfia-ügyben vizsgálódnak. Ezen nagy része nemzetközi cselekmény.

 

Színes

  • A magyarok kétharmada nem fogadná el, hogy a gyereke roma gyerekkel barátkozzon – derül ki a Tárki felméréséből. A nemzetközi radikalizmus-indexen a vizsgált 33, többségében uniós ország között Magyarország az ötödik helyen áll. A kérdésben nincs jelentős különbség a pártszimpatizánsok között: a jobbikosok a legelutasítóbbak, de még az LMP-seknél is csak 35% az elfogadók aránya.
  • Az EU Pledge Group (Fogadalom Csoport) tagjai új nyilatkozatot írtak alá, amely szerint a jövőben a márkák online felületeiken sem fognak egészségtelen ételeket reklámozni 12 éven aluli gyerekeknek, és eszerint 2012 januárjától saját weboldalaikat is ez alapján alakítják majd át.A Coca-Cola és a McDonald’s is csatlakozott az aláírókhoz.

Kövess minket Facebookon is!