Nem nyert a maci a Médiatanács szavazásán. Az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat a kisfiú piktogram fogja jelölni a jövőben. A pedomacira emlékeztető ábra a szavazás zárása előtt 54%-kal vezetett, az utolsó napon azonban a kisfiúra több ezer szavazat érkezett, így magas fölénnyel, 64%-kal nyert. 

Ezek voltak a hét legfontosabb gyerekekkel foglalkozó hírei: 

Magyarország

  • Amennyiben az országgyűlés elfogadja, a jövőben a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állókat. Ez derül ki a Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezetből. Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat többek közt azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt változtatnák most meg.
  • Meghiúsult a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kecskeosztása a mezőkovácsházai kistérségben. Valaki vagy valakik felvásárolták ugyanis a tenyésztőnél lefoglaltak állatokat, kétezer forintos felárral – közölte az alapítvány pénteken.

 

Biztonság 

  • Gyermekmolesztálás gyanújával őrizetbe vettek egy katolikus papot a hét végén Németországban; a pap beismerő vallomást tett – közölte a helyi rendőrség. Az eset Hannovertől 30 kilométernyire délkeletre, és a Der Spiegel című hetilap honlapja számolt be róla. Az áldozat anyja tett feljelentést. A rendőrség őrizetbe vette a papot, aki a kihallgatás során beismerte tettét.
  • Egy amerikai tanulmány szerint a gyerekek nagyobb biztonságban lehetnek, amikor valamelyik nagyszülő vezeti az autót, mint amikor az apa vagy az anya ül a volán mögött. A felmérés adatai az Egyesült Államok 15 államából származtak, 2003 és 2007 közötti balesetek sofőrjeit kérdezték ki hozzá. A balesetek összesen körülbelül 12 ezer 15 év alatti gyereket érintettek. Az adatok szerint a szülőkkel utazó gyerekek 1,05 százaléka sérült meg, míg a nagyszülőkkel utazóknak csak 0,70 százaléka.

 

Gyerekek a világban

  • Azoknál a gyerekeknél, akik otthon passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel jelentkezik tanulási és viselkedési zavar, mint társaiknál – állapították meg amerikai kutatók. A felmérésbe több mint 55 ezer 12 év feletti amerikai gyereket vontak be, akiknek 6%-a élt együtt dohányzó felnőttel. Az adatok szerint a passzív dohányzásnak kitett gyerekeknél nagyobb kockázattal jelentkezett figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD), mint azoknál a társaiknál, akik dohányfüst mentes környezetben éltek.
  • Egy szomáliai gyerek minden pillanatban életveszélyben van: vagy elviszik harcolni, vagy a Shebaab megbünteti amiatt, hogy zenét hallgat vagy más módon „rosszul viselkedik” – állapítja meg Michelle Kagari, az Amnesty International afrikai részlegének igazgató-helyettese. A szervezet arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket a szomáliai gyerekek megvédése érdekében.
  • Elítélte csütörtök este Londonban kiadott állásfoglalásában az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, hogy nyilvánosan akasztottak fel három elítéltet Iránban. A kivégzést állítólag gyerekek is végignézték a helyszínen.

 

Kövess minket Facebookon is!