Szabadidő

  • Tízből tíz gyerekbringa veszélyes - derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság mintáinak vizsgálata során. A majdnem 400 vizsgált típus közül többet is betiltottak, a gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak. A hibás biciklik egyes alkatrészei olyan élesek, hogy megvághatják a gyerekeket, és olyan játék is volt, amelyikbe a kezük vagy a lábuk is beszorulhat.
  • A táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi - civil szervezetek javaslata alapján - az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. Mihalovics Péter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei.
  • Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója állítólag idővel a 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára is lehetővé tenné a közösségi oldal használatát.

 

Egészség

  • Gyerekük egészségének megtartását ma főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg maguknak. A kisgyermekes anyák 59%-a alacsony jövedelmű háztartásban él, ahol egyáltalán nem, vagy csak a fontos dolgok rovására tudja kigazdálkodni gyermekének az ajánlott, térítéses védőoltások árát - derült ki a Medián friss országos reprezentatív felméréséből.
  • A hagyományos gyerekkori tevékenységnek számító fa-, kötél-, és bordásfalmászás elsorvadása, illetve a számítógépezés térhódítása nyomán a mai brit tízévesek jóval gyengébbek, mint azonos korú társaik voltak egy évtizeddel ezelőtt. Az új kutatásból azonban az is kiderült, hogy a két generáció testtömegindexe nagyjából megegyezik.

 

Politika

  • Állítólag egy törvénytervezet szerint jövő januártól a gyerek életkorától is függhetne a családi pótlék összege, és a gyerek hároméves koráig kötelező lenne az anya részmunkaidős foglalkoztatása, ha ezt kéri. A készülő törvénytervezetben a „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélik, ezzel deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.
  • Az MSZP szerint a kormány elhibázott családpolitikájával az utolsó falat kenyeret is kiveszi a legrászorultabb gyermekek szájából, miközben a nemzeti konzultációra 800 millió forintot, a „miniszterelnök udvari fogorvosára” pedig további egymilliárd forintot költ az adófizetők pénzéből.
  • Több gyermek nemzésével akadályozná meg a pedagógusok elbocsátását a Jobbik egy Csongrád megyei képviselője. Tóth Péter a képviselőtestület nyári szünet előtti utolsó közgyűlésén felszólalt az ellen, hogy az egyik napirendi pont szerint pedagógusokat bocsássanak el, majd megígérte, hogy tesz az ellen, hogy ez a folyamat megálljon, „igyekszünk minél több gyermeket nemzeni” - mondta.

 

Kungfu

  • Kungfu- és karateedzést is tartottak 130 felvidéki magyar gyereknek, akik előbb az Országház épületével és történetével ismerkedett Budapesten. A 18 éve kungfuzó Simicskó István államtitkár feltűrt ingujjban mutatta a gyerekeknek, hogyan üssenek.


Kövess minket Facebookon is!