A Gyerekszemle ismét összeszedte a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Változik a családtámogatási rendszer

  • Magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok, mint a csecsemők után a KDNP, amely kidolgozta és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét. A párt a nyugdíjjogosultság eléréséhez szükséges rövidebb szolgálati idővel vagy magasabb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelőket. 
  • Többek között az apa és az anya közötti különbségek kiegyenlítését is hangsúlyozza majd a KDNP által előkészített, a családra vonatkozó jogszabályokat összefoglaló sarkalatos törvény. A terv szerint az apa szerepének fontosságát is kiemeli majd a törvény a gyerek életében, és egy eszközt is rendel hozzá: várhatóan megnövelik, és az apák számára kötelezően felhasználandóvá teszik a gyerekek után járó pótszabadnapokat.

 

Iskola

  • Több hete panaszkodnak az iskolavezetők arra, hogy nem tudják, mikor kezdődik pontosan a következő tanév, a NEFMI ugyanis a mai napig nem tette közzé az erről szóló rendeletet. Annyit lehet tudni, hogy valószínűleg hétfőn kell először iskolába menniük a gyerekeknek.
  • Átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése miatt. Aáry-Tamás szerint a gyerekeknek biztosítani kell a világnézetileg semleges nevelés lehetőségét.
  • Az ombudsman ajánlására a Volán-társaságok megváltoztatták a felnőtt kísérő és jegy nélkül utazó, 14 éven aluli gyerekekre vonatkozó szabályokat. Eszerint nem lehet őket leszállítani a buszról, a felszállást azonban meg lehet nekik tiltani.

 

Háborús élmények

  • Uzsonnarabló vörös kányák támadnak gyerekekre egy brit iskola udvarán, ami miatt megtiltották a tanulóknak, hogy a szünetekben kimenjenek az épületből. A ragadozó madarak ugyan csak eszegető emberekre támadnak, ám az iskola nem akarja veszélyeztetni még a legétvágytalanabb diákját sem.
  • Egy miniatűr falut, a katonák által Kis Mitrovicának elnevezett makettvárost lövettek a gyerekekkel a múlt hétvégén a bajorországi Bad Reichenhall Bundeswehr-laktanyájában rendezett nyílt napon. A koszovói városban 300 romát mészároltak le a náci csapatok 1942-ben. A nyílt napról beszámolt egy antifasiszta csoport, melynek szóvivője botrányosnak nevezte a „játékot”. Anna Jade szerint eleve ízléstelen egy gyerekprogramon fegyvert adni a fiatalok kezébe, de a történtekkel az áldozatok emlékét is megsértették.

 Kis Mitrovica makettje a Bundeswehr-laktanyában (Forrás: www.bild.de)


Színes hírek

  • Az [origo] kiválogatta a legolcsóbb, legokosabb, legstrapabíróbb fényképezőgépeket, amelyeket nyugodtan a gyerek kezébe lehet adni.
  • A bevándorlók gyerekei „húzóerőt” jelentenek a matematika és a természettudományok terén az Egyesült Államokban egy tanulmány szerint, amely egy gyerekeknek szánt rangos tudományos verseny eredményeit vette alapul. Az amerikaiaknak csak 12%-a született külföldön, ennek ellenére az Intel Science Talent Search Competition tudományos versenyen a döntősök 70%-a volt külföldi szülők gyereke.
  • Az alábbi videón egy amerikai apuka mutatja be, milyen sokat jelent egy baseballereklye.


szólj hozzá: Leejti a gyereket a labdáért

 

Kövess minket Facebookon is!