Az 1500 fős, hat és tizenöt év közötti brit gyerek részvételével készült kutatás szerint a többség alig sportol, nagyobb részük videojátékokkal foglalja el magát tanítási időn kívül. A gyerekek 15 százaléka például nem tud úszni, 10 százaléka nem tud biciklizni, 22 százaléka sohasem futott egyhuzamban 400 méternél többet. Az adatok szerint a brit gyerekek harmadának nincs is biciklije, ugyanakkor 68 százalékuknak van mobiltelefonja, 77 százalékának játékkonzolja.

Az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb híreiből válogattunk.

Magyar iskola

  • Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke szerint le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a kisebb csoportlétszámok eleve javítják az oktatás színvonalát. Inkább legyen kevesebb pedagógus, de magasabb jövedelemmel. Az előrelépéshez azonban szemléletváltás is szükséges: hozzá kell nyúlni a tantervekhez és a tanításcentrikus helyett olyan oktatás bevezetése szükséges, amely tanulni tanítja meg a gyerekeket.
  • Beismerte a volt iskolaigazgató, hogy fiktív tanulók után vettek fel normatív támogatást a Borsod megyei Selyeben. A névsorban két halott személy neve is szerepelt. A képzelt diákokhoz valódi pedagógusokat is felvett a volt igazgató, a tanároknak pedig megtiltotta, hogy a nem létező tanulók hiányzását vezessék az osztálynaplóban.

Gyerekeket vizsgáltak

  • Magyarország az európai országok közül az utolsó három-négy között van a családok elszegényedésének tekintetében. Foglalkoztatási problémák vannak, alacsonyak a bérek, és a segélyezési színvonal is a legrosszabbak közé tartozik. Az tapasztalható, hogy a középosztály lecsúszik, és a szegények egyre inkább a mélyszegénység felé tartanak. Az alsó harminc százalékba tartozó családoknál –a gyerekek több mint fele ezekben él – 2012-től 25-30 százalékos életszínvonal-csökkenéssel kell számolni, ha nem történik semmi.
  • A gyerekeknek már 18 hónapos korukból is vannak emlékeik, amelyek közül számosat a szülők is meg tudtak erősíteni. Egy kutatásban két évvel később ugyanazokat a gyerekeket újra megkérték, hogy elevenítsék fel három legkorábbi emléküket. A gyerekek ekkor egészen más élményeket hoztak szóba, mint a két évvel azelőtti alkalommal, sőt a korábbiakat még akkor sem tudták felidézni, ha segítséget kaptak.
  • A malmöi Skane Egyetemi Kórház 223, átlagosan 9,8 éves gyerek (123 fiú és 100 lány) fizikai aktivitását követte nyomon négy napon át. A kutatás kimutatta, hogy a mozgáshiány szív- és érrendszert károsító hatása már egészen fiatal korban elkezdődhet.
  • Öt texasi általános iskolában nagy felbontású fényképezőgépeket szerelnek fel az ebédlőkben. A fotókat számítógéppel elemzik, és nemcsak a választott és meghagyott ételfajtákról készítenek statisztikát, hanem azt is megbecsülik, mennyi tápértéket vett magához egy-egy gyerek. Olyan tanintézetek kerültek a kétmillió dolláros projektbe, amelyekben magas az elhízott diákok aránya és nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye.
  • A nem eléggé stabil párkapcsolatban élők által nevelt kisgyerek nagyobb eséllyel alszik rosszul, aminek hosszú távú következményei lehetnek a fejlődésére nézve - állítják amerikai kutatók.

 

Színes gyerekhírek

  • Az Outkast rapper-producere egy kiadó elindításával került be a hírekbe: egy fiatalok lemezeinek kiadására specializálódott labelt alapított a lányának. A Purple Kids nevű kiadó ötletét az adta, hogy Big Boi 16 éves lánya, Jordan is elkezdte előadói karrierjét, és a rapper apa egy lemezcéggel igyekezett segíteni a tehetségesnek mondott lány induló pályafutását. Jordan mellett több fiatal előadót is támogat majd.
  • A Cartoon Network magyar gyerekszereplőket keres vadonatúj kvízműsorába, amelyet novemberben mutat be Ben 10: A legnagyobb kihívás címmel. A műsor készítői 7-11 éves, a Ben 10 című sorozat iránt rajongó gyerekek jelentkezését várják 2011. június 5-ig. A szereplőket egy magyar ügynökség válogatja, a 40 kiválasztott versenyző szülői kísérettel repül Londonba a júniusi forgatásra. A versenyzőknek szellemi és fizikai képességeiket, valamint kreativitásukat kell bevetniük a győzelem érdekében. A produkció idén 12 különböző országban indul útjára.
  • Az Országos Rendőr-főkapitányság licenc engedélyével gyártott játék a gyermeknapon kerül a boltokba. Az 1:43 méretarányú játék a rendőrség által használt Ford Focus Kombi rendőrautó replikája. A játékautó május utolsó hétvégéjétől, gyereknaptól kapható az üzletekben.

Kép: The Sun, burago