A Gyerekszemlén újra összefoglaltuk a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Iskola

  • Még mindig vannak gyerekverő tanárok. Az oktatási ombudsman a tavalyi év panaszai alapján azt mondta, a testi fenyítés és a fizikai agresszió továbbra is jellemzi a közoktatást.
  • Jelentős eltérések mutathatók ki a roma és nem roma fiatalok között az iskolai teljesítményben. A roma fiatalok lemaradása szinte teljes mértékben a szegénységre, a szülők iskolázatlanságára és a munkapiacról történt kiszorulására, valamint az ebből fakadó hátrányokra vezethető vissza.
  • Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik. A válóper lezajlását követően teljesítményük azonban újra megközelíti utóbbiakét. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.

Gyerekvédelem

  • Várhatóan július végére adja ki a hatévesnél fiatalabb gyerekek számára a káros televíziós tartalmak besorolását segítő ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A könnyebb kategorizálás érdekében az ajánláshoz példatárat is készítenek.
  • Az [origo] kérdésére Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a hatos karika indokolatlan elhagyása esetén büntethetőek a csatornák, de „nem a büntetés a cél”, hanem az átláthatóság.
  • Az ILO kezdeményezésére 2002 óta tartják meg a gyermekmunka elleni világnapot. A szervezet a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyermekmunkásként tart számon. Világszerte körülbelül 215 millió gyermekmunkás dolgozik, közülük nagyon sokan, 115 millióan veszélyes munkát végeznek. A teljes jelentés innen letölthető.

 

Egészség

  • 1700 gyermeket vizsgáltak meg két nap alatt a Semmelweis Egyetem gyermek szakorvosai. A fogászati szűrésen résztvevő 260 gyermek mintegy 20%-ának volt lyukas, beteg foga, de a lepedékjelző rágótabletta szinte mindenkinél talált fogmosási hiányosságot.
  • Új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról, ez főként csak 39 Celsius-fok vagy a fölött javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását.
  • A McDonald's-ban és a Burger Kingben csak akkor járhatna a gyerekeknek ajándék, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak. Lázár János még július végéig a parlament elé terjeszti javaslatát, mely szabályozná a gyorséttermek működését, illetve a gyermekeknek szánt kínálatát.

 

Kövess minket Facebookon is!