Mire van szüksége a gyerekeknek?

  • Csukás István most volt 75 éves – születésnapi interjújában a gyerekirodalommal való kapcsolatáról is mesél.
  • Egy töttösi kamasz fiú 11 éve gyűjtögetett plüssmacijait ajánlotta fel a pécsi Dóri Ház beteg gyerekeinek.
  • Egy ausztrál szövetségi állam kormánya különleges, a „mentális éberséget elősegítő” italt fejlesztene középiskolásoknak. A kiírásban az szerepel, hogy kellemes ízű, a figyelmet fenntartó, olcsó italt szeretnének, amely alkalmas arra, hogy egész nap éberré tegye a középiskolásokat.
  • Robot házibarátot tervezett gyermekek számára egy dél-koreai cég. A játékot kedd óta lehet megvásárolni. Kibot, a majomarcú robot tud énekelni, olvasni, online játékokat játszani, pislogni és mozogni is. A húsz centiméteres robot beépített kamerát tartalmaz, lehet videóbeszélgetésre is használni, így a szülőknek is hasznos lehet. Egy ilyen barát ára 447 dollár (82 ezer forint).


Veszélyzónák

  • Gyerekek a hazai tehetségkutatóban: mi lett Patai Annával vagy éppen Tóth Lüszivel, és vajon mi vár László Attilára – a riport itt olvasható.
  • A Sydneyi Egyetem munkatársainak vizsgálatai szerint azoknak a hat-hét éves gyerekeknek, akik a legtöbb időt töltötték televíziózással, szűkebbek voltak a retinát vérrel ellátó artériái. Az artériák szűkülése nagyobb korukban emelte a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát.
  • Az EU Kids Online felmérés szerint a 9-12 évesek közel 40%-a rendelkezik online profillal, a 13-16 éveseknek pedig 77 százaléka van jelen valamelyik közösségi oldalon. Magyarországon ez az arány jóval magasabb. A 9-12 évesek 51%-ának van iWiW-, Facebook- vagy egyéb közösségi oldalhoz tartozó profilja, a tiniknek pedig 79%-a használja a közösségi webet. A vizsgálat szerint a magyar fiatalok nyolc százaléka használja elsődlegesen a Facebookot, a többiek valamelyik másik közösségi oldalt (főleg a MyVipet és az iWiW-et) tartják fontosabbnak az életükben.
  • Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint a közösségi oldalak működtetőinek sürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és e profilok ne legyenek elérhetők a webes keresők számára.
  • Hiába volt vezetőváltás a Cseppkő Gyermekotthonban, továbbra is durva verbális agressziót tapasztaltak a szakemberek az intézményben és felmerült a gyermekek fizikai bántalmazásának erős gyanúja is. Az intézményt már 2009-ben is vizsgálták panasz alapján. A gyermekotthon később azzal került a figyelem középpontjábA, hogy két kis lakója is meghalt tavaly, egyikükre ráborult egy szekrény, a másik gyermek holttestére pedig a Millenáris Parkban találtak rá. Emellett az is kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavitt két kislányt, akikkel együtt aludt.


Egyre kevesebben vagyunk

  • Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 14,1 halálozás jutott; az előbbi adat 0,8 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi pedig 0,5 ezrelékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A természetes fogyás mértéke a 2010. január-februári 4,1 ezrelékről 5,4 ezrelékre emelkedett. 2011 első két hónapjában ezer élveszületésre 5,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,3 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest – hozta nyilvánosságra adatait a Központi Statisztikai Hivatal.
  • Vlagyimir Putyin 2012-ig átszámítva 53 milliárd dollárt költene a születésszám és a várható élettartam növelésére. Az orosz miniszterelnök szerint ugyanis csak így lehet erős és versenyképes gazdaságot építeni.
  • A 15 éven aluli gyermeket nevelő nők 53 százaléka nem dolgozik, 30 százalékuk pedig kifejezetten a gyereknevelés miatt nem tud vagy nem akar munkát vállalni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Az adatok szerint a gyermekintézmények fejlesztése mintegy 50-100 ezer, jellemzően iskolázott nő számára teremtene munkavállalási lehetőséget.
  • Egy borsod megyei iskolaigazgató bevallotta, hogy a 2007/2008-as tanévben meghamisította a tanulói létszámról szóló statisztikát, így 8 millió forinttal kapott több támogatást az iskola.