Közoktatási viták

Elkészült a közoktatási törvény végleges koncepciója: 3 éves kortól kötelező óvoda, 7 éves kortól minden gyereknek iskolába kell járnia, és 16 évig tankötelesek.
A gazdasági tárca a gyerekek óraszámát hárommal-néggyel emelné. A Nefmi szerint a tanulók óraszámának emelkedése a kormányprogramnak megfelelően bevezetendő többlet-testnevelésórákból származik.
Az MSZP szerint rontja a hátrányos helyzetű fiatalok majdani elhelyezkedésének esélyeit, és az olcsó, szakképzetlen munkaerő növekedéséhez vezet, ha megvalósulnak a kormány oktatáspolitikai elképzelései.

  • A kapitalimust tanulni kell: gyerekkortól tanítani kellene, hogyan bánjunk a pénzzel, így talán kevesebb lenne a nehezen élő család – állítják a szakemberek.


Könyv és tévé

  • Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) minden évben közzéteszi azoknak a könyveknek a tizes listáját, amelyeknek közkönyvtárakból való kitiltását a legtöbb amerikai állampolgár követeli. Még mindig a melegházasságról szóló gyerekkönyvet utálják legjobban az amerikaiak, de most már szívesen betiltanák a Szép új világot is.
  • Spock gyereknevelésről szóló könyve és Rowling Harry Potter-sorozata is felkerült az utóbbi fél évszázad ötven legnagyobb hatású könyvet tartalmazó listájára.
  • Megamax néven új gyerektévé indul április 18-án. A csatorna elsősorban a 8-12 éves fiúkat célozza meg, minden műsorát magyar szinkronhanggal sugározza. Az új gyerektévé másodlagos célcsoportját a szuperhősökre és a kalandokra éhező 7-14 éves gyerekek alkotják.

Az USA-ban legjobban utált könyv, a melegházasságról szóló Tango Makes Three

Aggasztó jelenségek

  • Magyarországon tavaly a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. Az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van; évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos és 85 ezerrel a kövér gyermekek száma.
  • A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84 százaléka él olyan családban, ahol egyetlen aktív kereső sincs.
  • Cyberbullying: a gyerekek „fegyverként” használják a mobilokat: az iskolákban sokszor azért hoznak megalázó helyzetbe valakit, hogy felvehessék és feltehessék az internetre. A pszichológus szerint a gyerekek sokszor szégyenből nem mondják el, hogy zaklatták őket.
  • A sztárkultúra, a felnőtt divat követése és a zenei videoklipek is arra ösztönzik a gyerekeket, hogy a koruknál idősebben viselkedjenek. A szülők többsége a közvetlenül az okostelefonon érkező reklámok miatt aggódik a legjobban, mert ezeket nem tudják elelnőrizni.


Hiányos ellátás

  • Ebéd nélkül maradt összesen mintegy 260 gyerek egy iskolában és két óvodában ezen a héten Baranya megyében, mert a konyhát üzemeltető egyházasharaszti iskola már nem tudja kifizetni a beszállítókat.
  • Túljelentkezés van az idén a debreceni óvodákba: háromszázötvennel több gyereket íratnának be, mint a korábbi években, így az önkormányzatnak összesen 1867 új óvodást kell elhelyeznie.