Szexuális felvilágosító órákat rendszeresítettek idén szeptembertől az ukrajnai iskolák második osztályában. A téma többek között az AIDS/HIV-fertőzés elleni védekezés. Az ukrán iskolákban az elsőtől a kilencedik osztályig oktatják az egészségtan tantárgyat, amelyen belül a gyerekeket péládul az alapvető higiéniai szabályok betartására, az egészséges életmódra és táplálkozásra, a biztonságos közlekedésre, a katasztrófahelyzetek megfelelő kezelésére tanítják. 

Az ukrán oktatási minisztérium szakemberei úgy gondolták, hogy már a második osztályban el kell kezdeni a hétéves gyerekek nevelését az AIDS és a HIV-fertőzés elleni védekezésre, s ennek jegyében három szexuális felvilágosító órát iktattak a tanmenetbe. Az Ekszpressz című ukrán lap szerint a szülőket meglepetésként érheti, ha második osztályos gyerekük otthon a nemi érintkezés mibenlétéről kezdi faggatni őket, ugyanis a forgalomban lévő egészségtan tankönyv nem foglalkozik a témával, és az csak a tanítók számára kiadott módszertani útmutatóban szerepel. 

A hét fontos, érdekes hírei a Gyerekszemlén: 

Közoktatás

  • Nem lesznek délutánonként szükségszerűen tanórák és kötelező elfoglaltságok a tanrendben, az általános iskola valamennyi évfolyamán azonban alapesetben délután négyig tart majd a foglalkozás - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára. A délutáni iskola csak lehetőség, azok a szülők, akik nem kívánják igénybe venni, felmentési kérelemmel élhetnek majd, s hazavihetik a gyereket. A rendszer az alsó tagozatokon már megszokott napközihez hasonlít majd, de fő feladata a felzárkóztatás és a tehetséggondozás lesz: olyan délutáni foglalkozásokra nyújt lehetőséget, amelyekhez eddig csak pénzért lehetett hozzájutni. Lehetővé teszik majd az intézményeknek, hogy - amennyiben a felzárkóztatás szempontjából indokolt - iskolaotthon formájában működjenek, s ezen iskolákban délután is lesznek kötelező tanórák. Az új modell bevezetésére 2013-ban kerülhet sor.
  • Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár körlevélben szólította fel az iskolaigazgatókat, hogy október 6-án osszák ki a 10 éves gyerekeknek az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek pedig a dokumentum teljes szövegét. „A polgároktól elvárható, hogy ismerjék az ország törvényeit, az ismertetést pedig a gyermekekkel kell kezdeni” - írja Hoffman Rózsa a levélben. A kiadványokat már el is küldte az államtitkárság az intézményekbe. A hvg.hu-nak nyilatkozó pedagógusok úgy vélik, a gyerekek nem tudnak majd mit kezdeni az alaptörvény nyelvezetével, sőt még azzal sincsenek tisztában, mi az alkotmány és milyen jelentősége van egy ország életében.

 

Színes

  • Két tizenéves betörő mintegy ötven CD-t vitt magával annak az 54 éves férfinak a házából, akihez szeptember közepén törtek be. A lemezek egy részén - több mint harmincon - azonban hatalmas mennyiségű gyermekpornó-felvételt találtak. A betörőpáros annak ellenére is a férfi feljelentése mellett döntött, hogy ezzel önmagát is leleplezte. A házkutatás során a házban három asztali számítógépet és három laptopot foglaltak le. A rendőrség szerint a férfi 2004 óta gyűjti a gyerekpornót. A férfi 25 ezer dollárnyi óvadék fejében szabadlábon védekezhet. A két tizenéves fiút nem tartóztatták le.
  • Kiderült, hogy a későn fekvő és későn kelő fiataloknak nagyobb volt az átlagos testtömeg-indexe, és körükben másfélszer nagyobb volt az elhízás valószínűsége, mint korán fekvő és kelő társaiknál. Az éjszakázók között továbbá kétszer akkora volt a fizikailag inaktívak aránya. A Sleep című szakfolyóirat októberi számában olvasható kutatás összesen 2200, 9 és 16 év közötti ausztrál gyerek és serdülő alvási szokásait, testsúlyát és szabadidős tevékenységét vizsgálta négy napon keresztül. A későn fekvők/kelők - akik jellemzően nagyvárosban, szegényebb körülmények között, testvérekkel éltek - átlagosan 48 perccel több időt töltöttek tévé vagy számítógép előtt, mint korán fekvő/kelő társaik.

 

Nagyvilág

  • Évente több tízmillió kiskorú lányt adnak férjhez szerte a világon. A gyerekházasságok 40%-át Indiában kötik. Igaz, a törvény itt is tiltja és százezer rúpiára (körülbelül félmillió forintra) rúgó büntetéssel sújtja a gyakorlatot, de ez ritkán zavar bárkit is. A gyerekházasság annyira mélyen gyökerezik a társadalomban, hogy egyszerűen senki nem jelenti az eseteket a hatóságoknak.

 

Veszélyes játék

Az Ikea csütörtöki közleménye szerint a Busa fantázianevű gyereksátrának acéldrót váza használat közben eltörhet, és az éles drótvégek a sátoranyagot átszúrva kiállhatnak, így a gyerekeken játék közben szúrt sebet ejthetnek, vagy zúzódást okozhatnak. A társaság arra kér minden vásárlót, hogy aki ilyen gyereksátrat vásárolt, az többet ne használja, és vigye vissza a legközelebbi áruházba, ahol visszakapja a termék teljes árát.

 

 

 

Kövess minket Facebookon is!