Mindjárt itt van december 6-a, a könyvesboltokban pedig zavarba ejtően gazdag kínálatból válogathatunk az ünnepekre. Most következő összeállításunkban az idén megjelent Mikulás- és karácsonyváró könyvekből szemlézünk: ezek a mesekönyvek elsősorban az óvodásokat célozzák meg, de találni közöttük a kisebbeknek és a nagyobbaknak szóló kiadványokat is.

Vidám nyüzsgés karácsonykor

(Könyvmolyképző Kiadó, 2010, 16 oldal, 2499 Ft)

Guido Wandrey számos böngészője kapható nálunk is. A szerző színes, kedves, mozgalmas illusztrációi hosszú időre is leköthetik a gyerekek figyelmét. A Vidám nyüzsgés című sorozat újabb kötetében minden oldalon három elrejtett kisegeret kell megtalálni az adventi kavalkádban. A karácsonyvárás jól ismert szertartásait feldolgozó böngésző jól eltalált ajándék lehet már másfél éves kortól.

 

 

Legszebb karácsonyi ajándék a nátha (antológia)

(Koinónia Kft., 2010, 72 oldal, 2700 Ft)

Zágoni Balázs, a sokszerzős antológia kiadójának igazgatója kortárs erdélyi szerzőket kért fel, hogy írjanak karácsonyi történeteket. A kiadó, a Koinónia Erdélyben az egyik legjelentősebb gyerekkönyvkínálattal rendelkezik: a most megjelent karácsonyi kötetében meséket olvashatunk nemcsak a (kissé provokatív címben is szereplő) nátháról, hanem Micimackóról vagy Cinege Panniról. A könyvet Varga Réka szerkesztette, és Szabó Zelmira illusztrálta: a kicsit rideg hangulatú képek, a mesék ízes nyelve, különleges világa együtt szokatlan, ugyanakkor nagyon is kellemes hangulatot teremt – azoknak, akik kevésbé szeretik a karácsonyi giccset, igazi felüdülés lehet ez az antológia. Nagycsoportos kortól ajánljuk.

Fred Rodrian: Szarvas Szilárd

(Könyvmolyképző Kiadó, 2010, 32 oldal, 1999 Ft)

Nincs karácsonyi vagy Mikulás-ajánló (rén)szarvasos történetek nélkül. Idén a magyar könyvpiacon a régen elhunyt német gyerekkönyvszerző, Fred Rodrian 1960-ban megjelent meséje képviseli a műfajt. Vekerdy Tamás fordításában egy kalandos történetet olvashatunk, melyben a kínai erdőből a német állatkertbe került, karácsonykor nagyon magányos szarvas úgy dönt, hazamegy Kínába. Az óvodásoknak szóló könyvet Klemke Werner illusztrálta, a rajzok letisztultak, hangulatuk remekül illeszkedik a néhol vidám, de alapvetően szomorú meséhez.

 

Miklya Luzsányi Mónika: Zoknimanó karácsonya

(Egmont Kiadó, 2010, 24 oldal, 1799 Ft)

A zoknimanók világa valamiért nagyon népszerű téma lett a magyar gyerekkönyvszerzők körében. (Kevés kortárs magyar meseregényünk egyike, a 2008-ban megjelent Filc, a zoknimuki is egy ilyen különös lényről szól.) A kisfiúk és a zoknimanók barátságáról most egy újabb mesét olvashatunk. Miklya Luzsányi Mónika történetéből kiderül, miért a karácsony a legszomorúbb manóünnep, és hogy hogyan lehet még egy ilyen reménytelen napot is vidámmá, varázslatossá tenni. A szépen illusztrált könyv a klasszikus piros-zöld-arany hangulatot adja vissza, de a történet is a már jól ismert meseforgatókönyvek alapján épül fel.

Paul Bright: Morcos Borz karácsonya

(Pongrác Kiadó, 2010, oldal, 2700 Ft)

A zoknimanóktól eltérően az erdei állatok lázasan készülődnek a karácsonyra, egyedül Morcos Borz nem szíveli az ünnepet. Persze nem létezhet olyan karácsonyi mesekönyv, amiben az egyetlen kívülálló ne oldódna fel, és ne jönne rá, mit hagyott ki eddig, ne ismerné fel a történet végére a közös ünneplés jelentőségét. A Morcos Borz karácsonyában van minden abból, amiből egy karácsonyi témájú gyerekkönyv építkezik: jellemfejlődés, konfliktus, veszély, humor, nagy összeborulás, boldogság. Jane Chapman illusztrációi bájosak, kedvesek, minden morcossága ellenére a rajzokon még Morcos Borz is barátságos.