A kaliforniai Riverside megye önkormányzata egyhangú döntéssel szavazta meg, hogy a szexuális bűncselekmény miatt elítélt emberek nem fogadhatnak gyerekeket halloweenkor – közölte a Riverside Press Enterprise. A rendelettel megtiltották a regisztrált szexuális bűnözőknek azt is, hogy halloweenkor ünnepi díszekkel dekorálják a házukat, illetve délután öt óra és éjfél között le kell kapcsolniuk minden külső világítást.

A hét másik bizarr témájú híre a legújabb Barbie-val kapcsolatos. Nincs sikere ugyanis a Mattel gyártó legújabb babájának a szülők körében: a tetkós, rózsaszín hajú baba pólóján lábszárcsontok keresztezik egymást. Koponya helyett viszont egy szív látható a csontok felett. A Barbie kiegészítője pedig egy Bastardino ("Korcska") nevű kutya. Az új Barbie-kat piacra kerülésük óta számos kritika éri amiatt, hogy valószerűtlen alakjával rossz példát mutat a gyerekeknek, de a mostani baba rekordmérgelődést váltott ki szülőknél – adta hírül a The Daily Telegraph. A felháborodás azonban nem teljesen jogos: a tetovált Barbie-t ugyanis elsősorban felnőtt gyűjtőknek szánja a Mattel. Mindössze 7400 darab készült belőle, és 50 dollárért (kb. 10 500 forintért) lehet hozzájutni kizárólag a neten.

A kifogásolt Barbie

A hét gyerekekkel kapcsolatos fontos és érdekes hírei: 

Politika

  • Az állampolgárságról szóló törvény módosításával Rogán Antal országgyűlési képviselő (Fidesz) biztosítaná a magyar állampolgárság kérelemre történő megszerzését azon Magyarországon született gyerekek számára, akik a születésükkel nem szereztek másik állampolgárságot. A kormánypárti képviselő kedden beterjesztett indítványa alapján kedvezményesen honosítható lenne a hontalan mellett az az ismeretlen állampolgárságú külföldi gyerek is, aki nem áll szülői felügyelet alatt.
  • Lemondott az Országos Köznevelési Tanács elnöke. Loránd Ferenc távozását azzal indokolta: nem hajlandó szerepet vállalni annak az oktatáspolitikának a szolgálatában, amely „központosított tartalmi szabályozással és külső szakmai ellenőrzéssel” kívánja „minden egyes gyereknek valóban megadni a lehetőséget és esélyt arra, hogy értelmesen gondolkodni és cselekedni képes polgárrá váljék”.

 

Adományok

  • A felmérések szerint Magyarországon 20-25 ezren rendszeresen éheznek, és körülbelül 380 ezerre tehető az alultáplált, elégtelenül étkező gyerekek száma – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési Világnapja alkalmából a Mikulásgyár, amely idén többek között ezeken a gyerekeken akar segíteni hagyományos decemberi adománygyűjtésével. A Mikulásgyár december 9. és 21. között várja a budapesti 56-osok terén a tartós élelmiszereket és ruhaadományokat.
  • A 10. születésnapját ünneplő Pozsonyi Pagony Kiadó eddig megjelent 100 könyvéből álló kiskönyvtárat adományoz a budapesti II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén, és a Bethesda Gyermekkórházban ápolt gyerekeknek. Az első kettő kórházban az onkológiai és hematológiai osztályon, míg az utóbbiban a rehabilitációs és mentálhigiéniás osztályon lévők részesülnek az egyedülálló könyvtárból. A kiadó hagyományteremtő szándékkal vágott bele a kezdeményezésbe, hiszen minden évben újabb kórház részére ajánl majd fel kiskönyvtárat.

 

Fejlődés

  • Egyre fiatalabb korban látszik a magyar gyerekeken a rossz testtartás egy gyerekortopédus szerint. A hanyag testtartást a mozgáshiány, a hátizmok fejletlensége okozza, de serdülő korban pszichés okok is közre játszhatnak kialakulásában. „Több óvodába is járok ortopédiai szűrésre, manapság már ott megjelenik a hanyag tartás” – mondja Terebessy Tamás gyermekortopédus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakorvosa. Terebessy szerint „a jelenséget nem tudjuk megmagyarázni, hiszen ebben az életkorban még nincs nagy különbség a gyerekek mozgásmennyiségében”.
  • Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a kétéves vagy fiatalabb gyerekek 90%-a naponta 1-2 órát néz tévét, és 3 éves korára minden harmadiknak saját készüléke van a szobájában. Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyermekműsorok fontos szerepet töltenek be a kisgyerekek szellemi fejlődésében, pedig a szakemberek szerint a televíziózás igen káros is lehet ebben az életkorban.

 

Kövess minket Facebookon is!