A magyar közoktatás nagyon fájó hiánya, hogy az átlagon felüli képességű gyerekek oktatása csak akciószerűen kerül szóba, és nem igazán vannak kidolgozott, iskolaszintű programok. Tény, hogy vannak elitiskolák, ahová a legjobbakat veszik fel, de most úgy látszik, szigorú központi elvárásoknak is meg kell felelnie ezeknek az intézményeknek, ha meg akarják tartani a presztízst jelentő hat- vagy nyolcosztályos képzési formát.

A hat- és nyolcosztályos gimnázium tanulóinak a jövőben biztosan több időt kell az iskolában tölteniük, mint az alsó tagozatba vagy négyosztályos gimnáziumba járó diákoknak. A köznevelési törvény kormány által elfogadott, egyelőre nem nyilvános, de az [origo] birtokába került tervezete szerint ugyanis ezek az iskolák lesznek „a tehetséggondozás nevesített intézményei”. A koncepció azt írja, hogy itt a heti „kötelező tanítási órák száma évfolyamonként átlagosan két órával magasabb, mint más iskolák azonos évfolyamán”. 

A diákoknak három idegen nyelvet kell tanulniuk a koncepció szerint. Új elem a dokumentumban az is, hogy a nyolcosztályos gimnáziumban „meg kell teremteni a feltételeket a negyedik idegen nyelv fakultatív tanulásához is”. Emellett előírás lesz, hogy a „9-12. évfolyamos tanulók legalább húsz százaléka induljon évente valamilyen országos tanulmányi versenyen”. 

Idén Magyarországon 146 iskola hirdetett meg hatosztályos képzést, és 93 intézménybe jelentkezhettek a tanulók nyolcosztályos gimnáziumi képzésre. A szigorú követelményeknek várhatóan nem fog mindegyik intézmény megfelelni, de az oktatási kormányzat ezt nem is akarja. A dokumentum szerint „mivel az alapfokú oktatás felső tagozatát erősen befolyásolja ezeknek az iskoláknak a jó tanulókat elszívó hatása, számuk ésszerű határok között tartása a köznevelés érdeke”. Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára azt mondta az [origo]-nak, hogy „szívesen vennénk, ha mindahány intézmény megmaradhatna e státuszban, de ezt nem tartjuk reálisnak. Nincs előirányzott kvóta: nem az intézményszám csökkentése, hanem a színvonalemelés a cél.”

A hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk a Gyerekszemlére:

Oktatás

  • Korábbi terveivel ellentétben mégsem csökkenti a súlyos tanulási zavarokkal küzdő vagy fogyatékkal élő gyerekek után járó támogatást a főváros, így tovább tudnak működni az őket oktató iskolák – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A döntés a legutolsó pillanatban született, és csak novembertől érvényes. Ez azt jelenti, hogy az iskolák szeptemberre és októberre még a nyáron megállapított átlagosan 25 ezer forintot kapják, és csak novembertől juthatnak hozzá ismét a 40 ezer forinthoz. A 2012-es támogatás sorsa ráadásul még nem eldöntött, a közgyűlés ugyanis egyelőre a novemberi és decemberi támogatásra vonatkozik.
  • Szeptembertől 56 iskola irányítását vették át a nagy keresztény egyházak az önkormányzatoktól. Az egyházak próbálják elkerülni, hogy nyomulósnak bélyegezzék őket, tapasztalataik szerint a szülők nehezebben meggyőzhetők, a gyerekek nyitottabbak. A váltás sok helyen problémamentes volt, néhol viszont feszültséget keltett, bár az oktatási ombudsmannál egyelőre senki nem panaszkodott.

 

Gyerekpolitikusok

  • A Gyermekek Világnapjához kapcsolódva „Milyen rendeletet hoznék, ha miniszter lennék?” címmel írt ki pályázatot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 8-18 éves gyerekek számára. A több ezer pályamű beküldői közül 212-en vehettek részt kedden az I. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen, ahol 29 gyermek tehette fel a pályázatban leírt interpellációját az adott kérdésben illetékes miniszternek, államtitkárnak. Miután a gyerekek a válaszokat megkapták, a házszabály szerint azokat szavazásra bocsátották. A gyerekparlament interpellációiról, az azokra adott válaszokról részletesen itt lehet olvasni.

 

Gyerekkereskedelem

  • Kitoloncolják Nagy-Britanniából azt a papot, aki csodának adta el a lopott gyerekek „születését”. A kenyai származású Gilbert Deya azt állította, hogy imával csodálatos módon megtermékenyített olyan nőket, akiknek nem lehet gyermekük, vagy már túl vannak a klimaxon. A hatóságoknak sokkal egyszerűbb válasza van a történtekre, mint a szentek közbenjárása, ugyanis egy nyomozás kiderítette, hogy Deya újszülötteket lopott Kenyában és ezt adta oda a „csodálatos születésben” hívő embereknek.

 

Színes

  • Kiállítás nyílt a párizsi Grand Palais-ban „Játékokról és emberekről” címmel. A kiállított játékok nem elsősorban vagy nem pusztán a gyerekek örömére szolgálnak, hanem arra, hogy bemutassák, mi a szerepe a játékoknak az emberek életében. A Grand Palais-ban Hitler, Goebbels és Göring náci vezérek 1939-ben készült játékfigurái is láthatók.
  • Jamie Oliver brit sztárszakács nyílt levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz az elhízás elleni harc előmozdításáért, aki szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a táplálkozástudományra és a helyes élelmezésre. A világhírű séf azt írta, hogy az egészségügyben dolgozó minden alkalmazottnak táplálkozási oktatásban kellene részesülnie, és ismernie kellene a helyes élelmezést, hogy „az elhízás elleni küzdelem élharcosaivá válhassanak”. 

 

Kövess minket Facebookon is!