Véget ért a Grammy-gála, az év legjobb gyereklemeze pedig Pete Seegertől a Tomorrow's Children lett!

Pete Seeger: Tomorrow's Children

Az idén májusban 92. születésnapját ünneplő zenészt a 20. század egyik meghatározó alakjának tartják: részben neki is köszönhető, hogy a folk újra népszerű műfaj lett az 1960-as években. Számait sokan feldolgozták, máig tartó elismertségét példázza az is, hogy a Barack Obama beiktatását kísérő koncerten ő is fellépett Washingtonban. Pete Seeger rendszeresen feltűnik környezetvédelmi eseményeken, baloldali rendezvényeken, de dalszövegeiben is szívesen politizál. Dalai környezetvédelemről, antimilitarizmusról, toleranciáról, jogvédelemről szólnak.

Bővebben itt olvashatsz a legfrissebb Grammy-díjasról és lemezéről.

 

A többi jelöltet és zenéjüket is megtalálod a Gyerekszemlén!

They Might Be Giants: Here Comes Science

Az 1982-ben alakult együttes eredetileg alternatív rockot játszott, majd a 2000-es évek elejétől kezdtek el gyerekeknek szóló edutainment (oktató-szórakoztató) albumokat is készíteni. A 2005-ben megjelent Here Come the ABCs a legfiatalabbakat célozta és a betűtanulásról, az ábécéről szólt, a 2008-as folytatás, a Here Come the 123s pedig a számtanulásról. Mindkét album óriási sikernek bizonyult, szépen teljesítettek az eladási listákon és a kritikusoktól is számos díjat kaptak, a Here Come the 123s megnyerte 2009-ben a Grammy-díjat is.

 

Justin Roberts: Jungle Gym

Justin Roberts hatalmas rajongótáborral rendelkezik az Egyesült Államokban, és a kritikusok is imádják: az USA Today egyenesen a gyerekzene Paul McCartney-jaként emlegeti. A Chicagóban élő zenész az ohioi College in Gambieren vallástudományt tanult, itt kezdődött énekesi pályája is: a főiskola férfi acapella társulatának tagja lett, és az egyik alapítója volt egy minneapolisi indie rock együttesnek, a Pimentos for Gus-nak, melynek három albuma jelent meg a ’90-es években. Az igazi sikert azonban a gyerekzene hozta meg Robertsnek, sorra nyeri a szakmai és közönségdíjakat.

 

Battersby Duo: Sunny Days

A Grammy-kategória rangidős zenekarának alapító tagja a 61 éves Tim Battersby. Feleségével és zenésztársával, Laurával Florida nyugati partján élnek. Repertoárjuk a legkülönbözőbb stílusokból áll össze: a blues-tól a népzenéig keverik a műfajokat az elmúlt évtizedek jellegzetességeivel. Ez a "mindent mindennel"-stílus olykor paródiaként hat, de ez egyáltalán nem zavarja a Battersby Duót. Éppen ellenkezőleg, büszkék bolondos, zavaros zenéjükre, honlapjukon azt írják, a bolondság látszatával nyíltabban és barátságosabban lehet énekelni a világról.

 

Judy Pancoast: Weird Things are Everywhere

A New Hampshire-i Manchesterben élő, 51 éves Judy Pancoast kezdetben még csak saját gyerekeinek énekelt otthon, mára viszont tízezreknek énekli és írja gyerekdalait, rajongói „mindenki kedvenc nagynénijeként” emlegetik. Bár annak idején kicsit ciki volt a bubblegum popért rajongani, a tinédzser Pancoast-ot mégis ez a műfaj hozta lázba. Befutott gyerekzenészként is hű maradt kedvenc stílusához: munkáját úgy határozza meg, hogy az „bubblegum pop édes gyerekeknek”.

Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!