Pontosan két hét múlva, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Korábban már írtunk két jelöltről, a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumáról és Justin Roberts Jungle Gym c. lemezéről. Most a Battersby Duo esélyes korongját, a Sunny Days-t mutatjuk be.

A kategória rangidős zenekarának alapító tagja a 61 éves Tim Battersby. Feleségével és zenésztársával, Laurával Florida nyugati partján élnek. Repertoárjuk a legkülönbözőbb stílusokból áll össze: a blues-tól a népzenéig keverik a műfajokat az elmúlt évtizedek jellegzetességeivel. Ez a "mindent mindennel"-stílus olykor paródiaként hat, de ez egyáltalán nem zavarja a Battersby Duót. Éppen ellenkezőleg, büszkék bolondos, zavaros zenéjükre, honlapjukon azt írják, a bolondság látszatával nyíltabban és barátságosabban lehet énekelni a világról a gyerekeknek.

Akár szeretjük, akár nem azt, amit a Battersby Duo csinál, eredményeiket, sikereiket nem lehet elvitatni: többször felléptek a Fehér Házban, szerepeltek az NBC csatorna The Today Show-jában és a Sesame Street 3-5 éves gyerekeknek szóló oktató műsorában. Kaptak már Emmy-t, és zenéjükkel háromszor nyerték el a Parents Choice Awards-t, melyet a legjobb gyerekeknek készült terméknek ítélnek oda nyolc különböző kategóriában.

Bár Tim és Laura már 27 éve lépnek fel iskolákban, könyvtárakban, a Battersby Duo első albuma csak 1993-ban jelent meg (A Tail of Too Sillies), a 2010-es Sunny Days pedig még csak az együttes hetedik lemeze. A dalok vidám és kellemes témákat dolgoznak fel: Tim és Laura a tó melletti vakációról, finom pitékről, fagyiról, buborékfújásról énekelnek. Talán azért, mert az idősebb korosztályt képviselik, a BatDuo kevésbé van jelen a weben - Youtube csatornájukon is mindössze hét videót találhatunk meg. Inkább fellépésekre járnak, ahol interaktív műsort adnak a gyerekeknek. Klipjeik a házi, amatőr videók hangulatát idézik, ez bohókás zenéjükkel együtt pedig kétségtelenül sajátos, egyedi bájt kölcsönöz a BatDuónak.

 

Kép forrása: www.hernandotoday.com