Minden eddiginél több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt – derült ki egy friss amerikai kutatásból. Egy San Franciscó-i nonprofit egyesület, a Common Sense Media 1384 szülőt kérdezett meg a gyerekeik médiafogyasztási szokásairól. A mobilokra készített alkalmazások elterjedése óta ez az első ilyen irányú felmérés, de unikális amiatt is, hogy a képernyő előtt töltött időt a születéstől kezdve vizsgálja.

Az eredmények értékelése több egyéb mellett arra is rávilágított, hogy a gyerekek között egy ún. „app-szakadék” húzódik. A tehetős, vagyis a 75 ezer dollárnál magasabb jövedelmű családok nagyjából fele elsősorban a kisgyerekeknek tölt le mobilszoftvereket – szemben a 30 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelmű családokkal, ahol ez mindössze nyolcból egy családra jellemző. A szerényebb körülmények között élő szülők harmada pedig azt sem tudja, mit takar az „app” rövidítés. (Ez az okostelefonokra, táblagépekre, médialejátszókra gyártott szoftver, magyarul alkalmazás.)

A Common Sense Media elnöke, James Steyer szerint a mai gyerekek számára természetesnek hat az, hogy a telefonokon játsszanak: részben látják, hogy szüleik még a tömegközlekedés alatt is többször e-mailt néznek az okostelefonjukon, részben pedig a felnőttek maguk adják oda másféléves gyerekeiknek a készülékeket, hogy azok végre csendben ellegyenek. A 8 éves kor alatti gyerekek fele szabadon használja az okostelefonokat, táblaképeket, médialejátszókat. Számítógépet a 2-4 éves gyerekek 12%-a használ napi szinten, 24%-uk pedig hetente legalább egyszer.  Az 5-8 évesek körében ezek az arányok 22% és 46%. Általában a gyerekek három és fél éves kortól kezdik el rendszeresen használni a számítógépet.

Bár a gyerekek médiafogyasztási szokásaiban markáns változásokat eredményeznek az új technikák, de a legtöbb időt még mindig a televízió előtt töltik el. A 2 évesnél fiatalabbak nagyjából fele minden nap néz tévét vagy DVD-t – átlagosan 53 percen keresztül. Olvasással ugyanakkor csak napi 23 percet töltenek a gyerekek. A 2 évesnél kisebb gyerekek harmadának van saját televíziója a szobájában (ez az arány 2005-ben még csak 19% volt). Ebből a szempontból pedig különösen feltűnő a különbség a gazdag és a szegény gyerekek között: a 30 ezer dollárnál szerényebb jövedelmű családok 64%-ában van a 8 év alatti gyerekek szobájában készülék, a 75 ezer dollárnál többől gazdálkodók esetében ez az arány viszont csak 20%.

Az amerikai gyerekorvosi akadémia több mint tíz éve megfogalmazott ajánlása szerint 2 éves kor alatt semmilyen pozitív hatása nincs a képernyő előtt töltött időnek – a felmérés során megkérdezett szülőknek azonban mindössze 14%-a mondta azt, hogy az orvosuk beszélt velük a médiahasználatról. Az egyik szerző szerint a szülők valószínűleg nem veszik komolyan az ajánlást: a szülők szeretik a médiát és nagyon nehéz ellenállniuk annak a csábításnak, hogy a gyerekeiket letegyék valami elé, amely szerintük oktató jellegű és elfoglalja őket.

 

Kövess minket Facebookon is!