Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Képregényesített klasszikusok

Magyarországon szokatlan vállakozásként a Kossuth Kiadó a Port.hu médiatámogatásával hozzáfogott egy havonta megjelenő képregénysorozat kiadásához. A Klasszikusok képregényben sorozat köteteit alacsony áron, 1290 Ft-ért lehet megvásárolni a nagyobb újságárusoknál, könyvesboltokban. Egyértlemű, hogy a sorozat - hasonlóan a napilapok felnőtteknek szóló filléres regényakcióihoz - tömegekhez akar eljutni, kihasználva a klasszikus ifjúsági regények népszerűségét.

Az első kötetek Daniel Defoe Robinson Crusoe-ját, Mark Twain Tom Sawyer-ét, és Lewis Caroll Alice Csodaországban című regényét dolgozzák fel, egyenként nagyjából 80 oldalon.

0 Tovább

Tévé helyett komolyzene

Bár azt ígértük, hogy a Gyerekszemle hétvégére tévéműsor-ajánlóval jelentkezik, ezen a hétvégén olyan szerény a felhozatal, hogy ezt most kihagynánk.

Viszont novemberben újra kiadták dvd-n és blue-rayen az egyik kultikus Disney-filmet, az 1940-es Fantáziát, és annak átdolgozását, a 2000-es változatot. A Fantázia a komolyzene nagy klasszikusait eleveníti meg képekben. A zeneműveket rövid animációs blokkokban dolgozza fel, melyeket Miki egér konferál fel, és köt össze.

Továbbkattintva néhány jelenetet válogattunk össze a két változatból.

0 Tovább

Ha kell egy társasjáték a családnak: Zooloretto

Nagyon sok szülő bajban van, amikor társasjátékot akar vásárolni gyerekének, hiszen mára (szerencsére) olyan nagy a kínálat, hogy teljesen el lehet veszni a színes dobozok között. Nagyon sokan meg is rettennek az egyre csak bővülő felhozataltól, és idegenkedve tekintenek az újabb és újabb ismeretlen játékokra. Inkább a jól bevált címeknél maradnak, hiszen azokkal nem lehet tévedni, így azonban a társasjátékozás óhatatlanul veszít varázsából, hiszen századszor is mindig csak ugyanazzal a két-három játékkal játszani bizony unalmas. Mások viszont éppen ellenkezőleg, a szerencsére bízzák magukat és leveszik az első szimpatikus dobozt a polcról, amit sokszor csalódás követ, nem is beszélve arról, hogy 5-10 ezer forint megy a kukába egy-egy rossz választás miatt.

A Gyerekszemle blog megpróbál segíteni a döntésben: a legígéretesebb újdonságokról éppen úgy fogunk írni, mint ahogy az elmúlt évek leginkább bevált táblás játékairól. Sorozatunkat egy, az utóbbi csoportba tartozó játékkal kezdjük, a 2007-ben Németországban az év játéka címet elnyert Zoolorettóval.

1 Tovább

Több púdert a gyerekre!

A napokban moziba mentünk néhány barátunkkal. A jegypénztárak mellett egy másik sor is kígyózott: a sorban főleg anyukák, de néhány apuka is állt, velük a különböző korú gyerekeik, a babáktól a tízévesekig. Fotózásra vártak: az elkészült portrékra aztán a bevásárlóközpont látogatói szavazhattak, eldöntve ezzel, melyik gyerekversenyző a legszebb, kinek a pofija ér meg egy ajándékcsomagot. Egy hat éves kislányra az anyja éppen alapozót és egy kis szájfényt rakott fel, mögöttük meg egy kisfiú a különböző mosolyokat próbálgatta egy zsebtükörben.

A fotózásokon, válogatásokon, szépségversenyeken indított gyerekek elvileg tisztában vannak azzal, hogy ott a megjelenésüket pontozzák. De mi lesz azzal, akiről az eredményhirdetésen kiderül, hogy nem ő legszebb? (Vagy ami a fenti példa esetében valószínűbb: nem az ő szüleinek van a legtöbb mozgósítható ismerőse, aki elmenne szavazni.) Hogyan beszélik ezt meg otthon? Mit tud tanácsolni a szülő? Hiszen a tanulmányi vagy sportverseny kudarca után mondhatja gyerekének, hogy "legközelebb több gyakorlással neked is sikerülhet" - de mivel lehet biztatni egy, a szépségben "alulmaradt" kislányt? Több púder és fodrosabb nyakú blúz kellett volna? Legközelebb fehérebbek lesznek a fogaid, majd beszélek a doktorbácsival?

1 Tovább

"A gyerekeket felszabadítani és szórakoztatni kell" - interjú Kőszeghy Csilla illusztrátorral

Kőszeghy Csilla fiatal illusztrátor. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Egyetemen és a londoni Kingston University-n végezte. Több munkájával is találkozhattunk már felnőtt könyvborítókon, tankönyvekben, és gyerekkönyvekben. Most pedig megjelent az első kötete, amit nemcsak ő rajzolt, hanem írt is: a Bumburi. A Gyerekszemlének adott interjúban néhány műhelytitok is kiderül: megtudhatjuk, milyen különbségeket lát Csilla a magyar és az angolszász illusztráció hagyományai között, és hogyan vegyíti a két különböző kultúrából fakadó eltérő technikákat munkáiban.


0 Tovább

Űrkutatásról gyerekeknek

Egy nagyon izgalmasnak ígérkező családi programot ajánlunk szombatra. A kispesti Wekerlei Gyermekház a magyar űrrepülés 30. évfordulójára és a világűr tiszteletére sci-fi programokkal várja az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket.

A programok között lesz filmvetítés, kiállítás régi csillagászati térképekből, előadások az űrkutatásról, és bolygókészítés is. Az este főpontja pedig, hogy szakemberek segítségével távcsővel pásztázhatjuk az égboltot.

0 Tovább

Bölcsészmesehősök Budapesten

Bátky András, Pipogya kitalálója bölcsész. Ezt a tényt az egész mesekötet folyamatosan érezteti velünk. Itt vannak rögtön a helyszínek: mesés cukrászda a várban, Szabadság tér, Lánchíd, Margit híd, Balzac utca, Újlipótváros. Nem Békés Pál lakótelepe, nem Nádori Lídia romos Bakáts tere, nem Czigány Zoltán gödöllői gazdasága, hanem tipikusan polgári, értelmiségi városrészek jól meghatározható környékén kibontakozó sztorit olvashatunk. A helyszínválasztás előnye, hogy a hétköznapokból ismert tereket, utcákat meselényekkel népesíti be - hátránya, mint minden konkretizáló helyszínválasztás esetén, hogy csak az adott kerületrészek környékén élő gyerekek számára nyújtja a felismerés teljes örömét. Azonban a tömény bölcsészkedés miatt valószínűsíthető, hogy ők (és szüleik) jelentik elsősorban a megcélzott olvasóréteget.

A könyv borítója

0 Tovább

LEGO-város félmillió kockából

Most szombaton és vasárnap a Koc-ka-land baráti társaság a Klauzálházban (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.) tartja a LEGO-építményeiből válogatott kiállítást.

A kiállításon többek között működő vonatokat, középkori csatákat, hatalmas LEGO-várost, Star Wars-jeleneteket csodálhatnak meg az érdeklődök. De lesz játszóház a gyerekeknek, és persze LEGO-vásár is.

 

Nyitva tartás: november 6-7. 10-19 óra

Jegyárak: gyerekeknek 400 Ft, felnőtteknek 600 Ft

 

Ízelítő a Koc-ka-land alkotásaiból:

0 Tovább

Hétvégi műsorajánló (november 6-7.)

Minden pénteken hétvégi műsorajánlót állítunk össze a tévéprogramokból. A már futó sorozatokat, matinékat nem soroljuk fel, inkább az érdekesnek látszó filmekből, új sorozatokból válogatunk. Olyan műsorokat igyekeztünk összegyűjteni, melyek elsősorban 6-8 éves kortól egészen a kamaszkorig szórakoztatóak lehetnek. Mindenesetre belinkeltük a filmek magyar és angol nyelvű adatlapjait, ahol bővebben is lehet olvasni róluk.

Természetesen, mint minden lista, ez sem lehet teljes, ha valami kimaradt volna, a kommentekben szabadon kiegészíthető, folytatható az ajánló.

0 Tovább

Gyerekek a világhálón

Gyerekek a világhálón - a London School of Economics videója. (via netidők blog)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek