Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Programajánló: Mesedélelőtt Finy Petrával

Megjelent Finy Petra legújabb gyerekkötete, a Bögre úr meséi. A könyvet bábozással, rajzolással színesített bemutatón ismerhetik meg a Finy-rajongók.

 

Finy Petrát valószínűleg nem nagyon kell bemutatni a kisgyerekes szülőknek. Az elsősorban az óvodásokat érintő kérdésekről szóló könyvei (A Lámpalány meséi - történetek rossz alvókról, A tesó-ügy vagy A doki-ügy) után ismét egy általános probléma kerül elő: Rufusz Rafael, aki a Lámpalány meséiben borzasztóan nehezen akart elaludni, most éppen enni nem hajlandó.

 

A Lámpalány meséihez hasonlóan ezt a kötetet is Gyöngyösi Adrienn illusztrálta, így Rufusz Rafaelt a képeken is régi ismerősként üdvözölhetik újra a felolvasók és a mesehallgatók.

 

A könyvbemutatón a szerzővel és az illusztrátorral Gévai Csilla beszélget, és hogy a gyerekek se unatkozzanak, a Finy-testvérek bábozni és mesélni is fognak, Gévai Csilla és Gyöngyösi Adrienn illusztrátorok pedig közös rajzolásra hívnak.

 

Időpont: november 6., szombat délelőtt 11 óra

Helyszín: Pozsonyi Pagony Könyvesbolt (Budapest, 13. kerület, Pozsonyi út 26.)

0 Tovább

Korai fejlesztés: kétségbeesett szülők, kétes gyógymódok

A gyerek minden gondját-baját megoldó gyógymasszázs, terápiás lovaglás tíz-és százezrekért, vagy akár delfinnel úszás Floridában milliókért - az elmúlt években egy furcsa divathullám a fiatal, jellemzően inkább városi értelmiségi szülők körében egy egészen sajátos szubkultúrát, az ilyen-olyan felkészültségű szakemberek számára pedig egy nagyon szépen jövedelmező iparágat teremtett. A cél: a gyerek fejlődése és egészsége, valós, de sokszor csak vélt betegségeinek, lemaradásainak megszüntetése. Amire nincs az a pénz, amit a szülő elő ne teremtene.

0 Tovább

Boldog születésnapot, Csodaceruza!

Októberben jelent meg a Csodaceruza 45. száma. A most kilencedik születésnapját ünneplő periodika az egyetlen magyar gyerekirodalmi szakfolyóirat. Az évente hat számmal jelentkező Csodaceruza elsősorban pedagógusoknak, könyvtárosoknak, és persze szülőknek szól. A lapszámokban illusztrátorokat és szerzőket ismerhetünk meg, kritikákat, ajánlókat olvashatunk fontos gyerekkönyvekről, eseményekről. Természetesen a lap nem csak a felnőtteknek kínál tartalmat, a gyerekek számára játékos rejtvényeket és rövid meséket, valamint gyerekverseket kínál. A folyóirat továbbá hírt ad az aktuális felhívásokról is, és maga a Csodaceruza is számos pályázatot ír ki gyerekeknek, felnőtteknek.

0 Tovább

Mit meséljünk a halálról?

Mindenszentekkor a kisgyerekes szülők nehezen kerülhetik el, hogy ne kelljen valahogyan elmagyarázniuk a gyereknek, miről szól ez az ünnep, miért kell temetőbe menni - egyáltalán, mi az, hogy temető és mi az, hogy halál. Sok szülő megpróbálja kerülni az olyan beszélgetéseket, melyekben központi szerep jut a halálnak, mert szerintük "ehhez a gyerek még kicsi". Kímélni kell őt, ráér majd akkor találkozni a témával, ha már megkerülhetetlen lesz. És egyébként is, "úgysem érti".

A halál tabusítása a gyerekek előtt már csak azért is érdekes, mert még a tévét sem kell bekapcsolva hagyni, elég, ha csak mesélni kezdünk, és máris felülírjuk ezt az alapelvet - valamilyen módon ugyanis a legtöbb mesében bizony nagyon is ott van a halál. A legnépszerűbb történetekben, például a magyar népmesékben, a halál hol megszépítve, varázslatosan, hol meglepően naturalisztikusan van ábrázolva. És miközben felnőttként olvasva sokszor elborzadunk ezeken a történeteken, néha érthetetlennek tűnik, hogy gyerekkorunkban vajon miért nem féltünk tőlük. (Ahhoz, hogy gyerekként féljünk, a halál ábrázolása édeskevés volt, minimum egy ijesztő, fantasztikus szörnyre vagy egy nagyon gonosz mostohára volt hozzá szükség.)

0 Tovább

Nagy mesemondóink: miért szeretjük őket és miért nem?

Rájuk vagyunk büszkék, az ő meséiken növünk fel, az ő történeteiket mondjuk el újra és újra gyerekeinknek. De mit szeretünk bennük, melyikőjüket miért olvassuk - és ki az, akinek a meséit valamiért mégse olvassuk szívesen? Szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja 2005 óta a mese napja. Ennek apropójából összeszedtük a magyar mesehagyomány legnépszerűbb szerzőit - ha már meséről van szó, hetet. Összeállításunk szigorúan szubjektív, vitatkozni szabad, sőt kötelező.

1 Tovább

Mit olvasnak a gyerekeknek az oviban?

A mai lelkiismeretes szülők általában igyekeznek ellátni gyermekeiket a bőséges gyerekirodalmi termés javával. De mi történik az óvodákban? Mit várjunk, milyen irodalmi élménnyel gazdagodnak gyerekeink az óvodában töltött órák alatt? Öt oviban jártunk, hogy kiderítsük.

2 Tovább

Beköszöntő

A Gyerekszemle gyerekkultúráról szól, felnőtteknek. A gyerekeket megcélzó termékekből és szolgáltatásokból, programokból napról napra egyre több van, ezért úgy gondoltuk, hasznos lehet egy olyan blog, ami segít eligazodni a káoszban.

 

A Gyerekszemle célja, hogy hírt adjon a legfrissebb, legérdekesebb gyerekkulturális eseményekről, legyen szó könyvmegjelenésekről, programokról, színházról, filmekről vagy éppen mozgáskultúráról. Hetente egyszer hosszabb könyvajánlóval jelentkezünk, péntekenként pedig a hétvégi mozi-, rádió- és tévéműsorokból válogatunk és ajánlunk. A blog nem akar úgy tenni, mintha nem lenne számítógép, tévé, ezért gyakran lesz ajánló, kritika DVD-kről, PC-játékokról is. Interjúkat, riportokat és beszámolókat is rendszeresen olvashatnak majd.

 

Szeretnénk, ha a szemlézés minél szélesebb körű lenne, és fontosnak tartjuk, hogy maguk a gyerekek is elmondják, mit gondolnak egy-egy őket érdeklő jelenségről vagy könyvről. Ezért általános és középiskolás diákok írásaival is lehet majd itt találkozni.

 

Észrevételek, kérések, kérdések: gyerekszemle [kukac] gmail [pont] com

 

A blogot szerkeszti: Varga Betti

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek