Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

14 mese autókról

A gazdagon illusztrált, jó papírminőségű gyerekkönyveknek egy nagy hátránya van: drágák. Az ember nehezen szánja rá magát, hogy 2500-3000 forintot adjon ki egy pár tíz oldalas könyvért, melynek nagyon gyorsan a végére lehet érni. Az Autósmesék többek között ezért is jó választás: 3250 Ft-ért 94 oldalnyi mesét kaphatunk, ráadásul 12 szerző tollából – például Berg Judittól, Békés Páltól, Finy Petrától, Lackfi Jánostól. A kötetbe kortárs gyerekirodalmunk kedvelt szerzői írtak, így valószínűleg mindenki találkozik benne legalább egy kedves meseírójával. Az Autósmesék ezért egyfajta kiindulópontként is hasznos lehet: ha valaki még csak most kezd el tapogatózni a magyar gyerekkönyvek világában, a kötet segítségével ízelítőt kaphat a gyerekkönyvkritika által is színvonalasnak tartott szerzőkből, összehasonlíthatja különböző látásmódjukat, stílusukat.

Éppen ez adja a kötet másik jó tulajdonságát: nagyon színes, változatos. Ahogyan azt a cím is mutatja, ebben a könyvben minden az autókról szól. A meghatározott téma ellenére a mesék igen különbözőek: álomról és valóságról, igazi autókról és játékautókról, lányokról és fiúkról, oldtimerekről és munkajárművekről is olvashatunk benne. A mesék hangulata sem egységes, egyes történetek vidámak (pl. A nagy autóbambulás), mások meghatóak (pl. Zápor Jóska), vagy éppen kifejezetten szomorúak (pl. Ati és a holdvilág).

A sokféleségből szükségszerűen következik, hogy nem mindenkinek tetszhet ugyanannyira valamennyi mese. A kötetben különösen jól megírt, de idegesítő szövegekkel is találkozhatunk. Egyes történeteket már kisóvodásoknak is fel lehet olvasni, de bizonyos meséket témájuk és árnyaltságuk miatt a 8-10 évesek érthetnek és élvezhetnek igazán. Újabb pozitív tulajdonsága a kötetnek: ha különböző korú és/vagy eltérő érdeklődésű gyerekek vannak a családban, mindegyiknek szórakozást nyújthat. Az Autósmeséket korábban már ajánlottuk egy összeállításunkban, melyben elsősorban fiúknak szóló könyveket válogattunk össze. Az autók világa általában a fiúkhoz áll közelebb – vagy legalábbis így szokás gondolni –, az Autósmesék mégis olyan történeteket gyűjt össze egy kötetbe, melyek nemtől és kortól függetlenül élvezetesek.

A sokszerzős kötet persze nem teljesen egyenletes. Az Autósmesékben több kiemelkedően jó mesét olvashatunk (pl. Nádori Lídiáét, Czigány Zoltánét, Kiss Ottóét), azonban nem minden szerzőnek áll egyformán jól az autós tematika. Vannak olyan történetek is a kötetben, amelyeken úgy érezni, mintha írójának nehezen ment volna az autós világnak a saját hanghoz, stílushoz való igazítása, éppen ezért pár szöveg kissé döcögősnek hat.

Összességében az Autósmesék egy hiánypótló könyv: szerencsésen felismerte, és betöltötte azt a rést, melyet sokszor tapasztalhatnak azok, akik különböző gyerekeknek – akár óvodás csoportnak, akár testvéreknek – keresnek ajándékkönyvet. Az Autósmesék magas színvonalú szövegeivel, visszafogott illusztrációival, minőségi megjelenésével egyformán örömet okozhat fiúnak, lánynak, óvodásnak, iskolásnak, a vidám és a megható történetek kedvelőjének. Az illusztrációk is ezt a kortalanságot, nyitottságot erősítik: a könyvben egyértelműen a szöveg a hangsúlyos, Rubik Anna illusztrációi tényleg csak kísérik a meséket, nem pedig uralkodnak rajtuk (mint egyre gyakrabban a kisebbeknek szóló könyvek esetében). Ugyanakkor vonzzák is a tekintetet: diszkrét pasztell színeikkel, humorukkal kellemes összképet alkotnak a mesék világával.

Autósmesék – mai mesemondóktól

Illusztrálta: Rubik Anna
Pozsonyi Pagony Kiadó, 2010, 94 oldal, 3250 Ft
Ajánljuk 4-10 éves fiúknak és lányoknak.

A kötet meséi:

Berg Judit: Hová tűnt a kistigris?
Nádori Lídia: Az óriás közbelép
Kocsis Péter: A Vakond autója
Lackfi János: A nagy autóbambulás, A nagy autómosás, Autósmese lányoknak
Lőrincz Judit Lívia: Zápor Jóska
Czigány Zoltán: KUK–055
Nógrádi Gábor: Ne sírj, ne sírj kicsi kocsi!
Finy Petra: A jádeautó
Mosonyi Aliz: Autósmesék
Békés Pál: Kocsi, a locsoló
Dragomán György: Mágnesjoghurt
Kiss Ottó: Ati és a holdvilág

0 Tovább

Megható filmek hétvégére

Ezen a hétvégén egészen erős a televíziók gyerekműsor-kínálata, különösen a megható filmek vonalán.

Szombaton délután 15.35-kor a film+-on a Mr. Magorium meseboltját adják. A kellemes matinéban Dustin Hoffmann (Mr. Magorium), Natalie Portman (Molly Mahoney) játsszák a főszerepet.

15.50-kor a Viasat3-on a Szépség és a szörnyeteg filmváltozatát nézhetjük: az 1987-es feldolgozás kevésbé rózsaszín, mint a Disney-változat, de legalább olyan szórakoztató, megható felnőttnek, gyereknek egyaránt. A szörnyeteget John Savage játssza, aki többek között a Hairből (Claude szerepe) lehet ismerős. 19.35-kor a Duna Televízió a 2005-ös Lassie-t sugározza.

Vasárnap reggel 9.40-kor a Booky és az álruhás Télapó című kanadai családi film fut az m2-ön. A film korhatáros, de 12 év alatti gyerekek is nézhetik. A filmben a családfő elveszíti állását éppen karácsony előtt, és úgy tűnik, el kell hagyniuk az otthonukat.

A Minimaxon 16.55-kor a Franklin csodás karácsonya kezdődik: a Franklin-sorozatból ismert kedves szereplők (Franklin, a teknős, Medve, Hód és családjaik) most karácsonyi kalamajkába keverednek. Ha valaki nem ismeri a sorozatot, annak is élvezetes a film.

Este 19.05-kor a Disney Channel az egyik legnépszerűbb klasszikusát, az 1992-es Aladdint vetíti.

0 Tovább

Készíts saját mesekönyvet!

Az ArtisanCam célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozza a művészeteket: az egyik ingyenes programjával, a Picture Book Makerrel például házi képeskönyvet készíthetünk. A programban megtervezhetjük az első és a hátsó könyvborítót, valamint hat belső oldalt. A program ehhez különböző háttereket, állatokat és díszítőelemeket kínál, a billentyűzet segítségével pedig történetet is írhatunk a saját könyvünkbe.

A Picture Book Maker segítségével kicsit belekóstolhatunk a könyvszerkesztésbe: mi döntünk arról, hol helyezkedjen el a szöveg, vagy éppen, hogy milyen arányai legyenek az illusztrációnak, milyen tevékenységet végezzenek az állatok. A képeskönyv összeállítása után választhatunk: elmenthetjük az ArtisanCam galériájába (ahol egyébként sok, mások által készített könyvet végiglapozhatunk), elküldhetjük e-mailben ajándékként, és természetesen ki is nyomtathatjuk vagy akár el is vethetjük.

A programba viszont sajnos nem tölthetük fel saját képeket: csak az alkalmazás tartalmát használhatjuk a könyvhöz, ezért a lehetőségeink viszonylag szűkösek. De például a betűk méretén vagy stílusán sem változtathatunk. Ennek ellenére egy-két képeskönyv megszerkesztéséig kifejezetten szórakoztató a gyerekek kreativitását fejlesztő Picture Book Maker. Mindenkinek ajánljuk!

0 Tovább

Egészségre nevelő PC-játék

PC-játékot hasznosítanának az egészséges életmódra való nevelésben: az Escape from Diab (Menekülés Diab városából) és a Nanoswarm: Invasion from Inner Space (Nanorajzás: Belső invázió) játékok célja, hogy visszaszorítsák a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulási kockázatát. A programok az egészséges táplálkozás és a tetsmozgás fontosságát hangsúlyozzák.

A játékok hatékonyságát felmérő kutatás eredményei biztatóak: azok a gyerekek, akik kipróbálták őket, a szokásos napi mennyiségnél kétharmadnyival több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak. Ugyanakkor a vízfogyasztás, az aktív fizikai tevékenységek és a testalkat esetében nem voltak elég ösztönzőek a játékok: továbbra sem sikerült elérni a szükséges napi minimumot.

A szakemberek klinikai vizsgálatában 153, tíz és tizenkét éves kor közötti gyerek vett részt, akiket véletlenszerű osztottak szét egy-egy 103 illetve 50 fős csoportra. Tökéletes adatokat végül csak 133 résztvevőtől sikerült begyűjteni. Az első csoport először a Diab, majd a Nanoswarm játékokat próbálta ki, míg a másik csoport az étkezésre és a testmozgásra vonatkozó tudást alapul vevő játékokkal próbálkozott néhány népszerű internetes oldalon.

A csoporttagok magasságát, testsúlyát, derék méretét, és tricepsz vastagságát a vizsgálat kezdetén, rögtön a Diab és közvetlenül a Nanoswarm játékok után, valamint két hónappal később is megmérték. Az alanyok fizikai aktivitását minimum négy napon keresztül követték figyelemmel minden egyes mérés alkalmával. Az ételfogyasztás mértékét pedig egy dietetikus ellenőrizte és jegyezte fel 24 órán keresztül.

A vizsgálat vezető kutatója, Tom Baranowski szerint ez a két program "olyan egyedülálló videojátékok, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket a forgalomban lévő társaik mellett. Ezekben a játékokban egy sor olyan dolgot van szőttel a történetekbe, amelyek hatással vannak a gyerekek viselkedésére. Ezáltal arra motiváljak a játékosokat, hogy jelentős változásokat vezessenek be az étkezési szokásaikban."

(MTI hír alapján)

0 Tovább

A világ legdrágább játékai

A Kaposvári Egyetemen mára hagyománnyá lett az a decemberi felmérés, melyben 8-15 éves gyerekeket kérdeznek arról, hogyan tartják a karácsonyt, mit tartanak fontosnak az ünnepekkor. A felmérés alapján úgy látszik, a karácsony lényegét egyre inkább a mindegy, milyen áron megszerzett nagy ajándékok jelentik:

"A legmeglepőbb mégis az, hogy a nagyon szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezők gyermekei sok és gyakran drága ajándékot várnak. Ráadásul erre ígéretet is kapnak a szülőktől. Meghökkentő gyakorisággal hallottuk a gyerekektől: azt mondta apa, anya, ha nem tudjuk fizetni, legföljebb az ünnep után viszszaveszik. Az áhított ajándékok leggyakrabban MP-3, MP-4 lejátszók, internetezésre is alkalmas mobiltelefonok, videó-játékok, házimozi rendszer, hordozható DVD-lejátszó. A drága elektronikai eszközök státusz-szimbólumként szerepelnek az életükben."

A drága ajándékok határa a csillagos ég: összeszedtünk néhány horror árú ajándékot, melyek között a világ legdrágább játékai is szerepelnek.

Elsőként egy komplett játszótér: egy kisebb víkendház árán (és méretében), nagyjából 7 millió forintért már kerti kastélyt is kapni.

Ha nem áll rendelkezésre az épülethez megfelelő méretű kert, akkor nagyjából 1,2 millió forintért hozzá lehet jutni egy kisebb méretű, de még így is hatalmas rózsaszín csodához: egy viktoriánus kort idéző, emeletes kúriához. (A visszafogottabbak valamivel kisebb, kevésbé feltűnő színű házakból is válogathatnak ezen az oldalon.)

A limitált számban forgalmazott Golden Jubilee hintaló valamivel több, mint 1,5 millió forintért szerezhető be - ezért az árért pedig extra igényeket is teljesítenek: a megrendelő megválaszthatja például a méretet, az anyagot és a színeket.

A világ legdrágább játékautója egy Hot Wheels: a 2700 színes gyémánttal díszített, fehérarany keretes kocsi a Mattel játékautóinak 40. évfordulójára készült. Vajon milyen lehet egy 29 millió forintot érő matchboxot tolagatni?

Az autók szerelmesei 10,34 millió forintért szert tehetnek egy 1986 Ferrari Testarossa Go-Kart-ra is - de akár már 5 millióért is hozzájuthatnak. A bőrüléses, minden kerékhez külön tárcsafékkel felszerelt autó természetesen nem valódi gokart, a végsebessége mindössze kb. 50 km/h.

Persze nemcsak feltűnő, impozáns tárgyak közül lehet válogathatni. A világ legdrágább yoyójáért 3,3 millió forintot kell fizetni. Ez a kis játékszer olyan különleges alumminiumötvözetből készült, melyet a repülőgépeknél használnak.

Nem kell feltétlenül, hogy egy különösen drága játékot többszáz ékkővel díszítsenek, vagy különleges fémből legyen az alapja. A játékmackók 125. évfordulójára egy német cég 125 mackót készített: a plüssök szája aranyból van, szemük zafírból és gyémántból. 14 millió forintos áraikkal ezek a világ legdrágább játékmackói.

További drága játékokról lehet olvasni ezen és ezen a weboldalon.

0 Tovább

Vér helyett legóforgács

A LEGO videójátékai a biztos sikerre utaznak: a programok a legnépszerűbb, legendás sikerfilmeket, a Csillagok háborúját, a Batmant, az Indiana Jonest dolgozzák fel. A Gyerekszemle blog a Harry Potter és a Halál ereklyéi bemutatója apropóján már összegyűjtötte az ingyenes online Harry Potter-játékokat, most viszont beszereztük és kipróbáltuk a LEGO Harry Potter: Years 1–4-et is, melyben az első négy HP-könyv játszható végig.

Aki egyetlen LEGO-videójátékot is kipróbált, az az összessel el fog boldogulni, hiszen a játékok felépítése, az akciók, az irányítás, de nagyjából még a grafika és a hangok is azonosak. (És ez a LEGO-szoftverek egyik hibája is: végtelenül kiszámíthatóak annak, aki már egyet végigvitt.)

A sorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan a Harry Potter-játékban szintén a filmek főbb karaktereit kell irányítanunk, akár kétjátékos módban is. Ez utóbbi nagy előnye a LEGO-platformjátékoknak, hiszen manapság viszonylag kevés az olyan minőségibb platform PC-játék, melyet egy géppel, egy billentyűzettel is játszhatunk. Persze, ez érthető, hiszen a hasonló műfajú játékok már szinte kizárólag konzolokra jelennek meg. A LEGO-sorozat ilyen szempontból is hiánypótló.

A játéksorozat elsősorban gyerekeknek készült, és mindenképpen mellette szól, hogy a LEGO-figurák és az építőkockákból álló világ miatt nincs se vér, se semmiféle élethű erőszak: az ellenséges figurák vagy a leküzdendő terepakadályok egyszerű LEGO-elemekre esnek szét. A programban néhány játéktippet leszámítva egyáltalán nincs szöveg: a szereplők némajátékkal, hümmögésekkel és gesztikulálással kommunikálnak. (Az első szinten például Harry Potter legófigurájának speciális akciója az, hogy integetve köszöntheti a szembejövőket.)

A klasszikus legószínekből és –formákból felépített grafika (a filmekhez képest különösen) barátságos hangulatot teremt. A LEGO-játékok általában sem akarnak valódinak tűnni, és nemcsak a figurák, a pályák kialakításában, hanem a szinteket átvezető videókban is a mesebeliséget hangsúlyozzák. A grafika aprólékosan kidolgozott, a békés játékmenetet nyugtató tónusú színek, kerekített formák erősítik. További szerethető tulajdonsága a szoftvernek, hogy nincsenek erős hangeffektusok, a kétségbeesett szereplők is csak diszkréten felsóhajtanak. A videóknak pedig van egy kedves, burleszkszerű humora. (Ez a humor talán a Star Wars- és a Batman-játékban erősebb volt, de a Harry Potter Years 1-4-ben is szórakoztató.)

Ahogy a valódi legózás során, úgy a videójátékban is gyakran kell építkezni: hol járművet, hol emelőszerkezeteket kell összerakosgatni a megtalált és megszerzett elemekből. Ez azonban jóval kevesebb kreativitást igényel, mint logikát: a játékosnak ugyanis nagyobb kihívás megtalálni a felhasználható alkatrészeket. Felnőtt játékosoknak talán kissé monotonnak és (kellemesen) unalmasnak tűnhet a program, de tapasztalat, hogy a gyerekek kifejezetten élvezik.

A Harry Potter: Years 1–4-et hét éves kortól ajánlják, ami ugyan reális, de a 3D platformműfajra (különösen számítógépen) jellemző irányítási nehézségek miatt nem biztos, hogy minden gyereknek azonnal sikerélménye lesz. Ráadásul egyes pályák megoldásához nem csak ügyességre és jó időzítésre, hanem bonyolultabb logikai feladatok megoldására is szükség van, az akadály pedig csak a két játékban lévő figura együttes mozgatásával győzhető le. Egyjátékos módban tehát rögtön két figurát kell két különböző billentyűkombinációval, mégis összehangoltan irányítani. Hogy ez gördülékenyen menjen, gyakorlott platformjátékosnak kell lenni – érdemesebb tehát nagyobb testvérrel vagy egy szülővel közösen végigvinni néhány szintet.

0 Tovább

Gyerekkultúráról a Magyar Rádióban

A Bartók Rádió Társalgó című műsorában december 9-én, csütörtökön a gyerekirodalomról és a gyerekzenéről esett szó, ebből emeltünk ki részleteket. A teljes rádióműsor itt meghallgatható.

A műsor első harmadában Turi Tímea interjúit hallgathatjuk meg, melyet a Csodaceruza három új sorozatának szerzőivel készített: Paulovkin Boglárkával (Guriga kalandjai), Rofusz Kingával (Samu-könyvek) és Menyhért Annával (A kis ló meséi).

Az interjú első felében a két szerző-illusztrátor beszél arról, miben más egy könyvet teljes egészében nekik kitalálni és felépíteni, mint az, amikor felkérik őket egy készen kapott mese illusztrálására. A sorozatok kitalálása – ahogyan Rofusz Kinga fogalmaz – ahhoz hasonló, mikor egy teljes arculatot kell felépíteni: ki kell emelni egy karakteres stílust, és ahhoz kell ragaszkodni kell. A két illusztrátor egyetért abban, hogy a felnőtteknek és a gyerekeknek készített rajzok alapvetően nem igényelnek más munkafolyamatot, azonban a gyerekkönyveknél nagyfokú empátiával meg kell próbálni belehelyezkedni abba a világba, melyet a felnőtt már nem láthat. Ebben pedig sokat segít, ha az illusztrációkat a könyv összeállítása során a gyerekek körében is tesztelik.

A műsor középső harmadában Jólesz Györggyel a Széttört mese című új meseregényéről Bognár Mónika beszélget. Megtudjuk, mit adott az új könyvhöz Bulgakov vagy éppen Mándi Iván, és hogy miben akadályozta a nagy elődök irodalmi hatása a ma meseíróját. A Széttört mese szokatlan találkozása a három királyfi népmesei modelljének és a kínai mesehagyománynak, a szerző a két világ ütköztetéséről, összegyúrásáról is árul el műhelytitkokat. Az interjúban szó esik arról is, mennyire szerencsés egy mesében a hétköznapi élet megjelenítése: például, hogy miért írt a mesébe Jólesz György olyan kínos és nehéz szituációkról, mint amilyen például az, mikor a gonosz cirkuszigazgató megkörnyékezi az öreg bohóc feleségét.

A Társalgó utolsó részében Kovács András Ferenc megzenésített gyerekverseiről Farkasházi Réka beszél. A most kiadott cd-n a három éve megjelent, IBBY-díjas Hajnali csillag peremén kötet 16 verséből készült dalok hallhatóak. Farkasházi Rékát – ahogyan az az interjúban is elhangzik – gyerekkorában körülölelte a megzenésített versek világa: édesapja sok verses műsort állított össze, több verset is megzenésített, a gyerek Réka pedig végig ott volt édesapja mellett. A Hajnali csillag peremén cd hangzásvilága a Halász Judit- és a Kaláka-hagyományt követi, de a hangszerelés már túlmutat ezeken. Farkasházi Réka arról is mesél a műsorban, miért fontosak neki a magyar gyerekzene nagy elődei, milyen emlékek fűzik hozzájuk.

A Társalgóban többször is előkerül a kérdés, hogy nem féltékenyek-e azok a gyerekek, akik azt tapasztalják, hogy az eredetileg nekik szánt meséket, énekeket most már bárki hazaviheti, bárki hallgathatja. Menyhért Anna a kis ló történeteit először kisfiának, Tominak mesélte, és a szerzőtől megtudjuk a Turi Tímeának adott interjúban, hogy amióta megjelentek a könyvek, már nem meséli ezeket Tominak. Farkasházi Réka viszont megélte, milyen, amikor a gyerekek féltékenyek lesznek. A művésznő esténként énekel a gyerekeinek, és persze teszteli is rajtuk a megzenésített verseket. A kisebbik lánya a koncertek előtt mindig duzzogott, egyszer elárulta édesanyjának, miért: mert a közönségnek előadott számok az ő dalai, és nem érti, miért hallhatják ezeket más gyerekek is.

0 Tovább

Hétvégi műsorajánló gyerekeknek

Ismét összegyűjtöttük azokat a hétvégi gyerekműsorokat, melyeket a nagy kereskedelmi tévék és az m1 matinéján túl érdemes lehet megnézni.


A magyar adók által valamiért igencsak kedvelt csehszlovák családi filmek ezen a hétvégén is képviseltetik magukat, mégpedig a Filmmúzeumon, szombaton 9 órától: a Polipok a második emeletről című film gyerekfőszereplői különös anyagból gyúrnak egy-egy polipot, melyek életre kelnek. A retro kedvelői délután is találhatnak a csatornán jó filmet, mégpedig a Fábri Zoltán által rendezett 1969-es A Pál utcai fiúkat, 17:35-től.

Akik inkább a tanulást és az ismeretterjesztő műsorokat választanák, azoknak a Spektrumon szombaton 11 órától a Sorsfordító állatok című három részes dokumentum filmsorozat első részét ajánljuk, melyben az emberiség történetében és fejlődésében kiemelten fontos szerepet játszó állatokról lesz szó.


A vasárnap korán kelő gyerekeknek érdemes a DUNA Televíziót bekapcsolni, ahol 7.30-tól a klasszikus belga képregényből készült Tintin kalandjait adják, melyet 8.50-től a Csavargó kutya című családi film követ (beagle-tulajdonosoknak különösen ajánlott). Vasárnap délutánra is marad még családi film: a műfajban az egykori csehszlovákokhoz hasonlóan nagy hagyományokkal rendelkező új-zélandiaktól a A kincses sziget gyermekei 1.: Az ütközet c. filmet adja a film+2.

0 Tovább

Hogyan készítsünk karácsonyi angyalt?

Egy hasznos ötlet: így lehet egyszerűen kartonpapírból, toll, olló és tűzőgép segítségével karácsonyi angyalt készíteni. Nem kellenek hozzá tehát drága alapanyagok a hobbiboltból, és kisgyerekekkel közösen is könnyű megcsinálni.

0 Tovább

Popup: könyv vagy dísztárgy?

Magyarországon még nincs igazán hagyománya a popup könyveknek, ennek egyik oka a kiadványok drága nyomdai kivitelezése. Pedig a popup teljesen más könyvélményt nyújt: a térbeliségre helyezi a hangsúlyt, a gyerekek térlátását fejleszti. Egy-egy ilyen könyv iparművészi alkotásként is megállja a helyét.

Ilyen a Walker Books kiadó karácsonyi popupja, a The First Noel - A Christmas Carousel is.

A könyv alkotója, Jan Pieńkowski, a lengyel származású, Angliában élő művész ismert különleges, sziluettekkel dolgozó illusztrációról és popup könyveiről. Ez a munkája nagyon tömören, ötször két sorban mutatja be a bibliai karácsonytörténetet, illusztrációk nélkül. A klasszikus karácsonyi színek szerint válogatott lapokból kivágott, és térben elrendezett oldalak különleges körhintává állnak össze.

Kérdés persze, hogy ez egy könyv vagy inkább egy dísztárgy.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek