Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2011 animációs filmjei (I. félév)

Összeszedtük azokat a fontosabbnak tűnő animációs filmeket, melyeket 2011-ben mutatnak be, és már elérhető az előzetesük is. Az első félév filmjei most, a másodikéi holnap következnek.

Február

A Gnomeo and Juliet a kertitörpék titkos életéről szól, intrikával, viszállyal, tiltott szerelemmel - hasonlóan mint a névrokonaikról szóló drámában, a Rómeó és Júliában. Ha valaki azt gondolta volna, nem nagyon lehet új formában feldolgozni a legismertebb Shakespeare-t, úgy látszik, tévedett.

A The Lion of Judah Krisztus keresztrefeszítését megelőző héten játszódik. A mese egy bátor bárányról, Judah-ról, és barátairól szól, akik el akarják kerülni, hogy áldozati állatokká váljanak. Kalandjaikat a Közel-Kelet bibliai helyszínen követhetjük végig. A húsvét előtt bemutatott animációs film állítólag szívbemarkoló, ugyanakkor derűs is.

Március

Tavasszal debütál Gore Verbinski viccesnek ígérkező filmje, a Rango. A mexikói hangulatot megidéző animációban hüllőbanditák tartják fenyegetésben a kis sivatagi várost, melyet Rangónak kell megmentenie. A kicsit ügyetlen kaméleonnak Johnny Depp kölcsönzi a hangját.

A sci-fi szerelmeseit is érdekelheti a Mars Needs Moms! A Milo nevű kisfiú édesanyjáért eljönnek a marslakók, és ahogyan az lenni szokott, a hiány döbbenti rá Milót arra, mit is jelent valójában számára az anyukája.

Április

Blu, a kissé okostojás, modoros arapapagály egy véletlen folytán Rio de Janeiróig repül. A Rio c. filmben Blu azt hiszi, ő az egyetlen képviselője fajának, de amikor rájön, hogy léteznek mások is - ráadásul egy csinos papagálylányról van szó -, elhagyja kényelmes ketrecét, hogy megtalálja társát.

Május

Ebben a hónapban kerül a mozikba a Kung Fu Panda 2. A folytatásoktól általában nem szabad sokat várni, reméljük, most másként lesz - az előzetes mindenesetre biztató.

 

0 Tovább

Mit tegyünk, ha tehetséges a gyerekünk?

A magyar közoktatásban nincs kiépült gyakorlata a tehetséggondozásnak, az egyetemi, fősikolai tanárképzéseken is csak érintőlegesen foglalkoznak a témával. A hiányosságokat kihasználva a magánszektor a legkülönbözőbb lehetőségeket kínálja a fejlesztő játszóházaktól a méregdrága eszközökig. A tehetséges gyereket nevelő szülőnek tehát nehéz tájékozódnia, segítséget kérnie. Mózes Krisztián fiatal pedagógus, 2002 óta táboroztat és oktat tanfolyamokon tehetséges gyerekeket, nemrég a nemzetközi Mensa magyarországi szervezetének tehetséggondozási felelőse is lett. A Gyerekszemlének adott interjúban arról beszélgettünk, mi a teendő akkor, ha tehetséges a gyerekünk?

3 Tovább

Jazz gyerekeknek

A PBSKids egyik aloldala a jazz-szel ismerteti meg a gyerekeket: a műfaj nagy zenészeiről olvashatnak, idővonalon követhetik végig a jazz fontos állomásait, videóinterjúkat nézhetnek, és kiállíthatnak egy saját jazzes névjegykártyát is.

A legérdekesebb alkalmazás viszot a Bandleader, melynek segítségével a gyerekek rakhatják össze saját zenekarukat a jazz klasszikus hangszereiből. A hangszereket öt kategóriából (szaxofonok, billentyűsök, ütősök, vonósok és fúvosok) lehet kiválasztani, és tetszőlegesen elhelyezni a zenekarban. A hangszertípusoknál a legördülő menüben bele lehet hallgatni az egyes hangszerek hangjába, de ha visszajátszva mégis másként rendeznénk be a zenekart, bármit rögtön le- vagy kicserélhetünk.

A Bandleader előnye, hogy ízelítőt ad a hangszerekből és a zenekari felállás megtervezéséből, miközben néhány zenével kapcsolatos angol alapszót is könnyen megtanulhatnak belőle a gyerekek. Az alkalmazással (az oldal többi lehetőségétől eltérően) a kezdő angolosok is boldogulnak.

0 Tovább

Túl a Maszat-hegyen: színház korhatáron innen és túl

A Gyerekszemle első vendégszerzője Antal Nikolett, akinek irodalom- és színházkritikáit több művészeti és kulturális internetes portálon, lapban is lehet olvasni. Nikolett a 2010. december 11-én a Pesti Színház rendezésében bemutatott mesemusicalról, a Túl a Maszat-hegyenről írt a Gyerekszemlének.

A Pesti Színházban a Maszat-hegy váltja fel az Óperencián-túli kurta farkú malac vidékét. Előbbi alapvető békéjét és rendjét éppen a rendetlenség és tisztaságutálat adja. Ugyanis az egész világ kifordulna önmagából Maszat Janka piszkosan is színes képe vagy Szösz néne "szösz van a szöszön is" típusú enteriőrje nélkül, éppen ezért nem arathat végső győzelmet sem a Paca cár, sem pedig Szeplőtlen Szilvia. A szerző, Varró Dániel és a Teslár Ákos által toldozott-foltozott meseregény így elevenedik meg újra, és nem átverés, inkább igazi szenzáció, hogy a darab a család minden tagjának, felnőttnek-gyereknek egyaránt igazi szórakozást garantál.

A mesemusical vagy zenés kalandjáték a Varrótól megszokott nyelvi humoron túl alakítja a karaktereket, erősíti a mellékszálakat - a pikareszkjelleg mozaikjai azonban végül egy nagy egészben összpontosulnak. A maszatos királylány megmentésére induló harmadik á-s Muhi Andris igazi csapatot verbuvál, ellenáll a szemmel delejező démon csábításának, kiszabadul a fogságból, beveti Lecsöppenő Kecsöp Benőt a tisztaságmániás díszes társaság ellen. Badarország határán "hülye képet" vágva jut át, megismerkedik a zápor-zivatar mániás, nátha által gyötört ismeretlen angol költővel. A legfontosabb, döntő pillanatban pedig a barátságot kötött, majd focicsapattá összeállt szereplők közös erővel felitatják a Paca cár tintaerejét.

Színészi teljesítményben Hegyi Barbara, Józan László, Halász Judit és Borbiczki Ferenc kiemelkedők. Hegyi Barbara Babaarcú Démonja úgy válik igazi csábítóvá, hogy közben komikus és bájosan sajnálatra méltó tud maradni: hiszen nem lehet egyszerű éjfélkor minden éjszaka velőtrázóan kacagni, pláne ha ez az ember egyetlen elfoglaltsága. Hegyi Szeplőtlen Szilviaként kemény asszony, Fölöltözött Ödön úrnője és parancsolója, ám lánya szívét nem tudja visszaszerezni. Józan László náthás angol költője ízig-vérig az angol humor megtestesítője: abszurd, de mindig a jó időben. Halász Judit Szösz nénéje igazi mesei figura, kedvességével, rózsaszín és lila jelmezeihez igazodva kicsit-nagyot meggyőz, nincs a kosztól és piszoktól jobb dolog a világon. Borbiczki Ferenc alakításában a népies Makula bácsi sírva vigadó, nótázó kedvű figurája pedig olyan, mintha csak valamelyik Mikszáth filmadaptációból lépett volna elő.

Presser Gábor több helyütt megváltoztatott zenéje hatalmas lendülettel viszi előre a cselekményt azzal, hogy a sokszínűség jegyében keletkezett dallamok fülbemászó, olykor popos csengését emeli ki, erősíti fel.

Az előadás minden érzékszervünket rabul ejti. A fülünket a zene, a csengő rímek vagy éppen a rímtörések, az Ady, József Attila vagy a kissé erőltetett Shakespeare utalások, a szemünket pedig az élvezetes színészi játékon túl Balog Zsófi emlékezetes jelmezei is elvarázsolják. Maszat Janka ezerszínű öltözéke és vadóc kinézete; a költő angolos eleganciája; a Babaarcú Démon ördög-angyal estélyije; Szeplőtlen Szilvia lakkozott, műbőr, tejcsarnokos hókirálynő jelmeze (melyhez tényleg csak a fehér gumicsizma hiányzik); a Paca cár karatekölykös outfitje; a Büdös Pizsamázó ősember képe vagy Szösz néne kislányos, szöszgombócos ruházata egytől egyig bravúrosak.

Néder Panni - aki egyébként diplomarendezését ünnepelheti ezzel a darabbal - színpadra álmodott és megvalósított Maszat-hegye telitalálat mindenkinek: "korhatáron innen és túl".

2 Tovább

Készíts virtuális hópelyhet!

A Make-a-Flake alkalmazással virtuálisan vagdoshatunk egy félbehajtogatott papírt, hogy a jól ismert módon készítsünk hópelyhet. A valódi élményt persze nem pótolja, de néhány hópihe erejéig egészen szórakoztató - bár az ollóvá változó kurzort azért meg kell tanulni irányítani.

0 Tovább

Aranyos papírjátékok könnyen, gyorsan

A tanult papírhajtogatós trükkök közül nekem mára csak a pénztárca maradt meg, és ez sem igazán látványos, pláne nem sokadszorra. A papírállatok mindig nagyon tetszettek, de a több oldalnyi útmutatások miatt nem nagyon próbálkoztam – meg persze különböző színű és minőségű papír sincs itthon. Éppen ezért nálunk nagyon beváltak a netről letölthető és nyomtatható sablonok, melyek elkészítéséhez nem kell különösebben gyakorlottnak lenni, de egy hobbiboltnyi készletet sem kell tartani hozzájuk otthon. A/4-es lap, olló, ragasztó, néhány hajtás – és kész is van a tehén, a pingvin vagy a tigris.

Tipp: ha nincs színes nyomtató, vagy kreatívabbá akarjuk tenni a feladatot, a kivágott sablonok üres oldalát a gyerekek is megrajzolhatják, kiszínezhetik.

(A képekre kattintva a nyomtatható .pdf jelenik meg.)

 

 

Ha úgy érezzük, ezek nem igazán jelentenének kihívást a családnak, bonyolíthatjuk dinoszaurusszal, szörnnyel.

Egyszerű, kedves dobozalakú állatokat, járműveket találunk a Paper Box World oldalon.

A net persze tele van hasonló sablonokkal, a ’paper toys’ vagy a 'papercraft' szavakra keresve rengeteg lehetőségből válogathatunk.

4 Tovább

Ingyenes karácsonyi színezők

Karácsony második napja, ráadásul vasárnap van. Nyilván már mindenki kellően elfáradt és teleette magát, erre a pihenős délutánra gyűjtöttünk össze nyomtatható karácsonyi témájú színezőket.

Az activityvillage.co.uk oldalon hóemberes, rénszarvasos, mikulásos, szent családos kifestők közül válogathatunk. A színezők mellett kis feladatokkal kiegészített oldalakat is nyomtathatunk: a gyerekek számsorokat összekötve rajzolhatnak, kódok alapján színezhetnek, különbségeket kereshetnek a képek között, böngészőket színezhetnek. A .pdf formátumú képeket tetszés szerinti méretben nyomtathatjuk.

0 Tovább

"Adjon az ég mindent, amit szeretnék!" - Karácsony egy gyermekotthonban

Karácsonykor minden a család körül forog – ez egy igazi családi ünnep, ahol még a karácsonyi dalok, versek, történetek jelentős része is a családról, a szülő-gyerek kapcsolatról szól. Az óvodai és iskolai karácsonyi ünnepségeken pedig még jobban előtérbe kerül az ünnep erkölcsi-pedagógiai üzenete, a család fontosságának hangsúlyozása. Hiszen Jézus is egy szerető, gondoskodó családba született.

De hogyan ünneplik a karácsonyt azok, akik nem olyan szerencsések, hogy egy igazi családban élhetnek? Sőt akik gyakran egyszerűen nem kellettek szüleiknek – vajon mit jelent a karácsony nekik? Ezek a kérdések karácsonykor a legtöbbünkben fel sem merülnek, hiszen magától értetődőnek tartjuk, hogy mindenki valahogy úgy karácsonyozhat, ahogyan mi magunk.

Rettentően nehéz mit kezdeni a karácsonnyal akkor, amikor a vallásiból gyakorlatilag családivá váló ünnepből éppen csak a valódi család hiányzik. De mégis lehet: lehet karácsonyozni, csak egy kicsit másképpen – ezt mutatták meg azok a jórészt 12 évesnél idősebb, egy budapesti gyermekotthonban nevelkedő gyerekek, akiknek a karácsonyi ünnepségén vendégként részt vehettem.

Ebbe a gyermekotthonba a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek különböző okok miatt kerültek be, ezeknek azonban egy közös eredője van: a csonka vagy rosszul működő, vagy a gyakorlatilag nem is létező család. Ilyenkor, karácsonykor akadnak gyerekek, akik két napra hazamehetnek szüleikhez vagy nevelőszüleikhez, patronáló szüleikhez, de vannak, akik legfeljebb csak egy képeslapot kapnak. A gyerekek életéből tehát pontosan az hiányzik, amit karácsonykor ünnepelni szokás. De hogyan ünnepli meg akkor egy gyermekotthon a karácsonyt? A válasz egyszerű: bár legtöbbünknek a karácsony családi ünnep, a hangsúlyok áttolódhatnak, és szólhat valami másról is az ünnep: a reményről.

Bizarr lenne, ha egy ilyen ünnepségen egy klasszikus karácsonyváró családi dalt énekelnének. Mi van hát ezek helyett? Versek a reményről, egy kis bohóckodás – hiszen hogyan is lehetne komolyan venni egy ünnepet, ami a nem létező családról szól? –, és a számukra egészen mást jelentő ünnephez egészen más dalok találása. Például a Tankcsapdától. Így lesz ünnepi dal az „Adjon az ég” c. dalból: az „Adjon az ég mindent, amit szeretnék!”-sor elképesztően megható közös éneklése teli torokból teljesen más értelmet nyer a gyermekotthon karácsonyi ünnepségén.

A műsor végén pedig egymást átkarolva éneklik a Republictól: „Mondd azt, hogy senki se bánthat” – a gyerekek számára tényleg ezek és a hasonló dalok fejezik ki a karácsony üzenetét. A legtöbb produkció a reményről szól – nincs szó családról, közös élményekről, az egész műsornak egyetlen üzenete van: én is érek annyit, mint mások, nekem is jogom van arra, hogy törődjenek velem, hogy boldog legyek!

A klasszikus karácsonyi elemek – ha vannak is – kifordítva jelennek meg. A kis Jézus magányosan síró csecsemőként egy mózeskosárban várja, hogy végre megtalálják, és a karácsonyi kívánságkártyák között például olyanokat olvasnak fel a tinédzser gyerekek, miszerint a kívánságuk „csak” egy szerető anya és egy szigorúan nevelő apa.

Persze a gyermekotthon karácsonyi műsora nem mentes a konfliktusoktól: sokat kell fegyelmezni, a gyerekek között van, aki ha belesül a versbe, egyszerűen otthagyja a színpadot, és a koreográfia sem a legkiforrottabb, a motiváció teljesen érthető hiánya miatt. A gyerekek fekete-fehérbe, ünneplőbe öltöztek, hiszen ez mégiscsak egy hivatalos, nem pedig egy családi ünnepség, ahogyan ajándékaikban (gyümölcsök, édesség, olcsóbb játékok) sincs semmi személyesség. És hát akadnak nagyon szerencsétlen és abszurd pillanatok is, például, amikor a műsor végén egy olyan mesét olvasnak fel a gyerekeknek, mely arról szól, hogy a híres tenyészetből származó sánta (vagyis hibás) kiskutya is szerető gazdára talál...

A gyermekotthon lakói számára két dologról szól a karácsony: egyrészt a reményről, másrészt a családról mint hiányról. Utóbbit nem lehet elfelejteni, és karácsonykor még a reményt sem egyszerű így ünnepelni. A legszomorúbb, hogy ezek a gyerekek jól tudják, ők nagyrészt azért élnek gyermekotthonban, mert bár lehetne vagy valamikor volt is saját családjuk, de mégsem kellettek szüleiknek.

A gyerekek életében a karácsony és karácsonyi ünnepség kevésbé fontos: az igazi nagy ünnep a farsang, amikor egy napra mindenki azzá válhat, akivé szeretne.

0 Tovább

Karácsonyi játékok a BBC-től

Karácsonykor vannak olyan helyzetek, amikor pár percig le kell kötni a kisebb gyerekeket, nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók, de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.

nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC
gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék
közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók,
de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.
A Fling the Fish (’Dobd a halat’) játékban véletlenszerűen felbukkanó fókáknak kell halat
dobálnunk egy célkereszt segítségével, a lényeg, hogy a megadott időn belül minél több fóka
lakjon jól.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/flingafish
A Snow Storm (’Hóvihar’) a Tetris logikájára épül: három nehézségi szinten különböző
formájú és színű hópelyheket kell egymásra rakosgatni, a cél, hogy az olvadó hóemberekkel
jelzett idő alatt minél több hármas csoportot rakjunk ki.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowstorm
A Let It Snow-ban a jobbra és a balra mutató nyilak segítségével úgy kell irányítanunk a
figuránkat, hogy a lehető legtöbb hópelyhet gyűjtsük be a zsákunkban. A játék izgalmát az
adja, hogy egyszerre több ponton is hullnak a hópelyhek, de néhol csomókban érkeznek.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/letitsnow
A Santa’s Little Helper (’A Mikulás kis segédje’) is az előzőhöz hasonló ügyességi játék:
hópehelygyűjtés helyett viszont egy kis manóval kell elkapkodni a három szalagon érkező
ajándékcsomagokat, erre két nehézségi szinten tehetünk próbát. http://www.bbc.co.uk/
cbeebies/#/lb/christmas/santaslittlehelper
A Snowflake Skate (’Hópehely Korcsolya’) már egy kicsit bonyolultabb, és ezért izgalmasabb
ügyességi játék. A nyilakkal irányítható korcsolyázónak mindenféle akadálypályékat kell
megoldania, a játék végén pedig a pontozóbírók értékelik az alapján, hány hibát vétett.
Többféle pályán, különböző nehézségi szinteken kerülgethetjük a pingviniket, teljesíthetjük a
megadott feladatokat.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowflakeskate
A Sliding Down the Hill (’Csússz le a dombon’) játékban a Teletubbiesból ismert zöld,
piros, sárga és lila színű földönkívüliekkel kell az akádolyakat kikerülve lecsúszni a havas
domboldalon. A játék – az animációs sorozathoz hasonlóan – végtelenül egyszerű és békés,
ha fennakadunk is egy virágágyáson, semmi nem történik, vagy elnavigálunk magunktól vagy
kis idő múlva automatikusan ismét pályára kerülünk.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/slidingdownthehill
Ugyanez a feladat, csak bonyolultabban a Snow Race-ben, melyben a Tamba nevű
sárkánynak kell segíteni lesiklani a hegyről úgy, hogy az utasításnak megfelelő színű
égősorok alatt is áthaladjon a pluszpontokért.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowracKarácsonykor vannak olyan helyzetek, amikor pár percig le kell kötni a kisebb gyerekeket, nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók, de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.

A Fling the Fish játékban véletlenszerűen felbukkanó fókáknak kell halat dobálnunk egy célkereszt segítségével, a lényeg, hogy a megadott időn belül minél több fóka lakjon jól.

A Snow Storm a Tetris logikájára épül: három nehézségi szinten különböző formájú és színű hópelyheket kell egymásra rakosgatni, a cél, hogy az olvadó hóemberekkel jelzett idő alatt minél több hármas csoportot rakjunk ki.

A Let It Snow-ban a jobbra és a balra mutató nyilak segítségével úgy kell irányítanunk a figuránkat, hogy a lehető legtöbb hópelyhet gyűjtsük be a zsákunkban. A játék izgalmát az adja, hogy egyszerre több ponton is hullnak a hópelyhek, de néhol csomókban érkeznek.

A Santa’s Little Helper is az előzőhöz hasonló ügyességi játék: hópehelygyűjtés helyett viszont egy kis manóval kell elkapkodni a három szalagon érkező ajándékcsomagokat, erre két nehézségi szinten tehetünk próbát.

A Snowflake Skate már egy kicsit bonyolultabb, és ezért izgalmasabb ügyességi játék. A nyilakkal irányítható korcsolyázónak mindenféle akadálypályékat kell megoldania, a játék végén pedig a pontozóbírók értékelik az alapján, hány hibát vétett. Többféle pályán, különböző nehézségi szinteken kerülgethetjük a pingviniket, teljesíthetjük a megadott feladatokat.

A Sliding Down the Hill játékban a Teletubbiesból ismert zöld, piros, sárga és lila színű földönkívüliekkel kell az akádolyakat kikerülve lecsúszni a havas domboldalon. A játék – az animációs sorozathoz hasonlóan – végtelenül egyszerű és békés, ha fennakadunk is egy virágágyáson, semmi nem történik, vagy elnavigálunk magunktól vagy kis idő múlva automatikusan ismét pályára kerülünk.

Ugyanez a feladat, csak bonyolultabban a Snow Race-ben, melyben a Tamba nevű sárkánynak kell segíteni lesiklani a hegyről úgy, hogy az utasításnak megfelelő színű égősorok alatt is áthaladjon a pluszpontokért.

0 Tovább

Kreatív karácsonyi csomagolás

Lassan be kell csomagolni az ajándékokat, néhány egyszerű és ötletes megoldást gyűjtöttünk össze, melyekhez papíron, ollón és egy kis ragasztón kívül semmi másra nincs szükség.

Ingyen letölthető ajándékkísérőket találhatunk ezen az oldalon, amit a nagyobb gyerekek ki is vagdoshatnak:

Karácsony környékén a szokásosnál is több reklámkiadvány árasztja el a postaládákat. Ezekből színes csomagkísérő masnit készíthetünk:

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek